Sirkus Aikamoinen esiintyy ja valmistaa uutta teosta Ranskassa

  • Portraits of Circus I Love You members at Leuven, Belgium, May 2019 (kuva: Minja Kaukoniemi)
Circus I love you -teoksen aloitettua 500-hengen sirkusteltallaan jo neljäs kiertuevuotensa, on aika myös uudelle ensi-illalle. Tämän uutiskirjeen ilmestyessä työstetään parhaillaan I love you two -nimistä teosta.
 
I love you two tuo lavalle 3 eri 20 minuutin duoesitystä kuusihenkisen akrobaatti-muusikkobändin säestämänä. Kuten teoksen nimestäkin voi päätellä, kyseessä on toinen osa ryhmän rakkaudentunnustuksesta sirkukselle. Lavalla tullaan näkemään rakkautta, eikä ainoastaan romanttista sellaista, vaan rakkautta ystävien ja perheen välillä, akrobaattien yleisöä kohtaan kokemaa rakkautta, ja yleisön rakkautta akrobaatteja kohtaan. Rakkautta sirkukseen, joka on erinomainen rakkauden levittämisen työkalu. 
 
Esityksen ollessa vielä työskentelyvaiheessa, on vaikeaa kirjoittaa lopputuloksesta määritteleviä sanoja. Seuraa kuvaus siitä, mitä teltassa toistaiseksi tapahtuu: 
 
Punapenkkinen katsomo kehystää pyöreää vanerilavaa. Noin kahden metrin korkeudessa lavan vieressä on korkeampi lava täynnä soittimia, valoja ja kaapeleita. Sirkusvälineitä on pinossa sisäänkäyntien reunamilla, treenivälineet ovat vallanneet yleensä yleisöä varten tyhjät penkit. Työhousuihin pukeutunut akrobaatti heiluu mastosta toiseen trapetsilla. Viiden metrin korkeuteen kiristetyllä nuoralla akrobaatti valuu hitaasti spagaattiin tasapainoillen pitkän metalliseipään avulla. Kaksikko pyrkii kiipeämään tikapuun yli yksi tasapainotellen toista päänsä päällä päälläseisonnassa. Teknikko osoittelee liikkuvia valoja eri väreissä eri puolelle telttaa, ja on vaikeaa kuulla mitä toiset sanovat, sillä jatkuvasti joku opettelee melodianpätkiä haitarilla, saksofonilla, trumpetilla, klarinetilla, viululla tai kosketinsoittimilla. Suuri metallirengas ja metallinen spiraalimainen rengas pyörivät akrobaatteineen limittäin, vierekkäin ja sisäkkäin kahdeksanmetrisen pyöreän lavan halki. Kädet lyövät rytmejä kontrabasson laskeuduttua tasapainosta kahden hengen muodostaman tolpan päältä. Rummut hakkaavat vipulaudan hyppyjen tahdissa, akrobaattien kädet hipovat teltan kattoa.
 
Teltassa on vielä kylmä, kesä ei ole vielä saapunut, ja yön aikana kerääntynyt jäähile tiputtelee pisaroita ympäri katsomoa ja lavaa puoleen päivään asti. Tyhjän rekan sisälle on kannettu tuostin, skanneri, kaksi pöytää ja tietokoneet. Sirkuksen tuottaja ja hallintovastaava näpyttelevät menemään rekan sisällä, ulkopuolella laulaa kulmahiomakone ja ompelukone kun esityksen tarpeistoa valmistetaan. Kaikki kerääntyvät syömään yhdessä kokin valmistaman herkullisen ruuan auringon paistaessa keskelle karavaanileiriä, ja kylmällä säällä neljän neliömetrin keittiöön mahtuu seisoen helposti hellan viereen 16 henkeä. Illalla ehkä lämpiää pieni telttasauna.
 
I love you two -esityksessä sirkuksen henkilökunta:
 
Sade Kamppila, Oskar Rask, Julien Auger, Benoît Fauchier, Philoméne Perrenoud, Felix Greif, Thibaud Rancoeur, Periklis Dazy, Julia Simon, Pelle Tillö, Thomas Fabien, Elizabeth Kunkele/Emma Laule
 
Esityksen toisiksi viimeinen residenssijakso on meneillään Ranskassa Châlons-en-Champagnessa. Residenssi järjestetään kansallisen sirkuskeskuksen Le PALC:n tukemana 28.3-24.4. Tämän jälkeen esitystä työstetään Montigny-les-Metzissä Cirk’Eolen luona 25.4-5.5. ja I love you two -esityksen ensi-ilta on residenssin päätteeksi Cirk’Eolen Les Nuits d’Eole -festivaaleilla 6.-7.5. ( tapahtumasta lisää tietoa täältä: https://www.cirk-eole.fr/nuits-d-eole/spectacle/i-love-you-two#cirk-eole )
 
Circus I love you nähtiin Les Passerelles & La Ferme du Buisson -teatterien ohjelmiston osana Torcyn kaupungissa Ranskassa 18.-20.3, ja seuraava esityskerta on tästä esityksestä Rochefortissa 12.-15.5. ( http://www.theatre-coupedor.com/spectacle/circus-i-love-you )
 
Seuraa esityksen valmistumista ja kiertuetta somesta!
 
Sirkus Aikamoisen facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/45102192379
Circus I love you -sivu: www.facebook.com/circusiloveyou
Circus I love you -instagram: www.instagram.com/circusiloveyou