Oh My Puppets! palaa kahden vuoden tauon jälkeen Cirkoon

  • Anna Nekrassova & Co.: Ennen Peukalo-Liisaa Photo: Jesper Dolgov
  • Aura of Puppets: The Unmentionable Photo: Maija Kurki

Nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! järjestetään Helsingissä 21.-23.4.2022.

Uuden sirkuksen keskus Cirko täyttyy aikuisille suunnatuista nukketeatteriesityksistä, kun alan suurin yhteistyöverkosto Aura of Puppets tuo taloon tämän hetken kiinnostavimpia esityksiä. Solmussa ja Maneesissa nähdään kaksi sanatonta sekä yksi elävällä musiikilla höystetty tekstivetoinen esitys. Temaattisesti esitykset edustavat vähemmän katsottua puolta elämästä sekä kertovat universaaleista teemoista yksittäisten naisten tarinoiden kautta.

 Festivaalin uutena aluevaltauksena Cirkon pihalla nähdään lisäksi elokuvia nukketeatterin maailmasta, kun liikkuva näyttämö Karavan parkkeeraa Suvilahteen. Ohjelmistossa on uusia, nukketeatterillisia lyhytelokuvia ja näytökset ovat maksuttomia.

 TEHDAS Teatterin The Unmentionable on Niina Lindroosin sooloteos ja leluteatteriesitys, joka on inspiroitunut ranskalaisen valokuvaajan ja taidemaalarin Dora Maarin (1907-1997) taiteesta. Teoksen lähtökohtana on Dora Maarin ottamien surrealististen valokuvien nukketeatterillisuus – kuvien tilanteet, tilat ja hahmot johdattavat kohti sanoinkuvaamatonta. Mitä on jäänyt rajauksen ulkopuolelle? Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen hetken, joka on vangittu valokuvaan?

The Unmentionable katsoo tarkkanäköisesti Dora Maarin taideteoksia lähestyen niitä ihaillen, leikitellen ja niiden maailmaan intohimoisesti sukeltaen. Esityksen keskiössä on sekä melankolia että kutkuttava arvoituksen tunne, jotka luovat myös Maarin töihin niille ominaisen latauksen. 

Kaunis ja koskettava Anna Nekrassovan sooloesitys Ennen Peukalo-Liisaa käsittelee visuaalisen teatterin keinoin hedelmättömyyttä ja sen aiheuttamia pelkoja. Nukketeatteriesitys on arkinen satu aikuisille. Satu ihmisen omasta kamppailusta, pelosta, hedelmättömyydestä, haasteista ja haaveista: laululla, rytmeillä sekä nukke- ja esineteatterilla höystettynä.

Se on Anna Nekrassovan ensimmäinen sooloteos, joka perustuu hetkeen ennen H. C. Andersenin satua ”Peukalo-Liisa”. Hetkeen, jossa pääsemme kurkistamaan tarkemmin sadussa ohimennen mainitun äidin tarinaan.

TEHDAS Teatterin kostoa pohtiva Jeanne de Clisson – meriverellinen kostokuvaelma puolestaan herkuttelee keskiaikaisilla merirosvoseikkauluilla paperiteatterin keinoin ja  live-musiikin säestämänä. Jeanne de Clisson on tositapahtumia ja kuvitelmia toisiinsa sekoittava absurdi ja anakronistinen esitys, joka pudottaa päitä, mutta nostaa ne uudestaan paikoilleen, vähän eri kulmaan. 1300-luvulla eläneestä merirosvosta Jeanne de Clissonista kertova esitys rikkoo väkivallattoman naiseuden myyttiä. Lasikaton rikkomisesta syntyy sirpaleita, mutta paljonko verta on vuodatettava?

Mitä: Oh My Puppets! – Nykynukketeatterin minifestivaali
Milloin: 21.–23.4.2022
Missä: Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti, Helsinki
Koko ohjelmisto ja aikataulu: https://auraofpuppets.com/oh-my-puppets/

Liput: Holvi

Oh My Puppets! on vuodesta 2017 järjestetty nykynukketeatterin minifestivaali, joka esittelee ajankohtaista nukketeatteria vapaan kentän nukketeatteritaiteilijoilta- ja työryhmiltä. Viime vuosina festivaali järjestettiin pandemian johdosta verkossa.

Aura of Puppets on Suomen tärkein nukketeatterialan verkosto. Lähes 70:n nukketeatteritaiteilijan palkittu yhteisö tekee nukketeatteria tunnetuksi ja edistää taiteilijoiden työskentelyä kotimaassa ja ulkomailla.

Cirko – Uuden sirkuksen keskus on toiminut nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä vuodesta 2002 ja on tunnettu korkeatasoisen kotimaisen ja kansainvälisen nykysirkuksen näyttämönä.