Pukinmäen taidekoulujen Pessi ja Illusia -esitys sekä viisi joulusirkusshow’ta Malmitalolla

  • Kuva: Kaito Takayama

Pukinmäen taidekoulujen oppilaat pääsevät vihdoin liveyleisön eteen, kun Yrjö Kokon sadun pohjalta tehty Pessi ja Illusia -esitys sekä viisi upeaa joulusirkusshow’ta valtaavat Malmisalin 16.–19.12.2021. Joulusirkusshow-esitysten inspiraationa ovat olleet Pähkinänsärkijäbaletin teemat. Malmitalolla nähdään viisi eri teemaista esitystä: Uni, Taika, Jouluyö, Säihke ja Talvimetsä, joissa esiintyvät Pukinmäen sirkus- ja tanssikoulujen eri ikäiset oppilaat. ”Siitä on nyt kaksi vuotta, kun esiinnyimme viimeksi Malmisalissa yleisön edessä. Lapsilla ja nuorilla on ollut kova polte lavalle. Onneksi esitykset päästään nyt vihdoin toteuttamaan”, iloitsee taidekoulujen rehtori Anu Myllyniemi

Myllyniemi on myös ohjannut Malmitalolla nähtävän Pessi ja Illusia -esityksen. Pessin ja Illusian tarina sai alkunsa jatkosodan aikana rintamalla, kun Kokko laati lapsilleen joululehteä. Aika ei ole himmentänyt tarinan tenhoa ja sanomaa, päinvastoin. ”Satu on ajankohtaisempi kuin koskaan. Taidekoulujen oppilaat ovat ottaneet maailman upeasti omakseen”, kertoo Myllyniemi. Esityksen valmistamiseen ovat osallistuneet kaikki taidekoulujen taiteenalat. Tällä kertaa myös esityksen musiikki toteutetaan livenä. Pianonsoiton opettaja Hanna Paatelma ja rumpali Jussi Miettola ovat harjoituttaneet oppilaansa Pihla Miettolan ja Julius Jormanaisen soittamaan esitykseen sopivia tunnelmia livetilanteessa.

Illusiaa esittävä taidekoulujen oppilas Aina-Ilona Hietanen on innoissaan tulevista esityksistä: ”En malta odottaa ensi-iltaa, kun meillä on puvut ja kaikki.” Teatterin lisäksi Hietanen harrastaa myös sirkusta ja esittää esityksessä rengastrapetsinumeron. ”Parasta esitysten tekemisessä on kuitenkin yhteisöllisyys ja ryhmähenki ja se, että saa olla mikä vaan tai mitä vaan.” Pessi-peikkoa esittävä Jenny Haapajärvi pitää myös teatterin tekemisestä ja esityksen harjoittelemisesta: ”Teatterissa voit olla mitä vaan ja teatteriharjoituksiin tullessa kaikki huolet katoavat ja sitä siirtyy tavallaan toiseen maailmaan. Tässä tapauksessa metsän ja eläinten valtakuntaan.” Haapajärvi on myös vaikuttunut sadun sanomasta: ”Pessi ja Illusia tarinana on ihan mahtava. Rakastan, miten on otettu huomioon luonnon mahti ja se mitä ihminen tekee kaikelle sille kauneudelle, jota ei itse huomaa.”

Myös sirkuskoulun oppilaat ovat kaivanneet estradille. Sirkuskoulun syventävän tason oppilas Aino Tirkkonen esittää Malmitalolla näytteen keväällä 2022 valmistuvasta lopputyöesityksestään. Tirkkosen välineenä on cloudswing, joka on noin 20–30 millimetriä paksu pehmeä kahteen ilmapisteeseen kiinnitetty köysi. Välineen varassa tehdään erilaisia staattisia asentoja ja näyttäviä pudotuksia. Lopputyönumeron suunnittelu lähti liikkeelle viime keväänä, kun sirkuskoululle hankittiin toinen cloudswing. ”Päädyin sitten kokeilemaan kahta cloudswingiä ja huomasin, että niillä pystyy tekemään mielenkiintoisia muotoja ja pudotuksia ihan eri tavalla kuin yhdellä”, Tirkkonen kertoo ja lisää, että on taas kiva päästä esiintymään yleisölle. Taidekoulujen oppilaana kuusi vuotta ollut Maija Haapsaari odottaa myös esityksiä, vaikka esiintyminen aina vähän jännittääkin. Hän kertoo, että esiintyi Malmisalissa viimeksi keväällä, jolloin esitykset videoitiin: ”En edes muista, milloin esiinnyimme viimeksi liveyleisölle.” Hän esittää Malmitalolla paritrapetsinumeron yhdessä Anni Virtasen kanssa. ”Meille on sanottu, että siitä tulee mieleen koralli.”

Trapetsi- ja cloudswingnumeroiden lisäksi sirkusesityksissä tullaan näkemään muun muassa vertikaalikangasta, cyr-rengasta, ryhmäakrobatiaa, pyramideja, käsilläseisontaa, vanteita ja klovneriaa. Luvassa on monipuolinen kattaus sirkuksen lumoa ja säihkettä. Sirkusesitysten ohjauksesta vastaavat taidekoulujen sirkusopettajat Susanna Keski-KohtamäkiKukka EklundInari PölkkiJilka Repo ja Kaito Takayama. Kaikki Malmitalolla nähtävät esitykset toteutetaan terveysturvallisesti ja kaikilta yli 16-vuotiailta katsojilta edellytetään koronapassi. ”Tervetuloa jakamaan esittävän taiteen riemu kanssamme”, toivottaa Myllyniemi.

Pessi ja Illusia
pe 17.12. klo 17.00 / la 18.12. klo 18.30 / su 19.12. klo 12.30
Kesto n. 60 min

Puksun sirkuksen joulushow’t
SHOW I Uni to 16.12. klo 18.30 / SHOW II Taika pe 17.12. klo 19.30 / SHOW III Jouluyö la 18.12. klo 12 /
SHOW IV Säihke la 18.12. klo 15.30 / SHOW V Talvimetsä su 19.12. klo 15.30
Kesto n. 60 min

Liput: 14 € / 11 € / 8 € | Lippupisteestä (www.lippu.fi)
Paikka: Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki

Tutustu Pukinmäen sirkuskouluun: taidekoulut.fi/sirkus