Kymmeniä kansainvälisiä presenttereitä tulossa Helsinkiin – uudet koronarajoitukset hankaloittavat Performing HEL -katselmusta

Uudet aluehallintoviraston koronarajoitukset vaikuttavat suomalaista tanssia, teatteria ja sirkusta esittelevän showcase-tapahtuman järjestelyihin. Performing HEL tuo syyskuun alussa Helsinkiin kymmeniä kansainvälisiä teatteri- ja festivaalijohtajia, jotka suunnittelevat ohjemistoja omiin tapahtumiinsa.

Performing HEL:issä kansainvälisille presenttereille esittäytyy 27 kotimaista taiteilijaa tai ryhmää. Tapahtumaa on valmisteltu pitkään ja kahden metrin turvaväleihin on varauduttu, mutta yleisön jakaminen 25 hengen erillisiin lohkoihin on ylivoimaista tapahtuman ohjelmiston tuottavissa teattereissa.

Kansainvälisiä vieraita on tulossa paljon. On ilmiselvää, että pari viikkoa ennen tapahtuman alkua heidän matkajärjestelynsä on suurimmaksi osaksi jo tehty.

”Epävarmat ajat eivät näytä vaikuttaneen kansainväliseen kiinnostukseen”, iloitsee Anni Leino, Performing HEL:in vastaava tuottaja. ”Kaikki eivät kuitenkaan vielä pysty matkustamaan, joten alusta alkaen ohjelma suunniteltiin niin, että osaa siitä voi seurata myös verkossa.”

Avin uusien rajoitusten myötä tapahtumaa joudutaan kuitenkin rajoittamaan siten, että esityksiin ja tilaisuuksiin voidaan ottaa vain rajoitettu määrä katsojia. Lisäksi tapahtuman yhteyteen suunnitellut avoimet yleisötilaisuudet joudutaan peruuttamaan. Venäjän ja Suomen esittävän taiteen yhteistyötä käsittelevää avajaisseminaaria voi seurata etänä.

“Rajoitukset eivät anna Suomesta kovin kulttuurimyönteistä kuvaa”

Muuttunut tilanne voi näyttää yllättävältä kansainvälisten vieraiden silmin, sillä monet heistä tulevat maista, joissa koronatartuntoja on paljon enemmän, mutta rajoituksia on jo höllennetty koronapassin tai rokotustodistusten ansiosta.

”Tämä on absurdia. Nämä vieraat, joilla on kaksi rokotusta tai koronapassi, voivat matkustaa Suomeen, istua yli 25 hengen tiloissa junassa tai lentokoneessa, mutta esitystilaan he eivät voi Suomessa mennä”, tokaisee Leino.

”Ehkä sovimme heille taiteilijatapaamisia sitten sporttibaariin!”

Demoesitykset ja pitchaukset järjestetään näillä näkymin striimattuina tapahtumina ja niihin liittyvät tapaamiset taiteilijoiden kanssa pyritään toteuttamaan kasvokkain rajoitusten edellyttämällä tavalla. Jos rajoituksiin tulee lievennyksiä ennen syyskuuta, pystytään vieraat näissäkin tilaisuuksissa ottamaan teatterisaleihin seuraamaan live-esiintymisiä.

”Meidän intresseissämme on tietenkin järjestää turvallinen tapahtuma ja noudatamme määräyksiä. Vaikea vuosi ei ole horjuttanut uskoamme valoisampaan tulevaan – vaikka esittäviin taiteisiin kohdistuvat rajoitukset eivät annakaan Suomesta kovin kulttuurimyönteistä kuvaa”, Leino pohtii.

Performing HEL järjestetään Helsingissä ja Espoossa 2.–5.9.2021.

Performing HEL on kotimaisen esittävän taiteen katselmus, joka on suunnattu kansainvälisille ja kotimaisille presenttereille.

Vuoden 2021 Performing HEL:in järjestävät Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen, Svenska Teaternin, Kansallisteatterin, Espoon kaupunginteatterin, Klockriketeaternin ja Teatterin tiedotuskeskus TINFOn kanssa.

Lisäksi osa vuoden 2021 tapahtuman esityksistä tulee Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, Cirko – Uuden Sirkuksen keskuksen, AISTIT / coming to our senses -hankkeen ja Helsinki Biennaalin ohjelmasta. Tapahtumaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.