Taide- ja kulttuurialan viides koronahaku on 16.6.–30.6.

Taiteen edistämiskeskus jakaa seuraavassa koronahaussaan yhteensä noin 55 miljoonaa euroa taiteilijoille, kulttuurialan ja luovan alan ammattilaisille sekä taide- ja kulttuurialan yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille. Hakuaika alkaa 16.6. ja päättyy 30.6. kello 16.00.

Tukimuotoja on kaksi: apuraha yksityishenkilöille ja toiminta-avustus yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille. Hakijan tulee valita niistä toinen. 

Tukea voivat hakea myös taiteen ja kulttuurin ammattiryhmät, jotka eivät yleensä ole Taiteen edistämiskeskuksen asiakkaita. Yleensä Taike tukee apurahoin vain ammattitaiteilijoita ja taidejournalisteja. Koronahaun piiriin kuuluu laajemmin taiteen ja kulttuurin ekosysteemi eli taiteen ja kulttuurin kentällä työllistyvät ammattilaiset.

Apuraha yksityishenkilöille

Yksityishenkilöt voivat hakea työskentelyapurahaa, jonka suuruus on 6 000 euroa. Se on tarkoitettu kolmen kuukauden työskentelyyn välillä 1.9.–31.12.2021. 

Työskentelyapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille sekä kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisille, joiden työ ja toimeentulo ovat vähentyneet tai loppuneet koronaepidemian vuoksi.  Apuraha on tarkoitettu hakijan omaan työskentelyyn tai luovan työn ja toiminnan uudelleen käynnistämiseen tilanteessa, jossa hakija on menettänyt työtilaisuuksia tai estynyt harjoittamasta ammattiaan. Apurahaa voi käyttää esimerkiksi oman ammattitaidon ylläpitämiseen, käynnistyvän toiminnan suunnitteluun, harjoitteluun, taiteelliseen tai luovaan työhön tai niitä tukevaan toimintaan. Taiteelliseen toimintaan käytettävä apuraha on verovapaa.

Toiminta-avustus yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille 

Yksityiset elinkeinonharjoittajat ja yksinyrittäjät voivat hakea avustusta, jonka määrä on 8 000 tai 12 000 euroa toiminnan kuluista ja laajuudesta riippuen. Avustus on tarkoitettu yrittäjän toiminnasta tai toiminnan uudelleen käynnistymisestä aiheutuviin kuluihin tilanteessa, jossa normaali toiminta on vaikeutunut tai estynyt koronaepidemian takia. Tukea voi käyttää vuoden 2021 kuluihin. Avustus on veronalaista tuloa. 

Toiminta-avustukset on tarkoitettu taide-, kulttuuri- ja luovien alojen yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille. Avustus voidaan myöntää myös luovien alojen ekosysteemissä toimivalle teknisen tai tuotannollisen alan yrittäjälle. Avustusta voidaan myöntää kaikille yritysmuodoille: yksityisille elinkeinonharjoittajille, kommandiittiyhtiöille, osakeyhtiöille tai osuuskunnille.

Haun aikataulu

Molemmissa tukimuodoissa hakuaika alkaa 16.6. ja päättyy 30.6. klo 16.00. Hakijat saavat kirjallisen tiedon päätöksestä elokuun loppuun mennessä. Maksupäivä on syyskuussa.

Lisätiedot:

Esa Rantanen, taiteen tukemisen päällikkö, puh. 0295 330 720,

www.taike.fi