Piste Kollektiivin kevät painottuu uuden luomiseen!

  • Klovni Klementiini. (Kuva: Tatu Kantomaa)

Alkuvuodesta ehdittiin järjestää yksi yleisötapahtuma Sipolassa ennen tiukentuneita rajoituksia. Liven äärelle päästiin Jenni Kallon Only Bones v1.3 saadessa uusintaensi-iltansa Sipola 11 -taidehallissa. Loppuunmyyty katsomo pääsi nauttimaan Kallon sekä Niina Rinta-oppaan viikon aikana kasaan paketoidusta, nauruhermoja kutkuttavasta esityksestä.

Pisteen kevään yleisötapahtumat siirtyvät ajankohtaan, jolloin ne voidaan turvallisesti järjestää. Tulossa on ainakin afterwork-tapahtuma, jossa taiteilijat esiintyvät ja keskustelevat talkshow-miljöössä, lapsille suunnattu monitaiteinen päivä sekä  Sipola11-ohjelmailtoja erikoistuen tanssiin ja sirkukseen.

Rajoitusten tuomien muutosten myötä kollektiivi keskittyy kevään aikana erityisesti SidebySide-teoskehitystyöskentelyyn, uusien teosten harjoitteluun ja tuotantoon sekä toiminnan kehittämiseen. 

Maaliskuun lopulla stream-esityksenä ilahdutti Klovni Klementiinin Pääuutiset. Päiväkoti-ikäisille suunnatussa lähetyksessä Klovni Klementiini selvitti pääsiäisen olinpaikkaa – eikä tosiaan tehnyt tutkivaa journalismia tehdä helpoimman kautta. Lavalla olivat Pisteen Mette Ylikorva ja Annu Nietula ja tekniikasta vastasivat Tatu Kantomaa ja Lauri Manner.

Stream toteutettiin osana Rovaniemen kaupungin kulttuuripalveluiden Monde On Air -ohjelmasarjaa.

Pisteen itse kehittämässä SideBySide-työskentelyssä aloitti helmikuussa neljä uutta taiteilijaa ja näiden produktiot. Sirkustaiteesta mukana on Henna Kaikulan Only Bones v.1.2. Kaikula myös jatkaa teoksen harjoitusprosessia Pisteen omassa Sipola11-tilassa, tähdäten keskeneräisen prossin avaamiseen ensin Pisteen kollegoidensa pienryhmälle. Mukana on sirkustaiteen lisäksi nukketeatterin ja tanssitaiteen tekijöiden monitaiteinen produktio Inehmot, musiikin monitaiteinen produktio Daily Mix ja toistaiseksi nimeämätön teatteriteos. SideBySiden fasilitaattorina toimii Pisteen tuottaja Laura Rekilä.

Taiteilijoiden muodostaman pienryhmän teosprosessit kulkevat rinta rinnan yhdeksän kuukauden ajan. Tavoitteena on paitsi taiteellisen työn tukeminen, myös työn tuloksena syntyvän taiteen saaminen juuri oikean yleisön koettavaksi parhaalla mahdollisella tavalla ja tarkoituksenmukaisimmalla aikajänteellä. Taiteilijat osallistuvat kerran kuukaudessa teemoitettuun tapaamiseen, jossa teosprosesseja edistetään kollektiivisesti ja kollegiaalisesti. He saavat itsenäisesti toteutettavia tehtäviä, jotka edistävät teosprosessia ja aikataulutusta. Työskentelystä maksetaan 15 % kuukausipalkkaa ja työajan voi käyttää oman prosessinsa kannalta mielekkäimmällä tavalla tuotannolliseen ja taiteelliseen työskentelyyn. Myös yhteisiin tapaamisiin osallistuminen ja tuottajan kanssa tapaaminen on palkallista työaikaa.

Kevään yleisötapahtumien jäädessä tauolle harjoitellaan Sipola 11-taidehallissa tulevia esityksiä. Piste Kollektiivin uusia teoksia ovat muun muassa edellämainitut Inehmot, Daily Mix ja Only Bones v.1.2, sekä näiden lisäksi Mette Ylikorvan Mona Lisa ja Annu Nietulan ja Emma Virran lapsille suunnattu sirkusesitys Viima.

Toiminnan kehittäminen sisältää taideilmaisun koulun toiminnan kehittämistä, soveltavan taiteen toiminnan mukauttamista,  digitaalisten työvälineiden käyttöönottoa ja stream-palveluiden kehittämistä. 

Live-yleisötapahtumien siirtyessä parempaan ajankohtaan, Piste satsaa etäyhteyksillä toteutettaviin kokonaisuuksiin. Kultareunukset stream-kiertue maaliskuussa kattoi Sallan, Inarin ja Tornion. Kultareunukset on esitys, joka haastaa katsojan pohtimaan omaa elämäänsä. Se vie katsojan kohti omia muistojaan kysymällä ja pysähtymällä ja johdattaa meidät muistoihin, joista löytyy varmasti jokaiselle paljon annettavaa ja ennen kaikkea jaettavaa. Esityksessä on vuorovaikutteisia elementtejä, jotka toteutetaan videoneuvottelun avulla. 

Teos syntyi korona-vuoden aikana osana Pisteen Taiteintee-toimintaa.

Se on suunnattu erityisesti vastaamaan sote-alojen kanssa tehtävän yhteistyön tarpeisiin, alan henkilökunnalle ja palvelukoteihin.