Suomen Assitej ry:n verkkoseminaari 8.–10.3. BRAVO!-festivaalilla

Taidevierailu lapsen ja nuoren silmin, sateenkaarisensitiivisyys lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä, eettinen osaaminen taidealoilla ja teoksien ja tuottajien kohtaaminen – näihin aiheisiin sukelletaan lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitejn kolmipäiväisessä Zoom-seminaarissa.

Bravo!-festivaalin yhteydessä järjestettävä seminaari on suunnattu laajasti lasten ja nuorten esittävän taiteen ammattilaisille, mukaan ovat tervetulleita niin tuotannon, viestinnän, taidekasvatuksen kuin taiteellisen työn parissa työskentelevät. 

Luvassa on ajatuksia herättelevä ja inspiroiva seminaari, jonka puhujina ovat mm. Tarja Pääjoki, Pauliina Aladin ja Kirsi Törmi. Viimeisenä seminaaripäivänä juhlistetaan Itujen näyttämön 10-vuotistaivalta ja keskustellaan, kuinka teokset ja tekijät kohtaavat tuottajat Itujen näyttämöllä. ITU-lastenteatterin ideahautomo järjestää ITU-seminaarin yhteistyössä Assitejn kanssa.

Seminaarin ohjelmassa on luentoja, työpaja, keskustelua ja kommenttipuheenvuoroja. Osallistujamäärä on rajoitettu max. 100 henkeä (Huomio! työpaja max. 40 henkeä). Ilmoittautuminen on auki 5.3. asti. Linkki osallistujille lähetetään sähköpostitse lähempänä seminaarin ajankohtaa. Ilmoittautuminen täältä (Siirryt linkistä toiselle sivustolle). 

SEMINAARIN AIKATAULU:

Ma 8.3.
09.45  Ovet auki Zoom-alustalla
10.00 Suomen Assitejn tervetuliaissanat
10.15–11.30 Tarja Pääjoki: Taidevierailu lapsen ja nuoren silmin + keskustelu
11.30–12.30 Tauko
12.30–14.00 Pauliina Aladin: Sateenkaarisensitiivisyyden huomioiminen lapsille ja nuorille suunnatussa esittävässä taiteessa + keskustelu

Ti 9.3.
09.45 Ovet auki Zoom-alustalla
10.00–11.30 Kirsi Törmi: Kohtaamisen taito – eettisyys esittävän taiteen organisaatioissa
11.30–12.30 Tauko
12.30–14.00 Työpaja Pauliina Aladin – Leijona tulirenkaan läpi hyppäsi ja siitä selvisi

Ke 10.3.
09.45 Ovet auki Zoom-alustalla
10.00–11.30 ITU-seminaari

SEMINAARIN OHJELMA:

Tarja Pääjoki: Taidevierailu lapsen ja nuoren silmin (luento 45min.)

Lapsen ja nuoren kokemus teatterissa käynnistä muodostuu kokonaisvaltaisesti. Millaisia näkökulmia tutkimus avaa lapsen ja nuoren taidekokemuksen ulottuvuuksiin? Vierailukokemukseen vaikuttavat esitystä ympäröivät kontekstit ja aiempien taidekokemusten määrä. Aikuiset ja ammattilaiset voivat tukea lapsen ja nuoren myönteistä taidekokemusta parhaiten silloin, kun he osaavat kiinnittää huomiota monipuolisesti kokemukseen vaikuttaviin tekijöihin.

FT Tarja Pääjoki työskentelee taidekasvatuksen opettajana ja tutkijana. Hän on erikoistunut lastenkulttuuriin ja taidekasvatuksen ammattilaistyön tutkimukseen. Pääjoen tuorein tutkimus käsittelee Taidetestaajat-hankkeen taidevierailuja koulujen ja taidelaitosten yhteistyön näkökulmasta.  

Pauliina Aladin: Sateenkaarisensitiivisyyden huomioiminen lapsille ja nuorille suunnatussa esittävässä taiteessa (luento 45min.)  / Leijona tulirenkaan läpi hyppäsi ja siitä selvisi (työpaja 90 min.)

Kokonaisuuden pääteema on sateenkaarivähemmistöjen yhdenvertainen oikeus lastenkulttuuriin.

Luennolla ja työpajassa käsitellään sateenkaarivähemmistöjen kohtaamista esittävän taiteen osallistujina sekä esittävän taiteen representaation merkitystä. Teemoina ovat sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen sekä perheiden moninaisuuteen liittyvät perustiedot, turvallisemman tilan periaatteet, sateenkaarisensitiivinen kohtaaminen ja esittävän taiteen tekijän vaikuttamismahdollisuudet. Työpajassa syvennetään luennolla käsiteltyjä aiheita sateenkaarisensitiivisyydestä, tarkastellaan omaa tekijyyttä ja vahvistetaan tekijän keinoja toimia yhdenvertaisesti.

Pauliina Aladin on tanssitaiteilija, joka yhdistää työssään sosiaalityötä, pedagogiaa ja yhteisötaidetta. Hänellä on monipuolinen tausta tanssitaiteen kentällä sekä sosiaalisen sirkuksen ohjaajana, kouluttajana ja koordinaattorina. Pauliina on valmistunut kulttuurialan maisteriksi Taiteen uudet kontekstit -ohjelmasta (Turun YAMK), tanssinopettajaksi (Turun AMK) ja sosiaalisen sirkuksen ohjaajaksi (Sorin sirkus).

Kirsi Törmi: Kohtaamisen taito – eettisyys esittävän taiteen organisaatioissa (luento 90 min.)

Luento käsittelee inhimillisesti kestävän vuorovaikutuksen ulottuvuuksia. Luento pohjustaa, millaista eettinen osaaminen voisi esittävillä taidealoilla olla, että se mahdollistaisi yhä terveemmän toimintakulttuurin muodostumista. Luento avaa kehomme vaistonvaraisuutta ja kytkee kehotietoisuuden eettisen osaamisen perustaksi.

Tanssitaiteen tohtori Kirsi Törmi on toiminut tanssitaiteen parissa laaja-alaisesti tanssija-koreografina, tutkijana sekä taiteellisena johtajana. Törmin erityisosaamisalueita ovat taiteen osallistavat ja vuorovaikutteiset prosessit. Kirsi toimii myös hahmoterapeuttina ja työnohjaajana Väestöliitossa sekä TRE-ohjaajana ja -kouluttajana.

ITU-Seminaari (90min.)

Itujen näyttämö täyttää 10-vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden seminaari valottaa Itujen näyttämön historiaa ja tarjoaa sekä taiteilijan että raatilaisen näkökulman ITU-näyttämökatselmukseen. Seminaarissa käydään keskustelua siitä, miten uudet teokset ja tuottajat kohtaavat Itujen näyttämöllä ja kannustetaan uusien laadukkaiden lastenesityksien tekoon.

Seminaarin vetäjänä on hankkeen toinen perustaja, Katariina Metsälampi Annantalolta. Mukana ovat mm. Hippalot-festivaalin tuottaja Riikka-Leena Puistola, ammattilaisraatia edustava Nina Jääskeläinen, kahdesti Itu-palkittu tanssitaiteilija Heidi Masalin sekä Itujen näyttämön tuottajia lastenkulttuurikeskuksista.

Tutustu Bravo!-festivaalin online- ja muuhun ohjelmistoon osoitteessa www.bravofestivaali.fi.