Taiken Reilun taiteen manifesti -kampanja käynnistyi lokakuussa

Taiteen edistämiskeskuksen Reilun taiteen manifesti on kampanja taiteilijoiden reilujen palkkioiden puolesta. Kampanja käynnistyi 5.10.2020 ja Kasper Strömmanin juontama Reilun taiteen manifestin avajaisfanfaari on katsottavissa 19.10. saakka tästä linkistä (siirryt toiselle sivustolle). Noin 50-minuuttinen talkshow avaa Reilun taiteen manifesti -kampanjan taustoja ja tarvetta.

Reilun taiteen manifesti kertoo taidealan todellisuudesta. Taiteilijan työ koostuu tyypillisesti monesta palasesta: keikat, toimeksiannot ja muut tilaukset muodostavat tärkeän osan taiteilijan repaleisesta toimeentulosta. Usein näistä töistä tarjotaan taiteilijalle palkkioksi kuitenkin vain näkyvyyttä.

Reilun taiteen manifesti muistuttaa, että aina, kun tilataan taiteilijan osaamista, kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen korvaus.

Kampanjan sivuille reiluntaiteenmanifesti.fi (siirryt toiselle sivustolle) on koottu tilaajille ja tekijöille sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat sekä tilaajaa että taiteilijaa työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja tapahtumien sekä muiden toimeksiantojen realistisessa budjetoinnissa. Sivusto keskittyy ensisijaisesti tilaustöihin, toimeksiantoihin ja keikkoihin eli sellaiseen työhön, jota työehtosopimukset eivät turvaa.

Kampanjan viestintämateriaalien avulla reiluja palkkiokäytäntöjä noudattavat toimijat voivat viestiä vastuullisuudestaan. Reiluille työnantajille on sivustolta ladattavissa myös oma ”Maksamme taiteilijalle” merkki. Merkillä voi viestiä taiteen kuluttajille vastuullisesta ja reilusta toiminnasta.