Sirkus Magentan koronakevät: 20 000 katselua, yksilöperheohjausta ja sirkuspeli

Sirkus Magenta tuotti keväällä etäopetusta eri kanavien kautta. YouTubessa (siirryt toiselle sivustolle) sirkusvideoiden katselukertoja on kertynyt yli 20 000 ja katseluaikaa 324 tuntia. Lasten sirkustunnit sekä selkosirkus-, käsinseisonta-, pariakrobatia-, jongleeraus- ynnä muut videot ovat edelleen avoimesti kaikkien katsottavissa.

Sosiaalisen sirkuksen puolella aloitimme etänä täysin uusia toimintamuotoja. Erityisen kiinnostavaa on ollut “Sosiaalinen sirkus lastensuojelutyön tukena”-hankkeen yksilöperheohjaus. Perhe oli lastensuojelun toimipaikassa yhdessä toimintaterapeutin ja lastensuojelun ohjaajan kanssa kanssa, ja Magentan ohjaajat pitivät heille perhesirkustunteja videoyhteyden kautta.

Koronakevään yllätyksenä magentalaisista tuli pelinkehittäjiä. Sirkusaiheinen oppimispeli löytyy nyt julkisena versiona Seppo-alustasta (siirryt toiselle sivustolle). Peli on suunnattu VALMA-koulutuksen käyttöön, mutta sitä voi hyödyntää myös perusopetuksessa. Ohjeet ja pelikoodi löytyvät “Oppimisen taika – sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena”-hankkeen blogista (siirryt toiselle sivustolle). ESR-rahoitteisessa hankkeessa ovat mukana Ammattiopisto Live, Haaga-Helia AOKK  ja Sirkus Magenta.

Peli koostuu tasoista, jotka linkittyvät tarinallisesti: 1. Sirkuksen maailmaan: Tavoitteena oppia sirkustaitoja ja innostua kokeilemaan uusia asioita. 2. Töihin sirkukseen: Tavoitteena pohtia omaa työelämäosaamista ja eri työtehtävissä tarvittavia taitoja. 3. Sirkustähti: Tavoitteena kehittää luovuutta ja itseilmaisua.

Etäopetus herätti kysymyksiä: Miten osallisuuden kokemukset ja vuorovaikutus syntyvät etänä? Miten neuvoa temppuja ilman, että voi avustaa fyysisesti? Epäilysten jälkeen etäopetuksessa olemme huomanneet monia hyviäkin puolia. Syksyllä pääsemme toivottavasti palaamaan normaaliin opetukseen, mutta parhaat käytännöt jäävät varmasti elämään lähiopetuksen rinnalle jossain muodossa.