Kaiken keskustelu: Esittävä taide pandemian aikana

  • (Kuva: Recover Laboratory)
Esittävä taide on kokenut kenties suurimman iskun koronaviruksen seurauksena taiteiden alalla. Ihmisten fyysiseen vuorovaikutukseen suurilta osin perustuva esittävä taide on jouduttu sulkemaan koko planeetalla. Suurten tapahtumien joukossa se on myös todennäköisesti viimeisimpiä, jotka voivat jälleen aloittaa toiminnan kun koronavirustilanne sen sallii – mikäli entisen kaltaiseen tilanteeseen on paluuta.
 
Miten esittävä taide selviää tästä kriisistä?
 
Koska kenellekään ei ole tähän valmiita vastauksia, Kaiken keskus aloittaa keskustelusarjan, joka tuo esille erilaisia lähestymistapoja tähän kysymykseen. Keskustelut nostavat esille sekä uusia kysymyksiä, mutta ne pyrkivät myös etsimään vastauksia ja selviytymiskeinoja tässä tilanteessa yhdessä muiden kanssa.
 
Ensimmäisellä kerralla keskustelemassa on immersiivisiä esityksiä tekevä monitaiteinen taideryhmä Recover Laboratory. Ryhmä kehittää parhaillaan immersiivistä esitystä, jossa yleisön jäsen kulkee tietyn reitin kaupunkitilassa ja seuraa esitystä yksin. Vaikka esitys käyttää julkista ja fyysistä tilaa – tällä hetkellä paljon käytössä olevan virtuaalisen tilan sijaan – sen suunnittelussa on otettu tarkkaan huomioon sekä hallituksen, THL:n että poliisin ohjeet turvallisuuden suhteen koronavirusaikana.
 
Tässä keskustelussa Recover Laboratory avaa teoksen prosessia ja ajatuksia siitä miten ryhmä organisoi julkisessa tilassa kaduilla tapahtuvaa esitystä aikana, jolloin lähes kaikki esitystoiminta on ajettu alas.
 
Keskustelemassa ovat Recover Laboratoryn Inna Huttunen, Miradonna Sirkka ja Sofi Häkkinen. Keskustelua vetää Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja Samee Haapa (Sami Henrik Haapala).
 
Keskustelu alkaa Zoomissa lauantaina 2. 5. 2020 klo 18. Voit osallistua keskusteluun suoraan Zoomissa osoitteessa https://zoom.us/j/91153266648 (Meeting ID: 911 5326 6648)
 
Voit myös seurata keskustelua striiminä osoitteessa https://www.facebook.com/thecenterforeverything/live/
 
MUUTAMA HUOMIO ZOOMISTA
Jos et ole käyttänyt Zoomia aiemmin, kannattaa tutustua siihen hieman etukäteen, vaikka se on hyvin helppokäyttöinen.
 
Zoomin pitäisi toimia myös suoraan selaimen kautta, mutta se toimii parhaiten jos lataat sen omalle koneelle. Zoomin saa ladattua sekä läppärille, padille tai puhelimeen osoitteesta https://zoom.us
 
Kun saavut Zoomiin, hiljennämme kaikkien muiden paitsi keskustelijoiden mikrofonit. Kun avaamme keskustelun lopussa yleisölle, voit pyytää puheenvuoroa joko chatin kautta tai nostamalla kätesi videolla.
 
MUUTAMA ERITYINEN HUOMIO
Keskustelu käydään suomeksi. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta englanninkieliseen keskusteluun samasta aiheesta myöhemmin.
 
Kaiken keskustelu toimii turvallisemman tilan periaatteilla. Tämä tarkoittaa kunnioitusta kaikkia sukupuolia, seksuaalisuuksia, taustoja, kehoja ja kyvykkyyksiä kohtaan. Rasistinen, seksistinen, homofobinen, transfobinen tai muulla tavoin syrjivä käyttäytyminen ei ole sallittua.
 
Keskustelun vetäjä Samee Haapa vastaa turvallisuudesta virtuaalisessa tilassa. Voit koska tahansa ottaa yhteyden häneen ennen ja jälkeen keskustelun sekä itse keskustelun aikana. Keskustelun aikana voit ottaa häneen yhteyden esim. Zoomin chat-ikkunan kautta.
 
Tapahtuma Facebookissa: