Nukketeatterin intensiivikurssi Turussa 5.-7.6.2020 esittävän taiteen ammattilaisille

Vihdoinkin! Aura of Puppetsin ovet auki maailman upeimpaan taidemuotoon:

NUKKETEATTERIN KESÄYLIOPISTO -intensiivikurssi
5.-7.6.2020, Turku > Kurssi on siirtynyt marraskuulle! 

Päivitetyt tiedot löytyvät Holvin sivulta:

https://holvi.com/shop/AuraofPuppets/product/957a244eaec5a57b8aa8df5f025f96ab/

 

Nukketeatteri elää vahvaa nousukauttaan ja Aura of Puppets tarjoaa nyt ensi kertaa mahdollisuuden oppia alan perusteita ammattilaisten vetämän intensiivikurssin muodossa. Kurssi on kohdennettu esittävän taiteen ammattilaisille, ammattiin opiskelijoille tai jo pitkään harrastaneille. Sen myötä saat välineitä nukkejen ja nukketeatterin käyttöön osaksi omaa ilmaisukieltä.

KOHDERYHMÄ

Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet. (Taustaa voi olla esimerkiksi teatterissa, nukketeatterissa, soveltavassa teatterissa, sirkuksessa, esitystaiteessa, tanssissa, naamioteatterissa tai klovneriassa.)

KURSSIKUVAUS

Kurssi koostuu nukeilla näyttelemisen, nukenrakennuksen ja nukketeatterillisen ajattelun tuntikokonaisuuksista. Kurssilla rakennetaan vaiheittain itselle työväline, yksi pöytänukke, jonka evoluutio kulkee käsi kädessä nuketusharjoitusten kanssa hyvin yksinkertaisesta keppinukesta kohti versiota mouth-puppetnukesta. Käytännön harjoitteiden sekä keskustelun kautta tutustutaan nukketeatteriin taidemuotona ja opitaan sen perustekniikoita. Nuken elävöittämistä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti nukketeatterin eri osa-alueista käsin. Osallistujilta toivotaankin valmiutta käyttää käsiensä lisäksi koko kehoaan ja ääntään, perustyökaluja ja aivojaan sekä avoimuutta ryhmätyöhön.

Opetus keskittyy mm. seuraaviin nukketeatterin avainasioihin:
– Nukeilla näytteleminen: elävöitys, reagointi, hahmo, puhe ja yhteisnuketus (12h)
– Nukenrakennus: nuketuksellisuus, liike, materiaalivalinnat (3h)
– Nukketeatterillinen ajattelu: elävöitys ja sen merkitykset, nuken dramaturgia, nukke, teatteri ja taide, esitystilanne ja sen mahdollisuudet (6h)

OPETTAJAT

Kurssin vetäjäkolmikko koostuu Aura of Puppetsin rautaisista nukketeatteriammattilaisista. Yhteenlasketusti opetustiimillä on lähes viidenkymmenen vuoden kokemus alalta. Opettajien tarkemmat esittelyt löydät alta.

Kaikki intensiivikurssin opettajat ovat paikalla koko kurssin ajan, ja tarkempi vetovastuu jakaantuu seuraavasti:
– Pia Kalenius (nukenrakennus)
– Antti-Juhani Manninen (nukketeatterillinen ajattelu)
– Merja Pöyhönen (nukeilla näytteleminen)

AIKATAULU

Päivittäin klo 10-18, sisältää ruokatauon (1h)

HINTA

210,00 € (sis. materiaalit) Osallistujien toivotaan tuovan kurssille mukanaan omat sakset ja kuumaliimapistoolin (11-12mm).

Kurssi toteutetaan yhteistyökumppani TEHDAS Teatterin tiloissa osoitteessa Itäinen Rantakatu 64, Turku. Kurssi-ilmoittautumiset viimeistään 30.4.2020. Kurssille on rajoitettu osallistujamäärä, eli toimi nopeasti! Suurin osa kurssipaikoista on jo varattu.

Kurssipaikka vahvistetaan lunastamalla kurssimaksu Holvista:
https://holvi.com/shop/AuraofPuppets/product/957a244eaec5a57b8aa8df5f025f96ab/

Kurssille on rajattu määrä paikkoja, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi-ilmoittautuminen on sitova, eikä kurssimaksussa ole palautusoikeutta. Kurssi toteutuu, mikäli kurssin minimiosallistujamäärä täyttyy. Mahdollisessa peruutustapauksessa kurssihinta maksetaan kuitenkin takaisin täysimääräisenä. Muissa tapauksissa kurssihinnan palautus ei ole mahdollista.

OPETTAJIEN ESITTELY

Merja Pöyhönen (s. 1980) on nykyturkulainen nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja. Hän on opiskellut nukketeatteria Turun AMKn Taideakatemiassa ja fyysistä teatteria Pariisissa maineikkaassa koulussa École internationale de théâtre Jacques Lecoq. Pöyhönen on kiinnostunut nukeista, tunteista ja liikkeestä. Ohjaukset ja esiintymiset mukaan lukien hän on ollut ammattiuransa aikana osallisena lähes neljässäkymmenessä nukke- tai fyysisen teatterin teoksessa. Merkittävimpiä töitä ovat olleet John – Eleanor (2011), Missing Amelia Earhart (2016), Nooat (2017) ja Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla -trilogia (2013, 2015, 2017). Pöyhönen on nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen perustajajäsen ja toimii aktiivisesti TEHDAS Teatterin sekä nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin riveissä. Vuonna 2019 Pöyhönen debytoi ohjaajana myös ulkomailla (Theater Chemnitz, Saksa; Nuku Teater, Viro). Vuosiksi 2020-2024 Pöyhöselle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha.

Antti-Juhani Manninen on taiteilija, joka toimii esityksen ja äänen alueilla. Hän liikkuu esiintyjän, ohjaajan ja säveltäjän roolista toiseen, samoin taiteenlajista toiseen, ja tuoreimmat työnsä hän on toteuttanut nukketeatteri-, tanssi- ja kuvataiteilijoiden kanssa. Mannisen teokset ovat käsitelleet ihmisen olemista ja sen absurdiutta, empatiaa, esiintymistä ja esitystä itseään, läsnäoloa, rentoutta ja taiteilijan vapautta. Manninen on nukketeatteri Kuuman ankanpoikasen perustajajäseniä, ja toimii nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin hallituksessa (pj), Teatterikeskuksen hallituksessa, Tehdasteatterin taiteellisessa toimikunnassa, ja aika ajoin opettajana Turun taideakatemiassa. Hänen teoksiaan on nähty viime aikoina Salon de Normandy by The Community-tapahtumassa Pariisissa, Performensk-festivaalilla Minskissä ja TIP-Festillä Turussa, sekä aiemmin mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Kiasmassa, Oulun kaupunginteatterissa, Mad House Helsingissä ja Ruisrockissa. Mannisen suurimpiin sävellystöihin kuuluu mm. Myrsky (Tehdasteatteri 2013), Romeo ja Julia (Tehdasteatteri 2015), Lemminkäinen ja äiti (Aurajoki 2017) ja Kolme sisarta ja Tuntematon sotilas (Tehdasteatteri 2019).

Pia Kalenius (s.1973) on turkulainen nukketeatteritaiteilija, valmistunut Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta 2003. Kalenius on työskennellyt laaja-alaisesti nukketeatterin ja esittävän taiteen kentällä, pääasiallisesti visuaalisena suunnittelijana ja rakentajana sekä esiintyjänä. Osaamisensa kulmakiviksi Kalenius laskee ongelmanratkaisukyvyn, kekseliäisyyden, materiaalituntemuksen sekä kokonaisvaltaisen nukketeatterillisen ajattelun. Ehkäpä oman esiintyjäkokemuksen kautta, Kaleniuksen erityishuomionkohteena nukenrakennuksessa ovat nuketuksellisuus, liike ja tunnelma. Nukke on työkalu/instrumentti, joka rakennetaan käytettäväksi ja ilmaisemaan, väitteeksi tai väitteen kohteeksi. Nukketeatterissa Kaleniusta kiinnostaa erityisesti nuken ja nukettajan suhde, käännekohta elottomasta eläväksi ja nuken toiseus. Kalenius on osa työryhmä Kuumaa Ankanpoikasta, nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsia ja Tehdas Teatteria.

Yhteistyössä TEHDAS Teatteri

(Lähde: Aura of Puppetsin tiedote 25.2.2020)