Recover Laboratoryn ensimmäinen lavateos ensi-illassa Cirkolla, keskellä yötä vuonna 2020 ja muita terveisiä maailmalta

  • (Kuva: Aleksi Hornborg, Edit: Sofi Häkkinen)

Recover Laboratoryn uusi black boxiin suunnattu teos, 100 000 000 %, on reality-show rummuille ja vanteille. Siinä totisesti annetaan ja otetaan sata miljoonaa prosenttia. Teoksen on ohjannut kuvataiteilija Sofi Häkkinen ja siinä esiintyvät muusikko Aleksi Kinnunen ja sirkustaiteilija Miradonna Sirkka.

Lavalla hypitään, juostaan, pyöritetään vanteita, ryömitään, improvisoidaan, ei mietitä mitään, mietitään äskeistä, läkähdytään, tuijotetaan, rummutetaan täysiä ja kuunnellaan erittäin tarkasti. Päämääränä on päästä taiteilijan luontaisen sensuurin ja itsetietoisuuden yli. Teos tuo lavalle esiintyjien raakaa ja kursailematonta kontaktia tosi-tv:stä tuttujen rakenteiden rytmittämänä.

100 000 000 % yhdistelee perinteisiä rumpuja ja uusinta elektronista rumputekniikkaa muotoaan muuttaviin vanteisiin, hikiseen menoon ja tosi-tv-henkiseen ihanan rumaan videotaiteeseen. Teoksessa tuodaan taiteilijoiden keräämä kokemus immersiivisistä ja paikkasidonnaisista jättilabyrinteistä suoraa päätä ja kolisten perinteisemmälle lavalle.

Teosta kehitetään keväällä 2020 residensseissä Tukholman Cirkus Cirkörillä, Cirkolla sekä Maunula-talossa ennen kuin se saa lopullisen muotonsa.

Ensi-ilta on 9.6.2020 Cirkolla. Teoksen esitysajat ovat poikkeuksellisesti keskellä yötä. Helsingin kaupungin kulttuuripalvelut teetti selvityksen kaupungin yön potentiaalista palvelutuottajien näkökulmasta kesäkuussa 2019, tavoitteena elävöittää yöllistä kaupunkia turvallisten ja höiriöstä vapaiden puitteiden muodossa. 100 000 000 % on Cirkon ehdotus yöllisen kaupungin elävöittämiseksi.

Teoksessa esiintyvä Miradonna Sirkka kertoo teoksesta näin:

“Tehtiin meidän unelmien show. Se perustuu semmosille arvoille jonka takana voi täysin seistä ja joihin uskoo. Näihin kuuluu muun muassa sukupuoliroolien miettiminen lavalla, inhimillisyyden näyttäminen, arkipäivänen kiusallisuus, absurdi surrealismi, täysiä tekeminen… Tehtiin semmonen show mikä haluttas ite nähä. Ei jaksa kaunistella tai esittää jotakin, mikä ei ole totta. Tää on ihan totta kaikki ja tässä näkyy tosielämä.“

Recoverin tuottajan Innan kuulumisia

Recover Laboratoryn Inna Huttunen on viettänyt syksyn Dallasissa, ja jatkaa International Arts Management -maisteriopintojaan Montrealissa tammikuussa. Syksy on ollut kiinnostava ja tuonut useita korvaamattomia kontakteja ympäri maailmaa. Inna on muun muassa tehnyt kulttuuripoliitikan projektin suostumuksen neuvottelemisesta immersiivisisten teosten turvallisuussuunnittelussa, suunnitellut innovatiivisen pelikonseptin paikallisen taideyhdistyksen varainhankintaan, ja rakentanut Recover Laboratoryn pitkän tähtäimen unelmia kestävämmälle pohjalle strategisten suunnitelmien muodossa.

“En olisi ikinä arvannut, mitä kaikkea Teksasista voikaan löytyä. Autiomaat, vuoristot, Teksasilainen positiivisuus, etelävaltiolaisten aidosti kiinnostunut small-talk, monikulttuurisuus, yhteiskunnalliset ongelmat ja intohimoiset taiteen ammattilaiset ovat jättäneet lähtemättömän vaikutuksen. Toki amerikkalainen taidemaailma on huomattavasti erilainen, mutta on ollut upeaa huomata, kuinka suuri kiinnostus täällä on Recover Laboratoryn teoksia, maailmaa ja arvoja kohtaan.”

Muita terveisiä maailmalta

Mira on tällä hetkellä maisterivaihdossa Tokiossa opiskelemassa meditaidetta. Joulukuun lopussa nähdään meditaidetta ja vannemanipulaatiota yhdistävä teos I can play, joka on tehty yhteistyössä paikallisen mediaopiskelijan kanssa.

Lokakuussa Mira osallistui PAMS-messuille Recoverin edustajana Soulissa Koreassa.
Verkostoituminen Aasiassa jatkuu helmikuussa, kun Mira ja Sofi osallistuvat Tokiossa järjestettäville TPAM-messuille.

https://cirko.fi/esitys/100milj/
https://www.recoverlaboratory.com/
100 000 000 % Facebookissa (siirryt toiselle sivustolle)

(Lähde: Recover Laboratoryn tiedote 8.12.2019)