Milla Jarko: Ehdotus vapaasta yhteisöstä ja esiteos yksiössä joulukuussa

Identiteettikriisi alkaa olla ohi ja Milla yhtä sukua Järvinen alkaa muuntautua Jarkoksi. Halusin sitä tai en. Yksi tyyppi kahdentuu, ja alkaa dialogin. Yksin.

Löysin tänä vuonna tavan kertoa työstäni ja avata työskentelytapojani tekemällä siitä videoteoksen.
Sen voi kokea täältä: https://millajarko.wixsite.com/millajarko/channel-0

KOLME Y:TÄ + YKSI Y = NELJÄ Y:TÄ

Jarko on pohtinut paljon yksilöllisyyttä, yksinäisyyttä, yksin olemista. Järvinen puolestaan yhteisöä.

Haussa vapaa kollektiivi tai yhteisö jakamaan mm. tuotannollista vastuuta taiteellisen prosessin sijaan

+ Taiteellisesta linjauksesta vapaa
+ Yhteisö, jossa jakaa, ja johon tukeutua
+ Roolitonta vastuun jakamista
+ Vapaat toimijat taiteen kentällä
+ Taiteilijat, tuottajat, muut taiteen parissa pyörivät/työskentelevät/kiinnostuneet

Taiteellisen prosessin sijaan jaettaisiin esimerkiksi tuotannollinen vastuu, logistiikka, tieto, järjestely, tekninen tuki, keskusteluja, ajatuksia, tiloja, tarvikkeita jne. Kaikki se, mikä teoksen, taiteellisen prosessin tekemiseen, tuottamiseen, järjestelyyn voi liittyä sitoutumatta mihinkään yksittäiseen taiteelliseen linjaukseen. Vapailla ryhmillä, toimijoilla olisi yhteisö, johon tukeutua.

Onko sinulla, teillä samankaltaisia ajatuksia ja tarpeita tai tiedätkö jonkun, jolla on? Ilmianna itsesi, pyydän.

SEURAAVA TEOS
Tiikeri

TIIKERI aloittaa demonstraatiolla tai esiteoksella Järvisen yksiössä Helsingissä, jonka Jarko esittää joulukuussa 2019. Seuraava residenssi, osateos Lapualla, Vanhan Paukun taiteilijaresidenssissä maaliskuussa 2020 ja sitä seuraava Helsingissä, Cirkossa elo-syyskuussa 2020. Sitten, tuntematon. Huomioidakseen ympäristön vaikutuksen, pyrkii tapahtumaan toisistaan erilaisissa paikoissa, kuten koti, iso ja tunnettu estradi, Helsinki-Lapua jne.

Teoksesta tiedetään seuraavia raakileita, säikeitä:
Tarkastelee
ajan ja todellisuuksien kalvoja, kerrostumia ja niiden mahdollisuuksia.
Esittämistä ja ei-esittämistä. Esiintyjän esitystilanteeseen rakentamaa läsnäolemista sekä kanssaolijoiden (myös esiintyjien) jaettua läsnäoloa (tiedostettu), hetkeä. Ajankäyttöä ja sen tajuamista esim. esitystilanne versus someaika ja niissä vietetty aika. Nykyajan jatkuvan esilläolon, läsnäolon (sisäinen rauha, mindfulness ja uuskäsite meditatiivinen –trendit ja apit) ja edelleen hetkessä elämisen suhdetta onnellisuuden tavoitteluun. Sitten on se käsite valmis? Mitä se tarkoittaa? Sitä oon miettiny paljon.

Koko teos, osateokset, osaprosessit ja prosessit livestreamataan eli suoralähetetään internetin välityksellä nojatakseen yhteen, väitettyyn todellisuuteen, ja puhaltamaan ikkunoita taiteelliseen prosessiin. Voiko se prosessi olla jo teos itsessään? Ja livestreamaus vastaehdotus harkituille ja valikoiduille somepäivityksille? Mikä on valmis tai valmis teos, juttu? Luodaanko me tiedostamatta ja tiedostaen sosiaalisen median avulla yhtä todellisuutta? Mihin se voi johtaa? Toisaalta livestreamaus mahdollistaa osallistumisen myös heille, jotka syystä tai toisesta ovat estyneet tulemaan paikalle.

Pelottaa se, että mitä jos kaikki lopulta siirtyy ja tapahtuu vain netissä? Kantaako esittävä taide, live-esitys? Jaksaako se kiinnostaa?

Joka tapauksessa TIIKERI ilmentää itseään seuraavan kerran Lapualta, Vanhan Paukun taiteilijaresidenssistä käsin maaliskuussa 2020. Residenssissä ei ole ilmakiinnitysmahdollisuutta. Ei siis ole välinettä, rengastrapetsia, ystävää eikä turvaa. Ajattelin kokeilla hyväksyä asian tuskailun sijaan. Uskaltaa aloittaa alusta. Saada aloittaa alusta, niin kuin olento syntyessään. Toivon, että annan mahdollisuuden jonkun seuraavan tavan syntyä, tulla, ja luoda tilaa toiselle tavalle lähestyä ilma-akrobatiatekniikkaa. Mennä tai oikeastaan antaa tyhjän tulla ja viedä. Pelottaa, mutta olen utelias.

Tällä puheella TIIKERI livestreamaa itseään suoraan Cirko – Uuden Sirkuksen keskuksen residenssistä elo-syyskuussa 2020. Tämän jakson aikana on mahdollista saapua seuraamaan prosessi- tai teospäiviä myös paikan päälle. Mikä on nyt tyhjää, tyhjä? Onko tyhjää? Paikka ja tila, jossa ilmakiinnitysmahdollisuudet päinvastaiset kuin Lapualla.

Jatko? Vireillä, mutta vielä tuntematon.

Seuraa juttuja, prosesseja
FB Milla Jarko tai https://millajarko.wixsite.com/millajarko tai IG millajarko, muistaakseni
jos haluat


0456991600

Lämpöö ja lempee kaikille. Niillekin, joita on vaikea ymmärtää.