Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus ovat luomassa ensimmäistä eurooppalaista sirkusopettajakoulutusta

Opetushallitus on myöntänyt Circus++ Youth and Social Circus Arts – an innovative and inclusive education for Europe -kehittämis- ja tutkimushankkeelle noin 360 000 euron Erasmus+ -rahoituksen.

Kolme vuotta kestävässä hankkeessa luodaan viiden partnerimaan yliopiston ja sirkuskoulun yhteistyönä opetussuunnitelma nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen pedagogiikan kandidaattiohjelmalle, jota eri Euroopan maat voivat soveltaa paikallisesti. Hanketta koordinoi Tampereen yliopisto kumppaninaan Sorin Sirkus. Kansainvälisestä koordinoinnista vastaa lisäksi CARAVAN – International Youth and Social Circus Network -verkosto.

Opetussuunnitelman mukaisen tutkinnon voi aikanaan suorittaa hankepartnerimaissa joko kokonaan tai koota tutkinnon eri maissa suoritetuista osista. Tutkinnon myöntää yliopisto. Opetussuunnitelmatyö päättyy syksyllä 2022 ja koulutuksen on tarkoitus alkaa vuonna 2023.

Hanke vastaa nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen toimialan laajentumiseen niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa sekä sen myötä kasvaneeseen ammattitaitoisen henkilöstön työvoimatarpeeseen.

– Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat sirkustaiteen ohjaajat. He saavat uuden koulutusohjelman kautta korkeatasoisen ammattitaidon tavalla, jolla teorian ja työssäoppimisen yhdistäminen eurooppalaiseksi tutkinnoksi toteutuu mielekkäästi, kertoo yliopistonlehtori Tiina Kujala.

– Sirkustaide auttaa nuoria löytämään itsestään uusia vahvuuksia ja voimavaroja, jotka puolestaan tukevat nuorten oppimista ja työllistymistä. Sosiaalisessa sirkuspedagogiikassa pyritään vaikuttamaan muun muassa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sirkustaiteen avulla, sanoo Sorin Sirkuksen tirehtööri Taina Kopra.

Hankkeen aloitusseminaari pidetään Tampereella 12.–13.12.2019.

Mukana hankkeessa ovat
Suomi: Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus
Ruotsi: Stockholms Konstnärliga Högskola ja Cirkus Cirkör
Ranska: Université Paris-Sud ja Le Plus Petit Cirque de Monde (PPCM)
Irlanti: National University of Ireland Galway ja Galway Community Circus
Tsekki: Cirqueon
CARAVAN – International Youth and Social Circus Network

Lisätietoa aiheesta:
Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus ovat luomassa ensimmäistä eurooppalaista sirkusopettajakoulutusta (Sorin Sirkus, 13.9.2019)
Tampere University and Sorin Sirkus are creating the first European study programme for circus teachers (Tampereen yliopisto, 17.9.2019)
Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus pääsevät luomaan ensimmäistä eurooppalaista sirkusopettajakoulutusta – opetushallitus myönsi 360 000 euron rahoituksen (Aamulehti 13.9.2019)
Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus ovat luomassa ensimmäistä eurooppalaista sirkusopettajakoulutusta (Tampereen yliopisto, 16.9.2019)