240-vuotias Tampere saa lahjaksi PerforMansen Ratinan sillan alle

  • Kuva: Heikki Järvinen
  • Kuva: Heikki Järvinen
  • PerforManse -synttärikekkerit Ratinan sillan alla. Kuva: Heikki Järvinen

PerforManse – synttärikekkerit Ratinan sillan alla on tapahtumallinen esitys, joka kutsuu tamperelaiset yhdessä sillan alle juhlistamaan 240-vuotiasta Tamperetta. Esitys valjastaa Ratinan sillan arkkitehtuurin sirkusvälineeksi, näyttämöksi ja juhlapaikaksi.

“Ajattelen, että ihmisten iässä Tampere täyttää reilut 20-vuotta. Se on ikävaihe, jossa luodaan identiteettiä ja tulevaisuutta. Parikymppiselle tulevaisuus on arvaamaton, koska siihen vaikuttavat paitsi omat valinnat myös sattumat ja ympäröivän maailman muutokset. Tampere “Manse” Tammerfors kokee paineita olla suurkaupunki ja Suomen suurimman kylän identiteetti saattaa tuntua lapselliselta uudessa elämänvaiheessa. Nuori aikuinen haluaa järjestää synttärikemut ’omille tyypeille’. Turun, Helsingin, Porvoon ja muut vanhukset synttärisankari kutsuu kahville myöhemmin.” – Meri-Maija Näykki, 28, esityksen ohjaaja

PerforManse on osa Tampereen päivän juhlaviikonloppua pe 27.9.– ti 1.10.2019. Noin 30 minuuttia kestävä esityksellinen osuus on joka ilta kello 18.30 ja 20.00. Tapahtumassa saa oleilla kello 18.00–21.00 välillä. Tarjolla on kuumaa mehua, yllätysohjelmaa ja juhlan humua. Esitys on maksuton ja muutenkin esteetön.

Paikallisten sirkus-, teatteri-, tanssi-, valo- ja äänitaiteen ammattilaisten yhteenliittymänä syntyvä PerforManse ei pyri ulkoiluttamaan perinteisiä taidemuotoja vaan luomaan esittävää taidetta kyläjuhlamaisella otteella. Monitaiteisen työryhmän tavoitteena on luoda esitys, jota ei voi määritellä minkään yksittäisen taidemuodon kautta: kuten kylä muodostuu asukkaistaan, tämä teos muodostuu tekijöistään. PerforManse syntyy tilalähtöisessä prosessissa, jossa merkittävää osaa näyttelevät Ratinan sillan asettamat mahdollisuudet ja rajoitteet. Esityksen luonne on koreografinen, eli varsinaista käsikirjoitusta sillä ei ole, mutta pohjana kokonaisrakenteelle toimii syntymäpäiväjuhlien dramaturgia.

Kaksi Tampereella toimivaa seinätöntä teatteria, Täsmäteatteri ja Teatteri Siperia, tekevät yhteistyötä ensimmäistä kertaa. Kummankin teatterin toiminnan tavoitteena on tuottaa uudistavia esityksiä niille yleisöille, joita kiinnostaa esittävän taiteen elämyksellisyys ja yhteisöllisyys, plyyshipenkkien ja konjakinkatkun sijaan.

Teoksen työryhmä (aakkosjärjestyksessä):
Janita Hakanen, esiintyvä taiteilija
Iira Halttunen, teatteritaiteilija
Marika Heiskanen, teatteritaiteilija
Taru Huokkola, tanssi- ja teatteritaiteilija
Heikki Järvinen, sirkustaiteilija
Richard Katajisto, mahdollistava taiteilija
Lida Kuusisto, sirkustaiteilija
Meri-Maija Näykki, sirkus- ja teatteritaiteilija
Suvi Pouttu, asutaiteilija
Saija Raskulla, äänitaiteilija
Miika Ruokokoski, valotaiteilija
Siri Saarilahti, esiintyvä taiteilija
Iida Salokorpi, taiteilijaystävä
Marko Taiminen, tanssi- ja teatteritaiteilija
Heikki Tavilampi, valotaiteilija
Onni Toivonen, sirkustaiteilija
Otto Vihervaara, visuaalinen taiteilija

Projektia ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaa, Pyynikin kesäteatterisäätiö sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Täsmäteatteri  &  Teatteri Siperia

(Lähde: PerforMansen tiedote 24.7.2019)