10 vuotta täyttävä Hiljaisuus-festivaali tuo Kaukoseen nykysirkuksen tähtiä

  • (Kuva: Ryoko Uyama)
  • Le G. Bistaki: Baina[na] (Kuva: Loran Chorrau)

Tänä vuonna jo kymmenennen kerran Kaukosen kylässä Kittilässä järjestettävää Hiljaisuus-festivaalia vietetään nyt 5.-8.6.2019. Hiljaisuus-festivaali on taiteen valtionpalkinnolla palkittu taidetapahtuma, jonka monitaiteinen ohjelmisto sovitetaan pienen lappilaisen kylän pirtteihin, pihoille ja kylätien varrelle. Festivaalin monipuolinen ohjelmisto koostuu yli kahdestakymmenestä eri teoksesta nykysirkuksen, tanssin, musiikin, teatterin ja kuvataiteen aloilta. Lisäksi ohjelmistossa on keskusteluja, seminaareja ja lyhytelokuvia.

Nykysirkus on hyvin esillä Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistossa. Ohjelmistossa nähdään muun muassa ranskalaisen Le G. Bistaki -ryhmän Baina[na] on esitys, jossa hyödynnetään jongleerauksen, tanssin ja fyysisen teatterin elementtejä. Neljä taitavaa esiintyjää käsittelee kymmeniä kiloja maissinjyviä näyttämöllä, lattialla ja ilmassa, lapioin, ämpärein ja luudin.

Kaukosen kylällä nähdään myös festivaaliviikon aikana valmistuvia teoksia, joissa ensikertaa kohtaavat taiteilijat luovat yleisön edessä ainutlaatuisia esityksiä, kuten Yhdessä Villassa (Marieke Hopman, NL ja Onni Toivonen), Glorious Forms (Olavi Louhivuori ja Emile Pineault, CA), Kaikuja Meijeristä (Francesca Hyde IR, Mikko Innanen, Pauli Lyytinen, Angeliki Meli, GR ja Jarmo Saari) sekä Koneikko (Tom Brand, SE ja Tuomas Norvio). Erityisiin tiloihin valmistuvat uudet teokset ovat Hiljaisuus-festivaalin erityisyys. Taiteilijoiden kutsumisesta ja yhteensaattamisesta vastaavat festivaalin taiteelliset johtajat Henna Kaikula ja Mikko Perkola.

Tämän vuoden Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistossa on mukana tärkeää keskustelua. Northern Platform #4 -tapahtumien aikana pohditaan taiteen kestävää kehitystä ja kestävää tulevaisuutta. Asiantuntijoina tapahtumassa toimivat taiteilijat, taiteen asiantuntijat ja taidealan tutkijat. Northern Platform #4 on tapahtuma erityisesti esittävien taiteiden ammattilaisille. Tapahtuma toteutetaan Hiljaisuus-festivaalin ja Northern Network for Performing Arts -verkoston yhteistyönä. Northern Platform #4 on jaettu kolmelle eri päivälle ja tapahtumat ovat ilmaisia.

Vuoden 2019 Hiljaisuus-festivaalin kiinnostavin tilausteos on neliosainen Unia Ounasjoen mutkasta. Dramaturgi ja näytelmäkirjailija Taija Helmiseltä tilattu Kaukosen kylän historiasta ja tarinoista ammentava monitaiteinen teos levittäytyy ympäri Kaukosen kylää. Helminen on tutustunut kertomuksiin ja historian tapahtumiin Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistossa ja haastattelemalla kaukoslaisia. Teos on kunnianosoitus Kaukosen kylän historialle, paikalle asettuneille esivanhemmille ja maisemalle, jonka läpi Ounasjoki virtaa vuolaana.

LE G. BiSTAKI: BAINA[NA]
Ojanperän halli
La 8.6. klo 14 ja klo 19

Tom Brand (SE): Koneikko
Ojanperän halli
Ke 5.6. klo 21:00
To 6.6. klo 19:00

Marieke Hopman (NL) & Onni Toivonen: Yhdessä Villassa
Villa Magian tupa
la 8.6. klo 12:30
la 8.6. klo 16:00

Olavi Louhivuori & Emile Pineault (CA): Glorious Forms
Kaukosen työväentalo
To 6.6. Klo 20:00
Pe 7.6. Klo 14:00

Kaikuja Meijeristä
Kaukosen Meijeri
pe 7.6. klo 19:00
la 8.6. klo 16:00

Northern Platform #4
Villa Magian kotagalleria
to 6.6. klo 12:30
pe 7.6. klo 10:00
la 8.6. klo 10:00

Unia Ounasjoen mutkasta
Kaukosen työväentalo/ Joen ranta
Ke 5.6. klo 16:00
Salmelan lato
To 6.6. klo 16:00
Pe 7.6. klo 19:00
Villa Magia
La 8.6. klo 21:00

https://www.hiljaisuusfestivaali.fi/ohjelmisto2019

(Lähde: Hiljaisuus-festivaalin tiedote 31.5.2019)