Uusi tietokirja sirkuksesta

  • Tietokirjailija Emma Vainio

Suomalainen sirkus on arvostetumpaa maailmalla kuin kotimaassa. Suomessa on yli 10 000 sirkusharrastajaa. Taidemuotona nykysirkus on monille suomalaisille uusi tuttavuus, vaikka nykysirkustaiteilijamme ovat maailman huippuja ja keräävät kansainvälisillä näyttämöillä valtavia yleisöjä.

Toimittaja Emma Vainion kirjoittama Sirkus nyt on tietokirja suomalaisesta nykysirkuksesta sekä värikkäästä sirkuskulttuurista ja -historiasta. Kirja on ajankohtainen myös Maailman sirkuspäivänä 20.4.

Runsaan kulttuurihistoriallisen lähdeaineiston lisäksi kirjaa varten on haastateltu sirkusammattilaisia. Äänessä ovat muun muassa nykytaikuri ja kuvataitelija Kalle Nio, Race Horse Companyn trampoliinitaituri Rauli Dahlberg sekä palkittu ilma-akrobaatti Salla Hakanpää.

Minkälaista on maailman näyttämöillä häikäisevän nykysirkustaiteilijan kiertolaiselämä ilman kotia? Entä mitä trampoliiniakrobaatti ajattelee ilmassa? Ja toisaalta, missä ovat kansainvälisen nykysirkuskulttuurin juuret? Kirjan upeat valokuvat korostavat painovoimaa uhmaavien taiteilijoiden ja illuusioiden mestarien taituruutta.

Emma Vainio on työskennellyt muun muassa Ylelle ja Helsingin Sanomille. Hän on toimittanut esimerkiksi sirkusta käsittelevän radio-ohjelmasarjan Paljetteja ja partanaisia.

”Nykysirkus on esittävien taiteiden kiertolainen – ja omanlaisensa anarkisti. Se on kaavoihin kangistumatonta, kaunista ja ajatuksia herättävää”, Vainio sanoo.

Kirjan voi ostaa kustantamon verkkokaupasta:
https://kustantamo.sets.fi/kirja/sirkus-nyt/

Sirkus nyt -teoksen julkaisuyhteistyössä mukana myös Sirkuksen tiedotuskeskus.
KUSTANTAMO S&S •Snellmaninkatu 13, 00170 Helsinki • kustantamo.sets.fi

(Lähde: S&S tiedote 1.4.2019)