Maailman sirkuspäivää juhlitaan lauantaina 20.4.

  • Circus Flash Mob Helsingin rautatieasemalla 2013.

Maailman sirkuspäivää vietetään lauantaina 20.4.2019 ympäri Suomea. Päivän vietolla juhlistetaan sirkusta monimuotoisena, elinvoimaisena taidemuotona ja iloa ja yhteenkuuluvaisuutta tuovana harrastuksena.

Jo kymmenettä kertaa kansainvälisesti vietettävään päivään liittyviä tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla Suomessa. Sirkuksen harrastamiseen voi tutustua Porissa ja Haminassa tai kohdata Sirkus Flash Mob  -tempauksen Hyvinkäällä tai Helsingin rautatieasemalla.

Päivän viettoon voi osallistua  myös kirjoittamalla omista sirkukseen liittyvistä muistoistaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Minun sirkusmuistoni -muistitietokeruu kutsuu niin sirkusyleisöä kuin sirkuksen harrastajia ja ammattilaisiakin jakamaan sirkukseen liittyviä muistojaan eri vuosikymmeniltä. Vastausohjeet ovat sivulla: www.finlit.fi/minun-sirkusmuistoni

Maailman sirkuspäivää voi viettää myös uunituoretta sirkustietokirjaa lukemalla. Toimittaja Emma Vainion kirjoittama Sirkus nyt käsittelee laajasti suomalaisen nykysirkuksen historiaa, tarinoita ja tekijöitä. Kustantamo S&S:n huhtikuun uutuuskirjan julkaisuyhteistyössä on mukana myös Sirkuksen tiedotuskeskus.  Emma Vainio kertoo teoksesta kirjailijatapaamisessa Kaisa-talon kirjakahvilassa 16.4.

Myös television ääressä voi viettää Maailman sirkuspäivää. Yle Teema Fem esittää Sorin Sirkuksen viime vuotisen shown taltioinnin sekä dokumentin esityksen tekemisestä 20.4.2019 klo 14.05.

Maailman sirkuspäivän ohjelmaa 20.4.

Pori

Satasirkuksella on maailman sirkuspäivän kunniaksi avoimet ovet kaikkiin ryhmiin koko viikon ajan.

Hamina

Haminan Teinisirkuksen trial-leirin näytöstreenit Haminan torilla klo 10:30.

Hyvinkää

Hakasirkus juhlistaa maailman sirkuspäivää viimevuotiseen tapaan Flash mob -tempauksella Kauppakeskus Willassa 20.4. klo 15. Flash mob on sirkushetki, joka alkaa ihan puskista, tavallisen arjen keskellä. 4 minuutin sirkustemppuilun jälkeen tempaus myös loppuu ihan niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Helsinki

Sirkus Huima juhlistaa maailman sirkuspäivää Helsingin rautatieasemalla klo 14.00. Kesto 15 minuuttia. Lisätietoa: https://www.facebook.com/events/327289618136739/

20.–21.4. Teatterimuseon sirkusaiheinen seikkailu: Teatterikissan pääsiäisseikkailu – Muru Mustarastaan kadonnut ääni.

Kotka

Sirkuskoulu Rainbowssa avoimet ovet klo 12.00-14.00. Esiintyvä ryhmä esiintyy klo 13.00.

Kouvola

Tykkimäen sirkuskoulu esiintyy Sirkus Finlandian teltassa klo 16.30. Sirkus Finlandian omat esitykset alkavat klo 13 ja 17.

Maailman sirkuspäivää juhlistetaan myös

Helsinki

16.4. klo 17 Sirkus nyt -tietokirjan esittely ja kirjailijahaastattelu Kaisa-talon Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki) Sirkuspyramidi-lehden järjestämässä tilaisuudessa tutustutaan huhtikuussa ilmestyneeseen Emma Vainion kirjoittamaan tietokirjaan sekä perehdytään suomalaisen nykysirkuksen historiaan ja nykypäivään.

16.4. Circus Helsingin esiintyvä ryhmä esittää pieniä numeroita päivän aikana sirkustuntien oppilaille.

Tampere

27.4.2019 klo 11–15 Sorifest on sirkuskoulun lopputöiden ja valinnaisten opintokokonaisuuksien festivaali Sorin Sirkuksella (Ahlmanintie 63, Tampere).

Maailman sirkuspäivä järjestetään joka vuosi huhtikuun kolmantena lauantaina. Kansainvälisesti päivän viettoa koordinoi Fédération Mondiale du Cirque -järjestö ja sen suojelijana on Monacon prinsessa Stephanie. Lisätietoa Maailman sirkuspäivän vietosta kansainvälisesti: www.circusfederation.org

Lisätietoa nuorisosirkuksista Suomessa: www.snsl.fi
Lisätietoa suomalaisesta sirkuskentästä: www.sirkusinfo.fi

(Lähde: SNSL:n ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen tiedote 8.4.2019)