Recover Laboratoryn kuulumisia vuodelta 2018 ja 2019

  • Underneath – Hedda Liukkala (Kuva: Aleksi Hornborg)
  • Underneath – Miradonna Sirkka (Kuva: Aleksi Hornborg)
  • Underneath – Riku Nieminen (Kuva: Aleksi Hornborg)

Recover Laboratoryn vuosi 2018 vietettiin suurimmaksi osaksi maan alla. Ryhmä toteutti Meilahteen maanalaiseen 6000 neliön kokoiseen väestönsuojaan nykysirkusta ja nykytaidetta yhdistävän immersiivisen labyrintin Underneath. Poikkeukselliseen tilaan pääsyn mahdollisti yhteistyökumppani Helsingin Kaupungin pelastuslaitos.

Esityksiä oli syksyn aikana yhteensä 29 ja teoksen pääsi kokemaan noin 1200 ihmistä. Jokainen kokija astui sisään matkalle yksin. Teoksen ohjasivat Miradonna Sirkka ja Sofi Häkkinen, ja tuotannosta ja kokemussuunnittelusta vastasi Inna Huttunen. Sirkustaiteilijoista mukana oli muun muassa ryhmässä usein esiintynyt Hedda Liukkala ja esitystä tähditti myös taiteilija Riku Nieminen.

Tammikuussa 2019 maanalainen luola avattiin vielä tilasidonnaisena taidenäyttelynä, jonka Häkkinen oli kuratoinut 17 eri taiteilijan teoksista. Vuonna 2018 sirkustaiteilija Sirkan, kuvataiteilija Häkkisen ja tuottaja/kokemussuunnittelija Huttusen johtama Recover Laboratory toteutti myös Baltic Circlen ja What the Cirk?:n yhteisklubin Cirkolla. Monitaiteinen ilta sisälsi sekä nykysirkusta, livemusiikkia, dj:tä, performansseja, nykytaidetta että ihmisnostimen ja pimeä taksi -performanssin.

Elokuussa Recover Laboratoryn nykysirkus, nykytaide ja elämyksellisyys yhdistyivät unkarilaisen AR-taiteilijan installaation kanssa Helsinki Design Weekillä, kun ryhmä toteutti yhteistyössä Let it Be Art! Agencyn, InsideOut Productionsin ja Implausible Worksin kanssa vanhan vankilahotelli Katajanokan kappeliin eri todellisuuksien välillä häilyvän live-installaation.

Recover Laboratory oli vuonna 2018 osana Sirkuksen tiedotuskeskuksen Nuora-projektia, josta oli ryhmälle paljon hyötyä. Huttunen osallistui myös Kanadan Cinars Biennale -opintomatkalle. Sirkka vietti kuukauden Kööpenhaminassa Metropolis-residenssissä ja ryhmä piti omia residenssejään muun muassa Berliinissä ja Kittilässä.

Vuonna 2019 ryhmä ei tee yhtä massiivista suurteosta, vaan keskittyy muiden teostensa kehittämiseen tehden pienempiä täsmäiskuja Suomessa ja kansainvälisesti. Seuraavaksi Recover Laboratory nähdään pitchaamassa Ruotsin Subcasessa uutta tapahtumien kickstarter-konseptiaan One Night Only – skaalattavaa, joustavaa ja räätälöitävissä olevaa “sisäänkäyntiteosta”. Helmikuun lopulla Huttunen ja Sirkka lähtevät San Franciscoon Immersive Design Summittiin, jossa he demoavat myös uutta ensisijaisesti pikaviestialustoilla toimivaa esityskonseptia, joka välillä johtaa myös kohtaamisiin esiintyjän ja viestittelijän välillä.

Samoihin aikoihin Häkkinen johtaa maaliin Suomessa räppäri Pyhimyksen klubikiertueelle tilattua performatiivista kokonaisuutta. Recover Laboratoryn monitaiteinen kehys nähdään ensimmäistä kertaa Pyhimyksen keikalla Jyväskylän Paviljongissa 23.2. Tämän lisäksi ryhmä kehittää perinteisille lavoilla suunnattua konserttoa hulavanteille ja rummuille nimeltä 100 000 000 %. Tämän ensimmäisen kokopitkän “Recover Laboratory On Stage”-esityksen suunniteltu ensi-ilta on vuonna 2020.