Maria Baric Companylle oma esiintymistila Itä-Helsinkiin – tulisirkukselle 35 000 katsojaa Senaatintorilla

  • Maria Baric Company Helsingin uuden vuoden juhlassa Senaatintorilla. Kuva: Sampsa Kares
  • Kuva: Ahti Kannisto
  • Kuva: Ahti Kannisto

Itä-Helsinki sai oman ammattiteatterin marraskuussa, kun Maria Baric Companyn Kulttuurimylly avasi ovensa. Kulttuurimyllyn avajaisviikkoja vietettiin 21.11.–9.12.2018 Myllypurossa. Avajaisviikoilla 14 esitykseen ja 17 työpajaan osallistui yhteensä yli 1 500 kävijää. Omasta esiintymistilasta huolimatta ryhmä jatkaa edelleen keikkailua sekä kotimaassa että ulkomailla. Viimeisin esitys nähtiin uudenvuodenaattona Senaatintorilla Helsingin kaupungin järjestämässä suurjuhlassa. Huonosta säästä ja myrskyvaroituksista huolimatta Senaatintori täyttyi ja esitykset vetivät yhteensä yli 35 000 katsojaa.

Kulttuurimyllyssä kohtaavat kulttuuri ja liikunta

Kulttuurimylly toimii hyvien kulkuyhteyksien varrella, Myllypuron metroaseman kupeessa, Liikuntamyllyn alakerrassa. Uuteen sirkukseen sekä nukke- ja varjoteatteriin erikoistunut visuaalisen teatterin ryhmä Maria Baric Company on toiminut jo pitkään kotikulmillaan Itä-Helsingin alueella, mutta sai nyt ensimmäiset omat tilansa.

– Itä-Helsinki on meidän koti ja meille on sydämen asia toimia juuri täällä. Suuri osa Helsingin kulttuuritarjonnasta keskittyy kantakaupunkiin. Meistä on tärkeä tuoda taidetta ja kulttuuria myös lähelle ihmisten arkea, kertoo Maria Baric Companyn taiteellinen johtaja Maria Baric.

Sijainti Liikuntamyllyn tiloissa mahdollistaa myös tiiviin yhteistyön liikuntatoimijoiden kanssa. Yhteistyö synnyttää tulevina vuosina aivan uudenlaisia liikuntaa ja kulttuuria yhdistäviä toimintamuotoja Kulttuurimyllyn ja Liikuntamyllyn tiloihin.  Kevään ohjelmistoa ja ohjeet Kulttuurimyllyn salien vuokraamiseen julkaistaan Kulttuurimyllyn nettisivuilla tammikuun aikana. Kulttuurimyllyn avaamisen on mahdollistanut Helsingin kaupunki.

Tuliteatteria ja -sirkusta kaduille

Omista tiloista huolimatta Maria Baric Companyn toiminta perustuu jatkossakin pitkälti taiteen viemiseen uusiin ympäristöihin ja uusille yleisöille. Kulttuurimyllyn avaaminenkin on vuosia jatkuneen alueellisen verkostoyhteistyön tulosta.
– Olemme olleet nomaditeatteri jo vuosia, emmekä aio jäädä Kulttuurimyllyn myötäkään neljän seinän sisälle. Meille on yhä tärkeää jalkautua kaduille, päiväkoteihin, kouluihin ja palvelukeskuksiin ja sairaaloihin, Baric kertoo.

Company on ehkä tunnetuin sen avoimissa kaupunkitiloissa toteutettavista, näyttävistä tuliteoksista. Viimeisimpänä ryhmä oli yksi Helsingin uudenvuodenjuhlan pääesiintyjistä. Ohjelmassa nähtiin sekä yleisöennätyksiä rikkonut tulisirkusteos Toiveiden taivas että lyhyempi pätkä maailmallakin moneen kertaan palkitusta teoksesta Ave Fenix. Illan televisioidussa ohjelmassa ryhmä nousi lavalle Suomen eturivin muusikoihin kuuluvan Vesalan ja tänä vuonna Emma-ehdokkuuksia rohmunneen Vestan kanssa.

Maria Baric Company on sekä Suomessa että kansainvälisesti palkittu esittävän taiteen ammattilaisryhmä. Company yhdistelee taiteen eri muotoja kuten uutta sirkusta, visuaalista teatteria, nukketeatterin uusia muotoja, musiikkia ja tanssia. Ryhmältä on ilmestynyt yhteensä 18 kantaesitystä ja yksi levy. Maria Baric Companyn toiminnan taustalla vaikuttaa Voimauttavan taiteen äärellä ry. Yhdistys edistää taiteen saavutettavuutta ja lisää ihmisten hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin.

Lisätietoja:
Tuotantopäällikkö Elina Kesäniemi,  / p. 044 578 3933
www.mariabariccompany.com
www.kulttuurimylly.com
www.voimauttavantaiteenaarella.fi

(Lähde: Maria Baric Companyn tiedote 3.1.2019)