Maailman parhaat klovnittaret Kaapelitehtaalla helmikuussa

  • Taina Mäki-Iso ja Jouni Bäckström: Tohtori Zeiffal, tohtori Zeigal ja virtahepo jota ei koskaan saatu kiinni . Kuva: Sanna Breilin
  • Hanna Terävä: Naku. Kuva: Tero Suhonen
  • Pepa Plana: l’Atzar. Kuva Paulo de Tarso

Tanssiteatteri Hurjaruuth emännöi helmikuussa 2019 jo seitsemättä kertaa kansainvälistä naisklovnifestivaalia. Kaapelitehtaalla nähdään jällleen tukku kovatasoisia klovnittaria, tällä kertaa USA:sta, Espanjasta ja Suomesta.

Pienimuotoista kulttisuosiota nauttivan festivaalin ohjelmistossa on mukana yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä fyysisistä komedienneista. Hilary Chaplain tuo festivaalille maailmaa kiertäneen ja palkitun klovnisoolonsa A Life in her Day. Lisäksi festivaalilla nähdään legendaarinen katalonialaisklovnitar Pepa Plana, madridilainen Mireia Miracle sekä kotimaisen klovnerian kärkinimet kuten Jenni Kallo, Inga Björn, Kristiina Tammisalo, Hanna Terävä, Taina Mäki-Iso, Laura Rämä, Kaisa Niemi ja Niina Hosiasluoma.

Festivaali valtaa Tanssiteatteri Hurjaruuthin näyttämön ja Kaapelitehtaan Turbiinisalin 6.-9.2.2019.

OHJELMISTO 6.–9.2.2019:

Hilary Chaplain (USA): A Life in her Day
To 7.2. klo 20.30 ja Pe 8.2. klo 18.00 Hurjaruuthin näyttämöllä

Yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä fyysisistä komedienneista saapuu Suomeen! Hilary Chaplain on kiertänyt sooloteoksellaan ympäri maailmaa ja esitys on palkittu mm. New York International Fringe Festivalilla parhaana sooloesityksenä. Epäsovinnainen ja järkyttävän hauska esitys naisen elämästä on ihana sekoitus fyysistä komediaa ja vakavaa teatteria. Esityksen on ohjannut maailmankuulu klovni Avner Eisenberg.

Pepa Plana (CAT): l’Atzar
Pe 8.2. klo 19.00 ja La 9.2. klo 19.00 Turbiinisalissa

Klovnerian tosifanit pääsevät herkuttelemaan, kun loistava katalonialaisklovnitar Pepa Plana saapuu jälleen Suomeen. Klovnin elämä on tunnetusti täynnä ongelmia, mutta klovni ratkaisee ne aina omalla, briljantilla tavallaan. Ja usein edessä on jo uusia pulmia! Onneksi kohtalo puuttuu peliin, ja klovni löytää edestään jotain odottamatonta…

Mireia Miracle (ESP): Rojo
Ke 6.2. klo 19.00 ja To 7.2. klo 19.00 Turbiinisalissa

Klovni, tyttö, nainen. Matkalaukut täynnä unelmia. Valtava aita, joka erottaa. Madridilaisen klovnittaren runollinen sooloteos yhdistää tanssia ja klovneriaa, herkkää ja hauskaa. Visuaalisesti kaunis ja leikkisä esitys ottaa yleisön mukaan etsimään ja ylittämään rajoja.

Taina Mäki-Iso ja Jouni Bäckström (FIN): Tohtori Zeiffal, tohtori Zeigal ja virtahepo jota ei koskaan saatu kiinni
Ke 6.2. klo 18.00 Hurjaruuthin näyttämöllä

Lähde mukaan hippojahtiin! Hulvaton komedia kahdesta hupaisasta virtahepotutkijasta kikatuttaa kaiken ikäisiä. Rooleissa suvereeni klovnikonkari Taina Mäki-Iso ja oopperalaulaja-klovni Jouni Bäckström. Musiikkiteatteri Kapsäkissä ensi-iltansa saanut esitys on suomalainen versio palkitusta ja Englannissa suurta suosiota saaneesta esityksestä Dr Zeiffal, Dr Zeigal and the Hippo That Can Never Be Caught. Esityksen on ohjannut lontoolaisen The Mouths of Lions -teatterin taiteellinen johtaja Georgia Murphy. Koko perheelle!

Hanna Terävä (FIN): Naku
Pe 8.2. klo 20.30 ENSI-ILTA Hurjaruuthin näyttämöllä

Naku on jatkoa klovni Hanna Terävän prinsessateemaiselle esitysrilogialle. Trilogian teokset Ruusunen, Lumikki ja Tuhkimo käsittelivät klassisia satuja ja niiden merkityksiä klovnerian keinoin. Nakussa ei nähdä prinsessamekkoja tai maskeja – Naku on teos alastomuuden monista merkityksistä. Riisuttu tarina ja avoin olemus jättävät klovnille ainoastaan punaisen nenän, jonka suojassa kohdata oman itsensä naku sisin.

Inga Björn ja Kristiina Tammisalo (FIN): The Receptionists
Ke 6.2. klo 20.30 ENSI-ILTA ja To 7.2. klo 18.00 Hurjaruuthin näyttämöllä

Esteettisesti harkittu ja fyysisesti tarkka klovneriaesitys, joka naurattaa kaiken ikäisiä ja kielisiä. The Receptionists on kahden klovnin käsitys täydellisestä asiakaspalvelusta. Kaksi työtään rakastavaa vastaanottovirkailijaa odottaa asiakastulvaa Five Stars -hotelliin. Näille vastaanottovirkailijoille tärkeintä on työssään onnistuminen ja hyvän vaikutelman antaminen – hinnalla millä hyvänsä.

Naisklovni-iltamat
La 9.2. klo 20.30 Hurjaruuthin näyttämöllä

Jo legendaariseksi muodostunut festivaalin huipennus tuo yhteen kotimaisten klovnittarien miniesitykset. Iltamissa mukana Laura Rämä, Hanna Terävä, Sirkka Remes, Iika Hartikainen, Taina Mäki-Iso, Kaisa Niemi, Niina Hosiasluoma ja Duo Pimperot (Helmi Camus ja Maija Kauhanen). Iltamat juontaa Jenni Kallo ja Annu Nietula.

OHEISOHJELMISTO:

LA 9.2. klo 16.00–18.00 Hurjaruuthin lämpiö

Hauskuuden trauma
Klovneriakeskustelu, mukana mm. tutkija Sonia Norris (CAN). Keskusteluun on vapaa pääsy. Yhteistyössä mukana Sirkuksen tiedotuskeskus.

Katso lipputiedot Hurjaruuthin sivustolta.