Sirkus Supiaisen omia teoksia nähdään marraskuussa Joensuussa

  • Sirkus Supiainen: [Heresy] Kuva: Sirkus Supiainen.
  • Sirkus Supiainen: Kuningasohjus.

Sirkus Supiaisen NÄYTTÄMÖ-teatteri on löytänyt yleisönsä ja esitystoiminta jatkuu aktiivisena. Parhaillaan on käynnissä on [heresy]-teoksen esityskausi. Teos mykisti myös Karjalaisen kulttuurikriitikon: ”[heresy on meditatiivisen vetovoimaimainen, väheäeleinen viettelys”, kirjoitti Sanna Jääskeläinen Karjalaisessa 3.11.2018.

Nimensä puolesta [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen, eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa. Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat.

[heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita. Teoksen esittävät jonglöörit Antti Nerg, Markus Nivala,  Rauli Katajavuori sekä muusikko Laura Vuorjoki-Elo, joka on myös säveltänyt musiikin Sirkus Supiaisen tuottamaan ja vuonna 2013 kantaesitetyn teokseen. Ohjauksesta ja lavastuksesta vastaa Rauli Katajavuori. Pukusuunnittelu on Marjo Haapasalon ja valosuunnittelu Saija Nojosen. [heresy]n esitykset jatkuvat NÄYTTÄMÖ-teatterissa 10.11. saakka. Katso esitysajat ja lipputiedot teatterin sivuilta.

NÄYTTÄMÖllä nähdään myös marraskuussa Rauli Katajavuoren jo kymmenvuotiaaksi ehtinyt, mutta ehkä alkuperäistä ajankohtaansa ajankohtaisemmaksi kasvanut, Kuningasohjus-sooloesitys. Vuonna 2009 kantaesitetty Kuningasohjus pohjautuu amerikkalaisen runoilija John S. Hallin tarkkanäköisiin, yhteiskunnallisesti kantaaottaviin teksteihin ja laulunsanoituksiin. Esityksessä yhdistyvät runous, musiikki ja sirkus.

Kuningasohjus on kollaasi ajasta irtileikattuja ajatuksia. Esityksen sisältämä jongleeraus, taikuus ja tasapainoilu kuvittavat, keskustelevat ja hetkittäin riitelevät tarinoiden, musiikin ja tekstin kanssa. Esitys lainaa vaikutteita esitystaiteen eri suunnilta sisältäen viitteitä, vihjauksia ja vaikutteita. Pop-taide ja tämän ajan yhteiskunnallisuus kohtaavat esityksessä, muodostaen naurua sekä hetkiä, jolloin nauru takertuu katsojan kurkkuun. Kuningasohjus saa olon tuntumaan oudon levottomalta, se pakottaa ajattelemaan.

Kuningasohjuksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Rauli Katajavuori, joka myös esittää teoksen. Lavastus ja puvustus ovat Laura Sariolan ja valosuunnittelu Vespa Laineen. Kuningasohjus esitetään Joensuussa NÄYTTÄMÖ-teatterissa 15.–25.11.2018. Lisää tietoa ja syyskauden koko ohjelmiston löydät NÄYTTÄMÖn sivuilta.

P.S. NÄYTTÄMÖn tulevan kevään residenssivieraat ja vierailuesitykset ja muu ohjelmisto julkaistaan pian!

(Lähde: Sirkus Supiaisen tiedote 5.11.2018)