Pukinmäen taidekoulujen Kaunotar vai hirviö sekoittaa satujen stereotypiat

  • Kaunotar vai hirviö. Kuvassa Aino Simola ja Shahad Hassan Usta. Kuvaaja: Anu Myllyniemi

Pukinmäen taidekoulujen nuorten esittämä ’Kaunotar vai hirviö’ on hulvaton satuseikkailu, jossa kyytiä saavat ulkonäköpaineet ja satuhahmojen rooliodotukset. Malmitalon Malmisalissa perjantaina 14.12. ensi-iltansa saava esitys on eri taiteenalojen yhteistyöprojekti, jossa yhdistyvät teatteri, sirkus ja tanssi.

Vauhdikas tarina saa alkunsa, kun Lumikki, Tähkäpää ja Tuhkimo pakenevat satumaailmasta ja heidän tilalleen tarvitaan uudet prinsessat. Niinpä kaksi näppärää elämäntapavalmentajaa ryhtyy pelastamaan satuja, ja prinsessoja lähdetään loihtimaan kenestä tahansa näköpiiriin ilmaantuvasta. Kun kandidaateiksi päätyy kolme hirviötä, ei paluuta perinteisiin kaavoihin enää ole.

Esityskonseptin ovat luoneet Vilma Salmi ja Sanni Sarlin yhdessä esiintyjien kanssa. ”Luvassa on esitys, joka koskettaa, naurattaa ja paljastaa tutuista saduista ja satuhahmoista katsojalle varmasti jotakin uutta”, kuvailee esityksen ohjannut ja käsikirjoittanut Salmi. Rooleissa nähdään yli 30 nuorta taiteen harrastajaa. ”Tässä meidän esityksessä on monenlaisia prinsessoja ja prinssejä”, kertoo elämäntapavalmentajaa esittävä 10-vuotias Shahad Hassan Usta. ”Prinsessat ei aina tarvii prinssejä, mutta kaikki tarvii ystäviä”, miettii toista elämäntapavalmentajaa esittävä Aino Simola.

Pukinmäen taidekoulut on tullut tunnetuksi klassikkosatujen ja ajassa olevien ilmiöiden ennakkoluulottomasta käsittelystä, joka antaa nuorille katsojille ajattelemisen aihetta. ”Meille on tärkeää aidosti kuunnella lasten ja nuorten näkemyksiä, ja kehittää niitä yhdessä ammattilaisten kanssa katsojia puhuttelevaksi taiteeksi”, koulun rehtori Anu Myllyniemi toteaa. Malmitalolla nähtävän esityksen kohderyhmänä onkin koko perhe. ”Tarkoitus on, että lapset ja vanhemmat voivat katsomossa nauttia yhteisestä elämyksestä”, Myllyniemi summaa.

Kaunotar vai hirviö

Esityskonsepti: työryhmä
Käsikirjoitus ja ohjaus: Vilma Salmi
Sirkusohjaus ja koreografiat: Sanni Sarlin
Hirviötanssin koreografia: Salli Tommola
Puvustus: Elisa Auvinen
Esiintyjinä: Pukinmäen taidekoulun oppilaat

Esitykset: perjantai 14.12. klo 17.00 / lauantai 15.12. klo 16.00 / sunnuntai 16.12. klo 12.30
Paikka: Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Kesto: noin 40 min.
Liput ja lisätiedot: http://www.taidekoulut.fi/kaunotar-vai-hirvio/