Esittävien taiteiden markkinat Soulissa

  • Kohtaamisia ihmisveistoksella: Hongik Ingan – omistaudu ihmiskunnalle. Kuva: Anne Jämsä
  • Messupöydällä. Kuva: Anne Jämsä
  • Seoul Inwangsanin vuorelta nähtynä. Kuva: Anne Jämsä

Lentokone laskeutuu Incheonin lentokentälle Koreassa kyydissään joukko esittävien taiteiden parissa työskenteleviä Suomesta ja Pohjoismaista. Lisäkseni Siperian yli on lentänyt samassa koneessa väkeä toisesta nykysirkusryhmästä, Tanssin tiedotuskeskuksesta ja tanssiryhmästä. Myöhemmin käy ilmi, että mukana on myös norjalaisia kollegoita.

PAMS Performing Arts Market in Seoul 2018 tapahtuma järjestetään Daehangnon kulttuurikaupunginosassa, joka on pienten teatterien, elokuvateatterien ja ravintoloiden kirjavaa tilkkutäkkiä. Kojuista saa ostaa paahdettuja kastanjoita ja pavuilla täytettyjä kalaleivonnaisia. Hongikin yliopiston taidekeskukseen pystytetään seuraavana aamuna toisenlaisia kojuja, joissa myydään ja ostetaan esityksiä. Pohjoismaisilla taiteen kaupustelijoilla on yhteinen koju. Kaikki pinoavat esitteensä vieriviereen pöydille ja ripustelevat ympäriinsä mainoslakanoita. Käyntikorttien vaihto käy vilkkaana.

Yläkertaan on järjestetty pöytiä henkilökohtaisille tapaamisille. Sovittujen kohtaamisten välissä vanha ystävä nappaa mukaansa ja kertoo uutisen: keväällä on perustettu uusi aasialaisen nykysirkuksen verkosto. MACCN Meeting for Asian Contemporary Circus Network konferenssiin on osallistunut sirkuksen tekijöitä Koreasta, Japanista, Taiwanista, Kambodžasta, Indonesiasta, Kiinasta, Australiasta ja Mongoliasta. Verkoston tarkoituksena on kehittää nykysirkusta taiteena Aasian alueella, joka tähän saakka on ollut tunnettu lähinnä perinteisen sirkuksen paikallisista muodoista.

Markkinakojujen ja pöytien lisäksi kohtaamme esitysten katsomoissa, kadunkulmissa, kahviloiden ovilla, busseissa ja juhlissa. Kaikilla on sanottavaa toisilleen. Vanhat yhteistyökumppanit kyselevät tietoja uusimmista esityksistämme. On ihana tavata uudelleen. Moni on myös vaihtanut toiseen tehtävään, ja kertoo uuden työpaikkansa tarjoamista mahdollisuuksista. Uudet tuttavuudet esittäytyvät. Yhdessä nähdyistä esityksistä vaihdetaan mielipiteitä. Ihanista ja ihan käsittämättömistä. Välillä keskustelu vie mukanaan, ja vasta myöhemmin käy ilmi, kenen kanssa olikaan puhumassa.

Kun kuudentena päivänä pakkaudumme jälleen lentokoneeseen, mukana on nippu käyntikortteja ja esitteitä muistona tapaamisista. Samalle penkkiriville istuvan pohjoismaisen tuttavuuden kanssa jatkamme puhumista kokemastamme teoksesta. Mietin kaikkia tällaisissa tapahtumissa sattuneita tärkeitä kohtaamisia, jotka ovat muuttaneet elämääni seuranneina vuosina. Aion pitää heihin yhteyttä.


Tekijä

Kirjoittaja on WHS nykysirkusryhmän taiteilija.