Nykysirkusesitys Hands Some Feet saa Suomen ensi-iltansa 4.10.2018

  • Hands Some Feet. Kuvassa Liisa Näykki ja Jeromy Zwick. Kuva: Tilman Pfäfflin
  • Hands Some Feet. Kuvassa Liisa Näykki ja Jeromy Zwick. Kuva: Jeromy Zwick.
  • Hands Some Feet. Kuvassa Liisa Näykki ja Jeromy Zwick. Kuva: Jeromy Zwick.
  • Hands Some Feet. Kuvassa Liisa-Näykki ja Jeromy-Zwick. Kuva: Michael James.

Hands Some Feet yhdistää jalka- ja käsityön; nuorallatanssin ja jongleerauksen 50 minuuttiseksi nykysirkuskokonaisuudeksi. Teos on Tampereelta kotoisin olevan Liisa Näykin ja australialais-sveitsiläisen Jeromy Zwickin intohimoprojekti, jota he ovat työstäneet lähes vuoden ajan, aina kun ovat muilta töiltään ehtineet.

Esityksen ensimmäinen versio sai ensi-iltansa helmikuussa 2018 Jeromy Zwickin kotikonnuilla Fringe World Perth -festivaaleilla Australiassa, jossa sen näki noin 500 katsojaa. Tämän jälkeen esitys vieraili Zwickin toisessa kotimaassa Sveitsissä, jossa katsojia kertyi yhteensä noin 2000.

Nyt kun duo saapuu kolmanteen kotimaahansa, Suomeen, heillä on tuliaisinaan 10 minuuttia pidempi paranneltu versio teoksestaan. Uuden version inspiraationa on vain suomen kielessä esiintyvä termi: hepuli. Hepuli tarkoittaa negatiivista tai positiivista tunnereaktiota, joka purskahtaa niin primitiivisesti, ettei sivistyneinkään ihmisapina pysty sitä pidättämään. Hepulin -käsitteen kautta sirkustaiteilijat ovat syventyneet ihmisten välisen vuorovaikutuksen omintakeisuuteen.

Näykki ja Zwick tapasivat Belgian kansallisessa sirkuskoulussa École Supérieure des Arts du Cirquessa, josta molemmat valmistuivat sirkustaiteen kandidaateiksi muutama vuosi sitten. Duo on saanut ohjauksellista ja dramaturgista mentorointia Meri-Maija Näykiltä, joka valmistui vasta muutama viikko sitten sirkusohjaajaksi MA Directing Circus -koulutusohjelmasta Circomediasta, Iso-Britanniasta. Sirkusohjaajan taiteeseen perehdyttävä maisterikoulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa ja näin ollen Näykki (M-M) on yksi maailman kolmesta ensimmäisestä korkeakoulutetusta ”tirehtööristä”.

Teoksen äänitetystä musiikista vastaa sveitsiläinen muusikko-säveltäjä Patrik Zeller. Livenä esiintyjät soittavat omien maidensa kansallissoittimia; Näykki kanteletta ja Zwick didgeridoota.

Hands Some Feet on ensimmäinen Joensuussa hiljattain avautuneen NÄYTTÄMÖ-teatterin residenssissä työskentelevä ryhmä: “NÄYTTÄMÖstä on tulossa erinomainen tila ammattisirkustaiteelle! Saapuessamme residenssiin vastaanotto oli erittäin lämmin, mutta lounaamme jäi vielä kylmäksi, kun mikroa ei tilaan oltu vielä saatu. Olemme etuoikeutettuja, kun saamme seurata NÄYTTÄMÖN viimeistelyä ja korkata tämän Suomen sirkuskentälle merkittävän uuden residenssikohteen!”

Hands Some Feet nähdään Joensuun uudessa NÄYTTÄMÖ -teatterissa kolmen näytöksen verran torstaista lauantaihin 4.–6.10.2018. Kaikki esitykset alkavat klo 19. Esityksen kesto n. 50 min

Teosta ovat tukeneet: Espace Catastrophe (BE), Circus WA (AUS), Agora Arts Brussels (BE), Zirkus Quartier (CH), Station Circus (CH), Sirkus Supiainen (FI), TelepART Finnish Cultural institute for the Benelux.

Lisätietoa Hands Some Feet -ryhmästä: www.handssomefeet.com
Seuraa meitä! Facebook | Instagram

(Lähde: Hands Some Feet -ryhmän tiedote 26.9.2018)