Meilahden väestönsuoja avautuu valtavaksi immersiiviseksi taidelabyrintiksi

  • Kuva: Iida Häkkinen ja Aleksi Hornborg, edit Sofi Häkkinen
  • Meilahden väestönsuoja. Kuva: Aleksi Hornborg
  • Recover Laboratory: Inna Huttunen, Mira Sirkka ja Sofi Häkkinen Kuva: Aleksi Hornborg

Nykytaideryhmä Recover Laboratoryn uusi suurteos, Underneath on absurdin surrealistinen matka ihmisen ihon ja maan alle. Teos toteutetaan väestönsuojassa Helsingin Meilahdessa syys-joulukuussa 2018.  Underneath on maanalainen monitaiteinen labyrintti, jonka varrella katsoja kohtaa taidetta; sirkusta, teatteria, musiikkia, kuvataidetta, ääntä, valoa ja videota. Elokuvanäyttelijä ja tv-persoona Riku Nieminen nähdään myös maanalaisen tunnelin hahmona.

Labyrintin toteutus on mahtipontinen: esityksiä järjestetään 3 kuukauden ajan keskellä pimeintä syksyä maanalaisessa, kallioon louhitussa 6000 neliömetrin kokoisessa luolassa. Jokainen esitys ja jokainen reitti tulee olemaan erilainen, sillä jokainen katsoja voi tehdä teoksessa omia valintoja, ja astuu reitille yksin. Recover Laboratoryn kantava voima ovat sirkustaiteilija Miradonna Sirkka, kuvataiteilija Sofi Häkkinen ja kokemussuunnittelija Inna Huttunen. Yhdessä monialaisen työryhmän kanssa he haastavat taiteen kokemisen tapoja ja taiteenalojen rajoja.

Underneathin näyttelijäkaartiin kuuluu mm. näyttelijä Riku Nieminen. “Olen seurannut ryhmän kunnianhimoista toimintaa vierestä, ja kun näin heidän ´Joy of Spleen´-esityksensä Ruotsissa, vaikutuin. Esityksissä on jotakin poikkeuksellista, mitä on hankala kuvailla sanoin, kokemus on todella vahva”, Nieminen sanoo.

Esitys toteutetaan Helsingin Pelastuslaitoksen väestönsuojassa, maanalaisessa kallioon louhitussa tilassa, joka toimii Meilahden alueen asukkaiden suojana poikkeustilanteessa. Nyt luolasto muuntautuu uudenlaiseksi maailmaksi ja avaa yleensä yleisöltä suljetun tilan kaupunkilaisille. ”Pelastuslaitoksen rooli kulttuurin kentässä rajoittuu tyypillisesti rakennetun ympäristön suojeluun ja tapahtumaturvallisuuden valvontaan. Mahtavaa, että voimme olla mukana tässä produktioissa mahdollistamassa taiteen tekemistä. Samalla saamme kävijät tutustumaan väestönsuojatiloihin ja ehkä myös ajattelemaan turvallisuutta sekä poikkeusoloihin varautumista.”, Helsingin Pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala sanoo.

Underneath on taiteenkenttää uudistavan Recover Laboratory -taideryhmän neljäs suurteos. Recover Laboratoryn teoksia on nähty aiemmin esimerkiksi jätevedenpuhdistamoiden alaisissa luolissa Helsingissä ja Turussa, Suomenlinnan vanhoissa kivitunneleissa, sekä Tukholmassa käytöstäpoistetussa lämmitystehtaassa. Ryhmän ensimmäinen kansainvälinen ensi-ilta “Joy of Spleen” valittiin Stockholm Fringe -festivaalin kolmen parhaan teoksen joukkoon 100 esityksestä.

Teoksen yhteistyökumppanina toimii myös kaupunkikulttuuritoimija Korjaamo Culture Factory.

Esitysten tapahtuma Facebookissa

www.recoverlaboratory.com

www.facebook.com/recoverlaboratory/