Cirkon syyskauden ohjelmisto 2018

  • Rakkaudesta - sanoja tuleville vuosikymmenille Kuva: Jenny Mansikkasalo
  • Portmanteau. (Kuva: Mira Ravald)

Cirkon syksyn kausiohjelmassa nähdään tutkimuksellista ja monitaiteellista nykysirkusta. Yhteistyöfestivaalien kautta sukelletaan uuden jongleerauksen ja fyysisen komiikan maailmaan.

Cirkon kausiohjelmassa syyskuussa kaksi uutta ja mielenkiintoista nykysirkusteosta. Cirkon syksyn kausiohjelman käynnistää Rakkaudesta – sanoja tuleville vuosikymmenille, joka saa kantaesityksensä 11.9. Rakkaudesta-työryhmä on itse kirjoittanut ja pyytänyt tutkijoita ja runoilijoita luomaan sanoja, joita ei vielä ole, mutta joita kenties tulevina vuosikymmeninä tarvitaan.

Sanoista koottu Utopedia kuvaa niitä siirtymiä, joita ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristönmuutosten aikana tapahtuu sekä maapallolla että ihmisten mielissä. Rakkaudesta – sanasto tuleville vuosikymmenille -esitys yhdistää esitystaidetta, sirkusta ja sanoja.

Luis Sartori Do Valen & Mira Ravaldin teos Portmanteau nähdään ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla 18.9., kun teos jatkaa laadukasta Cirkon syyskuun kausiohjelmaa. Portmanteau on monitaiteellinen esitys, joka yhdistää hurmaavasti sirkusta, tanssia, livemusiikkia ja visuaalisuutta. Teos tuo yhteen brasilalaissyntyisen jonglööri ja kuvataiteilija Luis Sartori do Valen, suomalaisen (nuoralla)tanssija Mira Ravaldin, italialaisen kontrabasisti Antonio Alemanon, suomalaisen valosuunnittelija Jere Mönkkösen sekä vanhat piirtoheittimet.

Esityshetkessä piirtoheittimillä toteutetut kuvat heijastuvat tilaan ja kehoihin teoksessa, joka tutkii yhteyden, vuorovaikutuksen ja muutoksen teemoja kontrabasson lämpimien sävelten säestämänä. Portmanteaussa on runollinen ja epälineaarinen ote, piirtoheittimet luovat leikkisää nostalgiaa ja esityksen maailma on välitön, visuaalinen ja dynaaminen.

What the Cirk? on Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen ohjelmakokonaisuus, joka toteutuu marraskuussa samaan aikaan Baltic Circle -festivaalin kanssa. Vuonna 2016 alkanut yhteistyö raottaa teatterin ja nykysirkuksen väliverhoa ja tuo yhteen esittävien taiteiden tekijöitä molempien parista. Tänä vuonna What the Cirk? toteutuu Taiteellisen Ajattelun Akatemian sekä perjantain festivaaliklubin muodossa.

Cirkon vierailuohjelmistossa syksyllä Petri Kekoni Companyn Möhkäle – Erratic Block. Koreografi Petri Kekoni palaa soolotyöskentelyn pariin Möhkäle – Erratic Block -teoksellaan yli 10 vuoden ja useiden ryhmäteosten jälkeen. Teos jatkaa aikaisemmista teoksista jo tavaramerkiksi muodostunutta omaperäisen liikkeen ja vahvan visuaalisuuden linjaa, mutta tällä kertaa suodattumattomana taiteilijan oman kehon, tilan ja näyttämölle rakennettavan lohkaremaisen elementin kautta. Teos saa ensi-iltansa katedraalimaisella Cirkon Maneesi -näyttämöllä 5.10.2018.

Syksyn yhteistyöfestivaaleina jatkavat lokakuussa 19.–21.10. 5-3-1 Uuden jongleerauksen festivaali ja joulukuussa 4.–9.12. fyysisen komedian NouNous Festival. 5-3-1 tuo ensimmäistä kertaa Suomeen ranskalaisen Circocentriquen teoksen Respire. Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan 10.9. NouNous-festivaalin pääesiintyjänä nähdään argentiinalaisten Alfonso Barónin ja Luciano Rosson miehisyyttä ja sen odotuksia parodisoiva Poyo Rojo. Koko festivaalin ohjelmisto on nähtävillä Cirkon nettisivuilla.

(Lähde: Cirkon tiedote 31.8.2018)