Suomen Nuorisosirkusliitto palkitsi nuorisosirkusalaa kehittäneitä konkareita

  • Esa Östberg ja Tatjana Litonius. Kuva: Evianna Lehtipuu.

Suomen Nuorisosirkusliitto jakoi kevätkokouksensa yhteydessä Helsingissä 22.4.2018 ensimmäistä kertaa nuorisosirkustunnustuksia. Tunnustus pitkäjänteisestä työstä nuorisosirkuksen hyväksi tehdystä työstä myönnettiin kolmelle henkilölle: Jouko Alholle, Tatjana Litoniukselle sekä Esa Östbergille.

Esa Östberg / Turun Sirkus

Perustelut: Tunnustus myönnetään kymmeniä vuosia kestäneestä tinkimättömästä työstä lasten, nuorten ja sirkusammattilaisten hyväksi sekä loppumattomasta innosta esiintymistä, liikuntaa, oppimista ja erityisesti hauskanpitoa kohtaan.

Esa on työllään pelastanut niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin jäämästä maailman jalkoihin. Monet nykyisistä sirkusammattilaisista ovat ponnistaneet kansainväliselle uralle hänen opistaan. Esa haluaa voimiensa puitteissa aina auttaa kaikkia. Moni esitys, elämys, oppitunti ja ammattiura olisi jäänyt toteutumatta ilman hänen vaikutustaan.

Tatjana Litonius / ESKO

Perustelut: Tatjana Litonius aloitti sirkusuransa Neuvostoliitossa 1970-luvulla. Muutettuaan Suomeen 1990-luvulla hän on työskennellyt useissa nuorisosirkuksissa pääkaupunkiseudulla ja ollut mukana kehittämässä lapsille ja nuorille suunnattua sirkustaiteen laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta. Espoon esittävän taiteen koulussa hänen opetuksessaan on vuodesta 1999 alkaen ollut noin 1.500 lasta, nuorta ja aikuista. Hän on vienyt sirkuksen lumoa myös vanhainkoteihin ja palvelutaloihin mukanaan sirkuskoira Riko. Samalla lämmöllä hän on ohjannut myös kehitysvammaisten nuorten sirkusryhmää.

Tatjana on ollut erittäin pidetty, pedantti ja lämmin opettaja. Hän kannustaa lapsia ja nuoria elämänmittaiseen sirkusuraan ammatin tai harrastamisen muodossa. Hänen oppilaitaan toimii tälläkin hetkellä sirkusammattilaisena. Tatjana jäi eläkkeelle ensimmäisenä sirkusopettajana Suomessa keväällä 2017.

Jouko Alho / Nuokun Sirkus

Perustelut: Jouko ”Jokke” Alho on osallistunut monella tasolla nuorisossirkustoiminnan kehittämiseen Suomessa. Hän on ollut perustamassa sekä Nuokun Sirkusta että Suomen Nuorisosirkusliittoa.

Nuokun Sirkuksesta Jokke halusi luoda paikan,  jossa kaikki ovat vapaita harrastamaan sirkusta, taustoista riippumatta. Sirkustoiminnan kehittäminen tarjosi nuorille mielekästä vapaa-ajan toimintaa Lahdessa sekä mahdollisti monelle myös pääsyn ulkomaille sirkuksen pariin. Jouko Alho on edistänyt ja tehnyt sekä valtakunnallisesti nuorisosirkustyötä 80-luvulla ja 90-luvun alussa sekä vienyt myös suomalaista nuorisotyötä sirkuksen keinoin ulkomaille.

(Lähde: SNSL:n tiedote 3.5.2018)