NuoraNORD tuo nuoren polven tuottajia Helsinkiin toukokuussa

  • Mikaela Veide, Isabel González, Patricia Franke ja Selene Abonce Muhonen Riikan työpajassa. Kuva: Riga Cirks
  • Ronald Vilcans (ReRiga), Ance Strazda ja Gildas Alexa.
  • Marija Baranauskaite ja Janis Laucenieks
  • Mikaela Veide, Selene Abonce Muhonen & Marija Baranauskaite ja aurinko. Kuvat: Isabel González
  • Ance Strazda, Gildas Alexa, Kaito Takayama ja Patricia Franke. Kuva: Isabel González
  • NuoraNORD-työpajalaiset Riga Cirks -työmaan edessä 11.4.2018. Kuva: Inâra Kehre

Sirkuksen tiedotuskeskuksen koordinoiman pohjoismais–baltialaisen NuoraNORD-hankkeen osallistujat kokoontuvat Helsinkiin kaksipäiväiseen työpajaan 16.–17.5.2018. Hankkeeseen osallistuu kahdeksan nuoren polven sirkustuottajaa tai tuotantotyötä tekevää taiteilijaa Suomesta, Ruotsista, Latviasta ja Liettuasta.

Hankkeeseen osallistuvissa maissa sirkuskenttä on hyvin erilaisissa kehitysvaiheissa. Osallistujia yhdistää halu olla mukana kehittämässä alueensa nykysirkuskentän monimuotoisuutta ja toimintamahdollisuuksia. NuoraNORDin tavoitteena on mahdollistaa toimijaverkoston syntyminen sekä antaa strategista ja tuotannollista tukea osallistujille.

Ryhmä kohtasi toisensa ensimmäisen kerran Riiassa huhtikuussa. Tuolloin osallistujat esittelivät toimintakenttäänsä ja pohtivat tuottajan rooliaan. Helsingin työpajassa keskitytään strategiatyöhön ja projektien suunnitteluun. Ryhmä osallistuu Helsingissä myös Cirko-festivaaliin ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen yhdessä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kanssa järjestämään Daniel Gulkon työpajaan.

NuoraNORD-hankkeessa järjestetään neljä työpajajaksoa, yksi kussakin partnerimaassa. Ne antavat tilaisuuden kunkin maan sirkuksen toimintakenttään tutustumiseen ja kontaktiverkoston laajentamiseen.

NuoraNORD-osallistujat:

Ance Strazda (LAT) – näyttelijä ja kokeellisen teatteriryhmä Kvadrifronsin perustajajäsen. Kvadrifrons on vuonna 2017 perustettu kokeellinen teatteriryhmä, joka toimii Riga Cirksisin tiloissa ja valmistaa immersiivisen teoksen parhaillaan kunnostettavina oleviin tiloihin.

Janis Laucenieks (LAT) – Sansusi-festivaalin projektikoordinaattori. Elokuussa Aknisten kunnassa Latviassa järjestettävä Sansusi-festivaali yhdistää klassista nykymusiikkia nykysirkukseen, -tanssiin ja -teatteriin rokkifestivaalin hengessä.

Gildas Aleksa (LIT) – Cirkulacija -festivalin ja Šelteris-teatterin taiteellinen johtaja. Cirkulacija on vuonna 2017 aloittanut nykysirkusfestivaali, jonka tavoitteena on luoda edellytykset liettualaiselle nykysirkuksen syntymiselle ja kehitykselle. Šelteris on kulttuurikeskus Kaunasissa, johon on tarkoitus saada pysyvä esitys- ja tuotantotila.

Marija Baranauskaite (LIT) – sirkustaiteilija ja Contemporary Circus Association in Lithuania -yhdistyksen perustaja. Vuonna 2018 perustetun yhdistyksen tavoitteena on koota, tukea ja edistää Liettualaista nykysirkuksen ammattimaista syntyä ja kehitystä.

Mikaela Valencia Veide (SWE)– Kaaos Kaamos -ryhmän perustajajäsen, sirkustaiteilija ja tuottaja. Kaaos Kaamos on kansainvälinen, Ruotsissa kotiaan pitävä akrobatiaan erikoistunut sirkusryhmä, jonka jäsenet tulevat Ruotsista, Suomesta, Saksasta, Chilestä ja Uudesta-Kaledoniasta.

Patricia Franke (SWE) on Agent Franke agentuuri- ja tuotantotoimistoa vetävä tuottaja edustaa valokuvaajia ja toimii myös nykysirkus ja -teatterituottajana.

Selene Abonce Muhonen (FIN) – tuottaa Sirkusfestivaali Pusua ja työskentelee Sisus-ryhmän tuottajana. Kesällä 2017 aloittanut Sirkusfestivaali Pusu tuo nykysirkusta Lohjan Pusulaan pienen paikkakunnan asukkaiden ja mökkiläisten iloksi. Sisus on vuonna 2014 perustettu sirkusryhmä.

Kaito Takayama (FIN) – sirkustaiteilija ja tuottaja, joka työskentelee oman ryhmänsä KaSa Company:n lisäksi tuottajana Suomen Nuorisosirkusliitossa ja opettaa SaSakissa ja nuorisosirkuksissa.

Hankkeen kumppanit ovat Sirkuksen tiedotuskeskus, Re Riga! Festival (Latvia), Arts Printing House (Liettua) ja Manegen (Ruotsi). Hanketta on tukenut Pohjoismainen kulttuuripiste.

Lisätietoa NuoraNORD-hankkeesta.