Suomalaisartistit valtasivat Sirkus Finlandian

  • Kuva: Jukka Nuutinen

Keväinen auringonpaiste on lähettänyt sirkukset telttoineen taas matkaan. Kaksi sirkusta aloitti kiertueensa kinoksia uhmaten jo maaliskuussa: Sirkus Caliba lähti kiertueelle Kalajoelta ja esiintyy jo pääkaupunkiseudulla. Sirkus Tähti starttasi kolmannelle kesäkiertueelleen Haimoosta uuden isomman teltan kanssa. Sirkus Finlandiakin aloittaa seitsemän kuukauden mittaisen taipaleensa Karjaalta huhtikuun 7. päivä, jo 42. kerran.

Sirkus Finlandian ohjelma on uudistunut kerta heitolla, sillä kiertueella on mukana peräti 15 Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistilinjalta valmistunutta nuorta sirkustaiteilijaa. Soolonumeroiden lisäksi he esittävät ryhmänumeron, joka on nimeltään korealainen kehto. Työpaikan tarjoaminen Suomessa kouluttautuneille nuorille artisteille on kansallissirkukseltamme merkittävä teko. Finlandian historiastakaan ei taida löytyä esitystä, jossa olisi ollut yhtä suuri kotimaisuusaste. Haastattelin Sirkus Finlandian tirehtööriä Calle Jernström Junioria kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.

Sirkus Finlandialla on tämän vuoden ohjelmistossaan viisitoista Suomessa ammatillisesta sirkuskoulutuksesta vastikään valmistunutta esiintyjää. Mikä sai sinut tekemään tällaisen ohjelmistovalinnan?

– Sillä on pitkä historia. Olen ollut yhteyksissä Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjan kanssa, käynyt katsomassa esityksiä, arvioimassa ja antamassa palautetta esiintyjille. Olen seurannut jo pidemmän ajan sitä, miten sekä koulutus että opiskelijat ovat kehittyneet ja olemme myös yhdessä Peten, Lionelin ja Jukan kanssa kehittäneet opetusta. Tämä on luonnollinen seuraus siitä.

Millaisia taiteellisia muutoksia Finlandian esitykseen uuden polven artistien mukanaolo tuo?

– Se nähdään, kun esityskokonaisuus tulee ensi-iltaan.

Tuleeko esitys olemaan perinteistä vai uudempaa sirkusta?

– Voi ehkä sanoa, että uusista tulee perinteisiä. Sirkus on alati muutoksessa. On seurattava aikaansa ja pyrittävä löytämään uusia yleisöä kiinnostavia asioita. Lopultahan kaikki sirkus on sirkusta, huolimatta sitä, mikä etuliite on käytössä.

Kansainväliset korkeatasoiset taiteilijat ovat olleet Sirkus Finlandian tavaramerkki. Onko nyt jokin muuttunut? Löytyykö Suomestakin riittävän korkeatasoisia esiintyjiä?

– On aina löytynytkin. Idea esityksen tekemisestä parhaiden suomalaisten taiteilijoiden voimin syntyi jo 10–15 vuotta sitten, mutta sen toteuttaminen ei osoittautunut helpoksi. Nyt meillä on joukko esiintyjiä, jotka soolonumeroiden lisäksi pystyvät myös työskentelemään yhdessä ja tekemään näyttävän ryhmänumeron. Kun he tulevat suoraan koulusta, oli heidät mahdollista saada mukaan ryhmänä. Tietysti siinä on omat riskinsä, jos esiintymiskokemusta ei vielä ole kertynyt paljon ja esiintyjät ovat vasta syttymässä tähdiksi.

Tänä vuonna ohjelmassa nähdään aiempaa vähemmän eläimiä?

– Eläinten mukanaolo on osin tilakysymys. Kun käyttämämme kentät pienenevät koko ajan, on tallitelttoja yhä vaikeampi saada niille mahtumaan. Eläimet ovat myös kustannuskysymys, ja tänä vuonna annoimme tilaa artisteille. Mutta nytkin esityksessä toki nähdään eläimiä – lintuja ja hevonen. Hevosia meillä on aina ollut, tai ehkä yksi vuosi oli sellainen ettei maneesilla nähty hevosia.

–  Tänäkin vuonna esiintyjäkaarti on myös kansainvälinen. Suomalaisten lisäksi mukana on taiteilijoita Kolumbiasta, Bulgariasta ja Englannista. Kotimaisia esiintyjiä maneesilla nähdään kaiken kaikkiaan seitsemäntoista, sillä nuoren polven lisäksi ohjelmassa esiintyvät konkarit Marko & Vanessa ja esityksen juontaa Sebastian, eli Seppo Tauriainen.

On huomion arvoista tarjota nuorille Suomessa koulutuksensa saaneille artisteille työtä. Moni heistä on solminut kanssanne ensimmäisen pidemmän esiintymisopimuksensa. Onko kyseessä mahdollisesti pysyvämpi muutos?

–  Sitä ei vielä voi sanoa. Ohjelmiston suunnitteluun vaikuttavat vuosittain niin monet tekijät ja elämme vuosi kerrallaan. Mutta on tärkeää, että nuoret kotimaiset taiteilijat saavat kokemusta. Tämä voi olla heille myös ponnahduslauta kansainvälisiin sirkuksiin. On ajateltava myös sirkuksen tulevaisuutta, sirkustirehtööri Calle Jernström Junior sanoo.

Potkuja Karjaan ensi-iltaan ja turvallista matkaa kohti Suomen suvea!


Tekijä

Kirjoittaja on kotimaan asioiden päällikkö Sirkuksen tiedotuskeskuksessa.