Sirkusalan ammattilaiskyselyn tulokset valmistuvat toukokuun alussa

Sirkuksen tiedotuskeskuksen ja Suomen Nuorisosirkusliiton sirkusammattilaisille suunnattuun kyselyyn saatiin kolmessa viikossa 244 vastausta. Vastausprosentti nousi 37%:iin. Lämmin kiitos kaikille vastaajille!

Vastaajista 192 oli sirkustaiteilijoita tai -opettajia, opetuksen vastuuhenkilöitä tai sosiaalisen sirkuksen toimijoita, 23 teki tuotannollista tai hallinnollista työtä sirkusalan organisaatioissa ja 5 oli muiden alojen taiteilijoita tai teknikoita, jotka työllistyvät sirkusalalle. Vastaajista 24 ei työskennellyt vuonna 2017 ammattilaisena sirkusalalla.

Valtaosa ammattilaisista (96) asui pääkaupunkiseudulla. Ulkomailla asui 23 sirkusalan ammattilaista. Vastaajista 111 oli saanut sirkusalan ammatillisen koulutuksen Suomessa ja 47 ulkomailla. Kolmannes sirkustaiteilijoista, -opettajista ja sosiaalisen sirkuksen tekijöistä toimi alalla ilman sirkusalan ammatillista koulutusta. Itseoppiminen on edelleen ainoa väylä joihinkin sirkusalan ammatteihin, sillä esimerkiksi taikureille ei ole olemassa ammatillista koulutusta. Myös sosiaalisen sirkuksen tekijöillä on usein ammatillinen koulutus muulta kuin sirkusalalta ja sirkusopettajan koulutus voi olla esimerkiksi liikunta-alalta. Noin 40 % vastaajista oli harrastanut sirkusta nuorisosirkuksissa. Kyselyn tuloksia työstetään parhaillaan ja ne julkaistaan toukokuun alkuun mennessä tiedotuskeskuksen sivustolla.

Vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin lahjakortti sirkusvälineitä myyvään Sirkussirkus-putiikkiin sekä neljä kirjapalkintoa. Lahjakortin voitti Juho Sarno ja kirjapalkinnot menivät Salla Hakanpäälle, Nella Kujansivulle, Laura Kuutille ja Hedda Liukkalalle.