Huhtikuussa juhlitaan sirkusta

Huhtikuu tuo mukanaan Maailman sirkuspäivän, jota vietetään lauantaina 21.4.2018 sirkuksen 250-vuotisjuhlan merkeissä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun entinen ratsuväen vääpeli Philip Astley perusti ratsastuskoulun joutomaalle Lontoon Westminsterin sillan lähistölle ja ryhtyi järjestämään näytöksiä, joissa tehtiin uskaliaita temppuja hevosen selässä ympyrän muotoisella maneesilla. Philip Astleyta pidetäänkin modernin sirkuksen perustajana ja tänä vuonna vietetään siis maneesilla esitettävän sirkuksen 250. juhlavuotta, jota juhlitaan maailman laajuisesti myös huhtikuun kolmantena lauantaina vietettävän Maailman sirkuspäivän yhteydessä.

Maailman sirkuspäivään liittyviä tapahtumia järjestetään Suomessa Helsingistä Sodankylään. Päivän viettoa organisoi Fédération Mondial du Cirque -järjestö ja Suomessa tapahtumaa koordinoivat Sirkuksen tiedotuskeskus ja Suomen Nuorisosirkusliitto.

Maailman sirkuspäivän ohjelmistoa Suomessa:

Alajärvi

21.4. klo 14 ja 16 Alavolin Sirkuskerhon kevätnäytös Ajasta Aikaan Koulutuskeskuksen salissa.

Helsinki

18.4. klo 17–18.30 Hevosnäytöksistä nykysirkukseen – sirkustaiteen historian käännekohdat.

Sirkuksen tiedotuskeskus ja Teatterimuseo ottavat varaslähdön juhlintaan jo keskiviikkona järjestämällä avoimen sirkusluennon. 250 vuoden aikana sirkus on taidemuotona kasvanut ja kehittynyt, mutta ainakin yksi asia on pysynyt samana: yleisö saa hämmästellä edelleen uskaliaita ja taidokkaita temppuja. Kasvatustieteiden maisteri ja sirkustaiteilija Mikko Rinnevuoren luennolla valaistaan sirkustaiteen historiaa ja sirkustaiteen yleisimpiä käsitteitä. Mukana myös muutama ”fun fact” -nippelitieto. Vapaa pääsy.  Tilaisuuden Facebook-tapahtuma. Paikka: Teatterimuseo (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki).

21.4. klo 13:00–16:00 Suuri sirkuskeskustelu

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV järjestää keskustelutilaisuuden yhteistyössä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen kanssa. Luvassa on ilma-akrobatiaa ja klovneriaa, mielenkiintoisia näkemyksiä sirkuskirjoittamisesta sekä yleisökeskustelua. Tilaisuuden juontaa kulttuuritoimittaja Raisa Rauhamaa. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Katso tilaisuuden koko ohjelma Facebook-tapahtumasta. Paikka: Cirko, Suvilahti (Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki).

22.4. klo 14.00–14.30 Nuorisosirkustunnustuspalkintojen jakotilaisuus

Suomen Nuorisosirkusliitto ry jakaa nuorisosirkustunnustuspalkintoja Mariankadun toimistollaan. Tunnustukset jaetaan pitkäjänteisestä nuorisosirkuksen hyväksi tehdystä työstä. Liity mukaan juhlallisuuksiin. Paikka: SNSL:n toimisto (Mariankatu 15 b B, 00170 Helsinki)

Hyvinkää

21.4. klo 15.30 Hakasirkuksen Sirkus Flash Mob Kauppakeskus Willassa.
”Flash mob” on 3–5 minuutin mittainen sirkushetki, joka tulee ”ihan puskista”.

Hämeenlinna

21.4.2018. klo 12–16 Vanajaveden Opisto: Sirkusfestarit (eli sirkusmatineoita nonstoppina) Vanajavedon opiston Sirkussalissa (os. Hattelmalantie 8, 13100 Hämeenlinna).

Kouvola

21.4. Klo 17:00 Tykkimäen sirkuskoulu esiintyy Sirkus FinlandiassaSirkus Finlandian näytös Mielakassa alkaa Tykkimäen sirkuskoulun oppilaiden esiintymisellä. (Ojaniityntie 3, Kouvola)

Oulu

21.4. klo 11 ja 14 Ruotsalaisen kompani Giraffin teoksen Tvarslöjd esitys Kulttuuritalo Valveella. Lapsiperheille suunnattu esitys on osa Flow-sirkus esityssarjaa ja Kulttuuritalo Valveen Lumotut Sanat -sanataideviikkojen avajaisia. Kolmas esitys, 22.4. klo 14. 

Sodankylä

21.4. Sirkus Revontulen sirkusesityksiä ja työpajoja, joissa voi kokeilla akrobatiaa, jongleerausta ja tasapainoilua
klo 12.00 Lasten sirkusryhmät esiintyvät
klo 12.15 Työpajoja
klo 12.45 Esiintyvän sirkusryhmän näytös
klo 13.00 Työpajoja
klo 13.30 Aikuisten sirkusryhmä esiintyy
klo 13.40 Työpajoja

Tapahtuma on maksuton ja sopii kaikenikäisille. Kahvi- & mehutarjoilu. Järj. Sirkus Revontuli, Sodankylän kunta ja Revontuli-Opisto.

Tampere

21.4.  klo 11–14 Sirkus Faktori Goes Maailman Sirkuspäivä on koko perheen ilmainen sirkustapahtuma Kulttuurikeskus Kuivaamossa (Lielahdenkatu 10, Tampere).

Tapahtumassa nähdään residenssivieraiden demoja, päästään itse kokeilemaan sirkusta, maistellaan höyrynakkeja ja hattaraa sekä lopuksi hullaanutaan Duo Kate & Pasin taituroinnista! Tapahtuma on ilmainen, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lisätietoa tilaisuuden Facebook-tapahtumassa.

21.4. 10.30–17.30 Sorin Sirkus: Päättötyöfestivaalit

Sorin Sirkuksen maneesin täyttävät maailman sirkuspäivänä taiteen perusopetuksen päättötyönsä esittelevät nuoret omilla teoksillaan. Esitysten välissä yleisön on mahdollista virkistäytyä erilaisissa työpajoissa ja toimintapisteillä. Koko perheelle. Liput https://holvi.com/shop/sorinsirkus/

(Lähde: Suomen Nuorisosirkusliitto ja Sirkuksen tiedotuskeskus)