Oh My Puppets! hehkuu nykynukketeatterin monimuotoisuutta

  • Krepsko: Kabaree Ocirk. Kuva: Jussi Virkkumaa

Nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! järjestetään toista kertaa 12.–14.4.2018. Cirko – Uuden sirkuksen keskus täyttyy nukketeatterin monista muodoista, kun alan tärkein yhteistyöverkosto Aura of Puppets tuo taloon tämän hetken kiinnostavimpia esityksiä. Aikuisille suunnatussa ohjelmassa nähdään nykynukketeatterin terävintä kärkeä edustava Prinsessa Hamlet, kansainvälisen työryhmän kabaree-iloittelu Ocrik ja yhdelle katsojalle kerrallaan esitettävä herkkä ja huumorilla leikittelevä Catacombes. Uutuutena tapahtumaa värittää koko perheelle tarkoitettu Oh My Little Puppets! -lastenteatterikokonaisuus.

Kehutun kirjailija E.L. Karhun kohuttu näytelmä Prinsessa Hamlet nähdään nyt nukketeatterisovituksena ensi kertaa Helsingissä, kun Aura of Puppetsin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto saapuu vierailulle. Nukketeatteriohjaaja Merja Pöyhösen ja maan parhaiden nukkenäyttelijöiden käsissä ihmismieleen, pelkoihin ja hulluuteen pureutuva näytelmä vie nykytekstin aivan uusiin ulottuvuuksiin. Nukketeatteri on elementissään toiseuden tulkkina ja siinä Prinsessa Hamletin monitasoinen tarina tarjoaa hienon haasteen.

Nukketeatteria, sirkusta ja elävää musiikkia yhdistävä Krepsko Theatre Group loihtii festivaalille ainutkertaisen kabaree-iloittelun. Kansainvälinen työryhmä järjestää uudelleen niin kirjaimet, ajatukset kuin tunnelmat luodakseen Cirkon Maneesi-halliin erityisen teatteri-illan. Vuodesta 2001 toimineella teatteriryhmällä on takanaan yli vuosikymmen erilaisia kabaree-tapahtumia.

Nukketeatteritaiteilija Lee Lahikaisen sooloteos Catacombes tarjoaa kurkistusluukun Pariisin katakombien historiaan – yhdelle katsojalle kerrallaan. Kymmenminuuttisessa esityksessä pahvista ja paperista rakennetusta maanalaisesta miniatyyrimaailmasta avautuu yllättäviä esineitä, varjoja, tiloja ja hahmoja kuin pop-up-kirjasta.

Uutena avauksena Cirkon tiloissa nähdään nykynukketeatteria myös lapsille. Oh My Little Puppets! -ohjelmisto on suunnattu koko perheelle sekä taidekasvatuksen ja lastenkulttuurin parissa työskenteleville ammattilaisille. Kolmen esityksen kokonaisuudessa seikkaillaan yllätyksellisessä ötökkämetsässä TEHDAS Teatterin Siiran Sirkusmatkassa, ihmetellään arjen ilmiöitä Roosa Halmeen Palikkateatterissa ja polkaistaan leikin maailmaan Fillariteatterin Makkarapiruetissa.

Mitä: Oh My Puppets! – Nykynukketeatterin minifestivaali
Milloin: 12.-14.4.2018
Missä: Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Suvilahti, Helsinki

Koko ohjelmisto ja aikataulu: www.auraofpuppets.com/ohmypuppets
Liput: www.tiketti.fi

Oh My Puppets! on nykynukketeatterin minifestivaali, joka esittelee ajankohtaista nukketeatteria vapaan kentän nukketeatteritaiteilijoilta- ja työryhmiltä. Aura of Puppetsin ja Cirkon yhteistyöfestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2017.

Aura of Puppets on Suomen tärkein nukketeatterialan verkosto. 54 nukketeatteritaiteilijan yhteisö tekee nukketeatteria tunnetuksi ja edistää taiteilijoiden työskentelyä kotimaassa ja ulkomailla. Aura of Puppets palkittiin vuonna 2016 Näyttämötaiteen valtionpalkinnolla.

Cirko – Uuden sirkuksen keskus on toiminut nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä vuodesta 2002 ja on tunnettu korkeatasoisen kotimaisen ja kansainvälisen nykysirkuksen näyttämönä.

(Lähde: Aura of Puppets tiedote 27.2.2018)