Itä-Suomen alueellisen sirkuskoulun SIRKUS2-hanke tähtää verkostomalliseen sirkuskoulutoimintaan

  • Itä-Suomen Alueellisen Sirkuskoulun treenit Kuva: Timo Hatakka

SIRKUS2- hanke on neljän tavoitteen koulutushanke

Ensimmäisenä tavoitteena on järjestää Itä-Suomen sirkusharrastajille korkealaatuista ja monipuolista sirkustaiteen opetusta. Tätä osuutta toteutetaan järjestämällä kullakin hankkeen paikkakunnalla – Kaavilla, Outokummussa ja Rautavaaralla – viikoittain koulutetun sirkusammattilaisen toteuttamaa sirkusopetusta. Viikoittaisissa ryhmissä on jo aloittanut lähemmäs 100 oppilasta.

Toiseksi SIRKUS2 -hanke sisältää laajan valikoiman erilaisia tiiviskursseja ja niiden kautta toteutetaan mm. koulutusta lajeissa, joita ei normaaleilla SIRKUS2-hankkeen viikkotunneilla pystytä toteuttamaan.

Keväällä 2018 kursseina tullaan järjestämään seuraavat kurssit:
SIRKUS2 – Tutustu sirkuspuvustukseen! 17.-18.2.2018
SIRKUS2 – Tutustu esitysvalaisuun!
SIRKUS2 – JUMP CIRQ, hyppynaru 3-.4.2.2018
SIRKUS2 – Sirkusesityksen valmistamisen sparraus -kurssi

SIRKUS2 -hankkeen kolmas tavoite on käynnistää nuorisosirkustoimintaa uusilla paikkakunnilla. Tätä tavoitetta kohti pyritään tarjoamalla osallistujille edullisia Tutustu sirkustaiteeseen -kursseja yhteistyössä kuntien kanssa. Ensimmäiset Tutustu sirkustaiteeseen -kurssit toteutetaan keväällä 2018 Polvijärvellä ja Ylämyllyllä ja mielellämme tuomme kurssin myös muihin kuntiin.

Tutustu sirkustaiteeseen -kurssit järjestetään Polvijärvellä 10.-11.2.2018, 5.-6.3. ja 17.-18.3. sekä Ylämyllyllä 24.-25.3. ja 7.-8.4.

Lue kaikki kurssikuvaukset ja ilmoittautumisohjeet Itä-Suomen alueellisen sirkuskoulun sivuilla.

SIRKUS2-hankkeen taustaa

SIRKUS2 -hankkeen neljäs tavoite on luoda pysyvyyttä ja pitkäjänteisyyttä sirkusharrastamisen mahdollisuuksille Itä-Suomessa. Tähän tavoitteeseen pyritään pääsemään saamalla Itä-Suomen alueellisen sirkuskoulun opetustoiminta hyväksytyksi taiteen laajan oppimäärän opetuksen ja opetussuunnitelmaa noudattavan opetuksen piiriin. SIRKUS2-hankkeen aikana luodaan nuorisosirkusten käyttöön yhteinen opetussuunnitelma, joka perustuu näille uusille laajan oppimäärän perusteille. Opetussuunnitelmasta on luonnollisesti hyötyä myös opetuksen laadun varmistamisessa.

Hankkeen suuruus on noin 160 000 €, johon on saatu Leader-tukea noin 129 000 € Pohjois-Savossa toimivan Kalakukko ry:n ja Pohjois-Karjalassa toimivan Joensuun seudun Leader ry:n kautta.

Joensuussa toiminut sirkustaiteen läänintaiteilija Rauli Katajavuori ehdotti sirkusharrastuksen tason nostamiseen Itä-Suomen harvaan asutuilla alueilla ratkaisuksi verkostomallista toimintatapaa. Sirkustaiteen ammattilainen kiertäisi alueen pienemmissä sirkuksissa opettamassa eri iltoina; samankaltaista toimintatapaa on pitkään käytetty maaseudulla järjestettävässä musiikkiopetuksessa. Katajavuoren ehdotuksen seurauksena alueen toimijat käynnistivät yhteishankkeen suunnittelun ja perustivat Itä-Suomen alueellisen sirkuskoulun. Tämän alle syntyi SIRKUS2-niminen hanke, jolla ratkaistaan pienten maaseututoimijoiden sangen samankaltaisia ongelmia.

Kaksivuotinen SIRKUS2 – hanke päätetään pienimuotoiseen kiertueeseen. Ajatuksena on, että hankkeessa mukana olleista nuorista valitaan esiintyvä ryhmä, joka valmistaa esimerkiksi tunnin ohjelmakokonaisuuden, jota voidaan viedä Itä-Suomen alueen erilaisiin teatteri- tai konserttitiloihin. Tavoitteena olisi saada kiertueesta nuorille muutaman viikon kesätyö ja myös tutustuttaa nuoria paikallista toimintaa paremmin sirkustaiteilijan työnkuvaan.

SIRKUS2 -hankeen hanketyöntekijänä aloitti 1.9.2017 Rauli Katajavuori. Teatteritaiteen maisteri Katajavuori on yksi aktiivisimmista toimijoista suomalaisen sirkuskulttuurin parissa. Hän on ollut perustamassa mm. Sirkuksen tiedotuskeskusta ja on ensimmäinen sirkustaiteen läänintaiteilija Suomessa (2014–2016).

www.itasuomenaluesirkus.com

(Lähde: Itä-Suomen alueellisen sirkuskoulun tiedote 3.1.2018)