Circolombia vierailee toukokuussa Cirko-festivaalilla

  • Circolombia: Acéléré Kuva: Jules Bertron-Simpson

Circolombia saapuu veirailulle Cirko-festivaalille toukokuussa 2018.  Ryhmän teos Acéléré nähdään Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Cirko-festivaali järjestetään 15.–20.5.2018.

Acéléré-esityksestä on tavanomaisuus kaukana. Siinä juhlitaan Kolumbian moninaisuutta äänellä, tanssilla ja rajulla energialla, joka tarttuu myös katsojaan. Circolombia hurmasi Lontoon Urban-nimisellä esikoisteoksellaan 2011. Vuonna 2017 omintakeisesta Acélérésta tuli Edinburghin festivaalin lemmikki.

Acéléré on saanut innoituksensa Kolumbian rikkaasta kulttuurista ja monimuotoisuudesta. Lavalla nähdään 14 Kolumbian eturivin esiintyjää. Hurjapäät hämmästyttävät taidoillaan ja painovoimaa uhmaavilla tempuillaan. Tätä maailmanluokan esitystä yleisö ei unohda. Suurin osa esiintyjistä on opiskellut Circo Para Todos -sirkuskoulussa, joka nimensä mukaisesti tarjoaa sirkusta kaikille. Koulu perustettiin vuonna 1997 tukemaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria sirkuskoulutuksen avulla.

Ryhmän esityksiä voisi kutsua sirkuskonserteiksi. Temppuja tehdessään rämäpäiset esiintyjät laulavat ja räppäävät. Esityksessä musiikki ei ole tärkeää. Se on elintärkeää. Acéléréssa nähdään ällistyttävää sirkusosaamista, tarttuvaa energiaa ja poikkeuksellista dynamiikkaa, joista maailman arvostetuimpiin sirkustaiteilijoihin kuuluvat Circolombian jäsenet tunnetaan. Omintakeinen sirkus yhdessä tanssin ja musiikin kanssa luovat tarttuvaa energiaa sekä autenttista ja omaperäistä taidetta, joka tempaa myös katsojat mukaansa.

Felicity Simpson (Circolombian johtaja ja taiteellinen tuottaja) aloitti uransa sirkusesiintyjänä Iso-Britanniassa ja Euroopassa. Muutettuaan Brasiliaan Simpson perusti Intrepida Trupen, joka 1980-luvulla toi sirkuksen myös musikaaleihin, oopperaan ja ulkoilmaan. Kahdenkymmenen vuoden ajan Simpson yhdisti innovatiivisesti sirkusta liike-elämään ja koulutukseen. Vuonna 1997 Simpson oli perustamassa Circo Para Todos –koulua, joka oli maailman ensimmäinen ammatillinen sirkuskoulu vähäosaisille lapsille. Vuonna 2005 siitä tuli Kolumbian kansallinen sirkuskoulu, joka on nykyään merkittävä eteläamerikkalainen instituutio sirkuskoulutuksen alalla. Simpson on edelleen koulun hallituksen puheenjohtaja. Vuonna 2006 Simpson perusti Circolombia Ltd -ryhmän.

Circolombia Ltd on esitys- ja tuotantoyhtiö, joka Lontoosta käsin tarjoaa maailman näyttämöille kolumbialaisten esiintyjien taidonnäytteitä. Yli vuosikymmenen Circolombia Ltd on tuottanut energisiä sirkusesityksiä, joissa on vahva Latinalaisen Amerikan tuntu. Vuodesta 2011 lähtien ryhmän merkittävimmät esitykset Urban ja Acéléré ovat ihastuttaneet katsojia ympäri maailmaa suurilla näyttämöillä ja kansainvälisillä festivaaleilla.

Esitykset Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 18.–20.5.2018
Lisätietoa ja liput: www.cirko.fi

Cirkon kevään 2018 ohjelmisto täydentyy koko ajan erilaisilla ja ainutlaatuisilla nykysirkusesityksillä. Race Horse Companyn Urbotek on Suomen ensi-illassa Aleksanterin teatterissa 17.–21.1.2018. Maaliskuussa Cirkon kausiohjelmistossa nähdään kolme pohjoismaista taikuria ’magie nouvelle’ -teoksessa nimeltä The Great Paradox of Play. Kevään demoesitysten sarja on myös  täydentynyt.

Katso Cirkon kevään koko ohjelmisto  täällä.

(Lähde: Cirko – Uuden sirkuksen keskus 20.12.2017)