Viisi päivää kansainvälistä messuhulinaa Soulissa

  • Suomalaisdelegaatio Seoul Street Arts Creation Centrissä. Kuva: Sirkuksen tiedotuskeskus
  • Visiting PAMS 2017. Photo: Niina Ilola
  • BONG n JOULE -esitys Marronier Parkissa. Kuva: Niina Ilola.
  • Speed Dating -sessiot alkamassa Hongik Daehangno Arts Centerissä. Kuva: Niina Ilola.
  • Katunäkymää Namdaemunin markkinoilta. Kuva: Niina Ilola.
  • Suomalaisdelegaatio Nordic Night -iltajuhlassa yhdessä Suomen Korean suurlähetystön edustajan kanssa.

Osallistuin lokakuussa yhdessä muiden suomalaisten sirkusryhmien tuottajien kanssa kansainväliseen esittävien taiteiden myynti- ja markkinointitapahtumaan, Performing Arts Marketiin (PAMS) Soulissa, Etelä-Koreassa. Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksilla oli tapahtumassa yhteinen messuosasto, joka oli myös sirkusryhmien käytössä. Tiedotuskeskusten edustajien lisäksi matkalla oli mukana tuottajia ja taiteilijoita kolmesta eri sirkusryhmästä.

Tämäntyyppiset messutapahtumat ovat monesti hektisiä ja niihin kannattaa valmistautua ennakkoon, jotta reissusta saisi mahdollisimman paljon irti. Esitysten myynnin ja markkinoinnin lisäksi tarkoituksena on luoda  verkostoja mahdollisia tulevia projekteja ja kiertueita varten sekä jakaa tietoa oman ryhmän työskentelystä.

PAMS:issa on kätevää, että eri intresseillä tapahtumaan tulevat osallistujat voivat varata speed dating -aikoja ennakkoon tapahtumaorganisaation tarjoamien puitteiden kautta. Messuille tulevat taiteilijat ja ryhmien edustajat voivat varata tapaamisen haluamaltaan esityspaikan, festivaalin tai kiertueorganisaation edustajalta. Pikadeittejä voi sopia lisää paikan päällä, jos aikoja vapautuu. Pientä ennakkoperehtymistä tämä tosin osallistujilta vaatii, jotta löytää mahdollisimman sopivat ihmiset, joiden kanssa on hyödyllistä ja kiinnostavaa tavata.

Itse tapasin reissulla sekä vanhoja tuttuja että uusia mahdollisia yhteistyökumppaneita. Suomalaisia tai ylipäänsä eurooppalaisia sirkusesityksiä on nähty Etelä-Koreassa vielä verrattain vähän, mutta kiinnostus lajia kohtaan on selkeästi kasvussa. Monet keskustelukumppaneistani kokivat tarpeelliseksi uusien yhteyksien rakentamisen myös nykysirkusesitysten kiertuemahdollisuuksien kasvattamiseksi.

PAMS:issa, kuten muissakin suurissa messutapahtumissa, on osallistujia eri puolilta maailmaa ja  keskusteluja käytiin runsaasti myös muiden kuin korealaisten kanssa. Kiinnostavia olivat mahdolliset kontaktit Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan ja tulevaisuudessa näemme, mihin Soulissa alkaneet keskustelut johtavat.

Etelä-Korean nykysirkuskenttä vaikuttaa olevan vielä melko varhaisessa kehitysvaiheessa. Maassa ei ole toistaiseksi yhtään alan oppilaitosta, vaan kaikki sirkuksesta kiinnostuneet joutuvat lähtemään muualle opiskelemaan. Kävimme porukalla tutustumassa Seoul Street Arts Creation Centeriin, joka on vanhaan Gwangjang-dongissa sijaitsevaan vesivoimalaan rakennettu katutaide- ja sirkuskeskus, ainoa laatuaan Etelä-Koreassa. Keskuksen johtaja ja perustaja Dong-Hee Cho esitteli meille tiloja, joista löytyvät hienot puitteet sekä harjoittelulle, esityksille että opetukselle. Tulevien vuosien aikana keskusta remontoidaan edelleen ja lähivuosina se tarjoaa residenssimahdollisuuksia myös kansainvälisille taiteilijoille. Kiinnostuneiden kannattaa siis pitää paikka mielessä!

Kokonaisuudessaan viisipäiväinen tapahtuma oli tiivis ja antoisa, on aina kiinnostavaa tavata esittävien taiteiden ammattilaisia muista maista. Kansainvälinen esitysmyynti ja suhteiden luominen ovat pitkäjänteisyyttä vaativia toimintoja, ja harvoin kerran tapaamisella jonkun kanssa vielä syntyy mitään tarkempia suunnitelmia. Siksi on tärkeää hoitaa tapahtuman jälkeen myös jälkityöt ja muodostaa keskusteluyhteys uusien tuttavuuksien kanssa. Vaikka monia asioita voikin nykyään hoitaa netin välityksellä, on silti aina välillä hyödyllistä tavata ihmisiä kasvokkain. Siihen tällaiset tapahtumat ovat erittäin hyödyllisiä!


Tekijä

Kirjoittaja on Circo Aereon tuottaja.