Cie Nuua ja Sirkum Polaris yhdessä suurprojektin kimppuun

  • Sirkum Polaris: Kulovalkea. Kuva: Olli Vuorinen
  • Sirkum Polaris. Kuva: Olli Vuorinen

Syyskuussa nykysirkusryhmät Cie Nuua ja Sirkum Polaris käynnistivät yhteisen Kulovalkea-suurprojektin. Se kokoaa yhteen 10 ulkomailla kouluttautunutta nuorta suomalaista sirkustaiteilijaa, joita kaikkia yhdistää se, että he harrastivat lapsina yhdessä sirkusta tamperelaisessa Sorin Sirkuksessa. Osalla ryhmästä yhteistä sirkustaivalta on kertynyt jo parin vuosikymmenen verran, aina varhaislapsuudesta asti.

Viime vuodet on kuitenkin vietetty erossa. Haave sirkusammatista vei nuoret opiskelemaan eri puolille maailmaa. Oppia lähdettin hakemaan Academie Fratellinista Ranskassa, Dans – ock Cirkushögskolanista Ruotsissa, École Supérieure des Arts du Cirque -koulusta Belgiassa, Codartsista Hollannissa sekä École National de Cirque -koulusta Kanadassa.

Vuonna 2015 heräsi ajatus yhteisen ammattilaisryhmän perustamisesta ja niin syntyi Sirkum Polaris. Ideana oli koota ulkomailla opitut taidot yhteen ja tutkia, mitä niitä yhdistämällä voidaan saada aikaan. Suunnitelmasta kuuli myös Sorin Sirkuksessa aikoinaan siviilipalveluksen suorittanut Olli Vuorinen, joka tarjoutui lähtemään projektiin mukaan Nuua-ryhmänsä kanssa. Projekti sai nimekseen Kulovalkea ja sen ohjauksesta vastaa itsekin sirkustaiteilijaksi ulkomailla opiskellut Olli Vuorinen ja esiintyjinä toimivat Sirkum Polariksen jäsenet.

Kulovalkea tulee olemaan autenttinen nykysirkusteos, joka tuo yhteen eri maiden tyylejä ja näkemyksiä sirkuksesta. Se palaa sirkuksen juurille ja kutsuu katsojan lähemmäksi tapahtumia ja yksityiskohtia saaden heidät kokemaan sirkustemppujen aidomman puolen. Visuaalisuuden lisäksi esiin tuodaan äänet, hengitys sekä kehon tuntemat paineet ääriliikkeiden aikana, ne virtuoosimaisuuden luonnollisemmat puolet.

Kulovalkean ensimmäinen residenssi järjestettiin Cirko-keskuksessa syyskuun lopussa. Siellä oli ilo löytää lavalta sekä uutta että vanhaa. Yhdessä oli vaivatonta työskennellä, koska nuorisosirkusajoilta oli vielä tallessa yhteinen työmoraali ja ryhmätyötaidot. Samalla oli kuitenkin hienoa huomata, kuinka monet ovat löytäneet itsensä kokonaan uusillä tavoilla lavaesiintyjinä ja sirkustaiteilijoina ulkomailla.

Kulovalkean työstämistä jatketaan residensseillä vuonna 2018 ja suuniteltu ensi-ilta on vuonna 2019.

Kulovalkea, 2017–2019
Ohjaus : Olli Vuorinen
Esiintyjät: Rosa-Maria Autio, Merri Heikkilä, Valpuri Kaarninen, Nelli Kujansivu, Liisa Näykki, Maria Peltola, Onni Toivonen, Petteri Savikorpi, Pinja Seppälä, Juho Yrjölä, Jaimee Allen

www.sirkumpolaris.com

(Lähde: Sirkum Polariksen tiedote 4.10.2017)