Verkostoitumismatkalla Berliinissä

  • Berlin Circus Festival @ Tempelhofer Feld Kuva: Sasu Peistola
  • Esitykset täyttyivät. Kuva: Susanna Liinamaa
  • Katapult Kuva: Sari Lakso
  • Katapultin residenssitila. Kuva: Susanna Liinamaa
  • Matkaseurue UfaFabrikin kahvilassa. Kuva: Sari Lakso
  • UfaFabrikin teltta 365. Kuva: Maria Peltola
  • Bethanien on entinen sairaala, nyt kulttuuritoimijoiden koti. Kuva: Jenni Lehtinen
  • Berlin Circus Festival 2017. Kuva: Maria Peltola
  • Sasu Peistola ja Agit-Cirkin komsio Tempelhofin kentällä. Kuva: Sasu Peistola
  • Kuva: Jenni Lehtinen

Sirkuksen tiedotuskeskus järjesti verkostoitumismatkan Berliiniin 30.8–1.9.2017 sirkusryhmille ja -taiteilijoille. Verkostoitumaan lähtivät Maria Peltola, Kaito Takayama, Sari Lakso, Sasu Peistola ja Susanna Liinamaa. Mukana menossa oli myös Sirkuksen tiedotuskeskuksen puolesta matkanjohtajana Lotta Nevalainen.

Tempelhofin vanhalla lentokentällä järjestetty Berlin Circus Festival oli tullessamme jo käynnissä. Tänä vuonna kolmatta kertaa vietetyn festivaalin teemamaana oli sopivasti Suomi. Yksi tutustumiskohteistamme Suomen Saksan-Instituutti toimi yhtenä sen pääyhteistyökumppaneista ja tuki mm. festivaalille osallistuvien suomalaisartistien matkoja.

Kotimaisista esityksistä näimme keskiviikkona Race Horse Companyn ulkoilmaesityksen ”Motosikai” ja perjantain Open stagella Salpauksen sirkuslinjan 8-henkisen ryhmän Lazyback Companyn esityksen “Välimatka”. Muut festivaalin suomalaisesitykset olivat Sisus Sirkuksen “Mosh Split”, Clunker Circuksen “Ihanan paljon kaikkea” ja Sasu Peistolan work-in-progress demo. Sasu oli Berliinissä festivaalin residenssissä työstämässä uutta sooloteosta “Väkevä”.

Verkostoitumismatkan ohjelmaan kuului festivaalin esitysten ja artistitapaamisten lisäksi tutustumisvierailut berliiniläisiin teattereihin, residenssitiloihin ja esittävän taiteen toimijoihin. Vierailut antoivat paljon ja olivat hyödyllisiä.  Oli kiinnostavaa kuulla mm. Chamäleon-teatterin toiminnasta, kierrellä entisen filmistudion UfaFabrikin tiloissa, jotka olivat muuten toisen maailmansodan aikana toimineet uutishuoneena, sekä tutustua Katapultin residenssi- ja esitystilaan. Kävimme tutustumassa myös Suomen Saksan-Instituuttiin ja vierailimme Saksan kansainvälisen teatteri-instituutin ITI:n vieraana Bethanienissa.

Paikallisten toimijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa saimme kuulla, että nykysirkus on hiljalleen nousemassa kansan – ja rahoittajienkin – tietoisuuteen ja saavuttamassa asemaansa taidemuotona. Heillä kaikilla oli hyvin yhtenäinen mielikuva nykysirkuksen nykyisestä asemasta Saksassa ja siitä, mitä se tulevaisuudessa voisi olla. Nykysirkus nähdään Saksassa vielä marginaalitaiteena, osittain mm. vahvan varieteeperinteen takia. Mutta nykysirkuksen kukka on puhkeamassa ja myös soveltava ja sosiaalinen sirkus ovat nousussa. Sirkustoiminnan jossain muodossa aloittaneet tekijät ovat ottaneet isoja taloudellisia riskejä, ilman julkista rahoitusta. Läpileikkaus eri suuruusluokan toimijoista avasi myös kulttuurin valtionrahoituksen mittaluokkaa suhteessa Suomeen.

Saksalainen yleisö oli erittäin hyvin mukana festivaalin hengessä ja kannusti kaikkia esiintyjiä raikuvin aplodein. Huomasimme myös yleisön aktiivisen kiinnostuksen taiteelliseen keskusteluun esitysten hahmoista, dramaturgiasta ja taiteesta ylipäätään. Yleisöpohjaa Saksassa on jo pelkästään Berliinissä, mutta kun nähdään mihin suuntaan sirkusalan rahoitus ja toiminta kehittyy, alkaa hahmottua myös taiteen suunta; toistaiseksi kevyt ja viihteellinen nykysirkus on trendikästä.

Berliiniterkuin,
Maria, Kaito, Sari, Sasu ja Susanna

Näissä paikoissa vierailimme. Jos kiinnostaa, kysy meiltä lisää:

Berlin Circus Festival

Aurora Nova

UfaFabrik – Internationales Kulturcentrum, Viktoriastr. 10-18, 12105 Berlin / Tempelhof

Katapult, Beilsteinerstraße 109, 12681 Berlin-Marzahn

Suomen Saksan Instituutti, Georgenstraße 24, 10117 Berlin

Chamäleon Theater, Rosenthaler Straße 40/41, Hackesche Höfe, 10178 Berlin-Mitte

ITI Germany, Mariannenplatz 2, 10997 Berlin


Tekijä

Kirjoittajat osallistuivat Berliinin verkostoitumismatkalle.