Sirkus Magentan koulutusvierailu Zaatarin sirkuskoulussa

  • Taikatemppujen opiskelua Zaatarissa. Kuva: Sirkus Magenta.
  • Esitystä treenataan. Kuva: Sirkus Magenta

Sirkus Magenta perusti sirkuskoulun Zaatarin pakolaisleirille Jordaniaan 2013 yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Magenta pyrkii tekemään koulutusvierailuja sirkuskouluun vuosittain. Vierailujen tavoitteena on tukea nuorten syyrialaisohjaajien sirkusteknisiä ja ­pedagogisia taitoja ja antaa ammatillista vertaistukea haastavissa oloissa eläville ja työskenteleville ohjaajille. Magentan tiimi (Silja Kyytinen, Maiju Kuivalainen, Iiro Näkki ja Kamil Derlega) on juuri palannut viimeisimmältä koulutusmatkaltaan.

Kolmeviikkoisella koulutusjaksolla oli tiivis aikataulu. Siihen kuului lattia-­ ja pariakrobatiaa, jongleerausta sekä taikatemppujen opiskelua. Yleensä miehet ja naiset treenaavat erikseen, mutta tällä kertaa joissain lajeissa opetimme myös vähän ristiin. Näin pystyimme käyttämään kaiken ammattitaitomme ohjaajien hyväksi.

Sirkuskoulu on pakolaisleirillä hyvin tunnettu ja sitä pyydetään jatkuvasti esiintymään erilaisissa tapahtumissa ympäri leiriä. Niinpä autoimme sirkuksen ohjaajia myös esitysten suunnittelussa. Harjoitusten edetessä totesimme jälleen kerran, että ohjaajat ovat taitavia improvisoijia ja esiintyjiä. Saimmekin nauttia harjoituksissa sekä hulvattoman hauskoista että haikean surullisista hetkistä. Toivomme, että jonain päivänä ohjaajien haave toteutuu ja he pääsevät esiintymään myös pakolaisleirin ulkopuolelle. Toistaiseksi se ei ole ollut mahdollista, sillä leiriltä on vaikea saada poistumislupaa.

Koulutusvierailua oli odotettu hartaasti ja meidät otettiin sydämellisesti vastaan. Ohjaajat olivat valtavan oppimishaluisia ja harjoittelivat joka päivä väsymiseen saakka. He olivat tyytyväisiä saamaansa oppiin ja toivoivat, että vastaavia vierailuja voisi toteuttaa useamminkin. Koulu antaa sen ohjaajille sekä sadoille oppilaille iloa, toivoa ja mahdollisuuden unelmille. Kaikki sirkuksen ohjaajat toivovat voivansa jatkaa töitä leirin sirkuksessa, ja monet heistä haaveilevat oman sirkuksen perustamisesta Syyriaan sodan loputtua.

www.sirkusmagenta.fi

(Lähde: Sirkus Magentan tiedote 1.9.2017)