Luovaan työhön syventymistä Hiljaisuus-residenssissä

  • Maarit Utriainen
  • Monitaideyhdistys Pisteen Mummot-työryhmä residenssissä.
  • Kaukosen työväentalo toimii residenssikeskuksena.

“Hiljaista on. Olen istunut takakuistilla katselemassa, kun heinät heiluu tuulessa. Täällä saa pysähtyä. Kävimme Pallas-tunturilla heti residenssijakson aluksi kokemassa pohjoisen auringonnousun. Täällä on hidas elämänrytmi. Kylänmiehet kävivät korjaamassa kattoa.” Näin kertoo sirkustaiteilija Maarit Utriainen puhelimitse residenssikuulumisia Kaukosesta 1.9.2017. Maarit työstää uutta teostaan Hiljaisuus-residenssissä syyskuun 10. päivään saakka. “Hiljaisuus-residenssi sopii sellaiseen työvaiheeseen, jolloin on aikaa syventyä luovaan prosessiin eikä tarvitse tehdä pikaisia hankintoja. Lähimpään kauppaan on matkaa.”

Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n ylläpitämässä Hiljaisuus-residenssissä on työskennellyt 5 työryhmää vuoden 2017 aikana. Hiljaisuus-residenssi on kaikille taiteenaloille avoin taiteilijaresidenssi Kittilässä Kaukosen kylässä. Vuonna 2017 Hiljaisuus-residenssissä työskennelleet taiteilijat ovat olleet pääasiassa musiikin ja sirkustaiteen aloilta.

Hiljaisuus-residenssissä on kaksi eri residenssiohjelmaa: festivaaliresidenssi ja Kaukosen residenssi. Hiljaisuus-festivaalin aikana tapahtuva residenssityöskentely on varattu festivaalin taiteellisten johtajien sirkustaiteilija Henna Kaikulan ja säveltäjä Outi Tarkiaisen kutsumille työryhmille. Festivaaliresidenssissä tapahtuvaan työskentelyyn sisältyy yleisölle avoin demoesitys tai muu taiteellista työskentelyä yleisölle avaava tilaisuus. Kaukosen residenssit pyörivät festivaalin ulkopuolisena aikana ja työryhmät valitaan hakemusten perusteella.

Hiljaisuus-residenssin taiteilijat työskentelevät ja majoittuvat pääasiassa Kaukosen työväentalolla, Tökärillä. Taiteilijoilla on mahdollisuus käyttää työskentelytiloja myös Rovaniemellä ja hyödyntää monipuolisesti Kaukosen kylän ympäristöä. Tökäriä kehitetään vastaamaan paremmin taiteilijoiden tarpeita talkootyöllä yhdessä kyläläisten kanssa sekä hankeavustuksilla.

Vuonna 2017 Hiljaisuus-residenssissä työskentelivät seuraavat työryhmät:

Portmanteau: Luis Sartori do Vale (sirkus ja kuvataide), Mira Ravald (sirkus ja tanssi), Antonio Alemanno (äänisuunnittelu ja musiikki)
Solitude: Lauri Sallinen (klarinetti, tanssi), Mikko Hyvönen (koreografia), Libero Mureddu (elektroniikka), Teo Lanerva (valot ja videot)
Nimetön: William Thomas (sirkus)
Toripura: Mummot-työryhmä: Inka Pehkonen (sirkus), Paula Laurila (teatteri), Pekka Kumpulainen (äänisuunnittelu), Henna Kaikula (sirkus), Marjo Selin (tanssi)
Halla-konsepti: Maarit Utriainen (Zero Gravity Company), Anssi Ruotanen (valot), Elina Sirkiä (riggaus, outside eye)

Lue lisää Hiljaisuus-residenssistä www.hiljaisuusfestivaali.fi/residenssi/

Voit kysyä lisätietoja myös suoraan meiltä: Henna Kaikula () ja Joonas Martikainen

(Lähde: Hiljaisuus-festivaalin tiedote 1.9.2017)