Recover Laboratory – Joy of Spleen ensi-ilta Tukholmassa syyskuussa ja muita avauksia elokuussa

Recover Laboratory teoksen Joy of Spleenin ensi-ilta Stockholm Fringe -festivaalilla 5.9.-10.9.2017.

Spleen (ranskaa) tarkoittaa modernille, etuoikeutetulle ihmiselle ominaista melankoliaa. Se on eräänlainen irrallisuuden, tylsyyden ja surun tunne; avuttomuuden ja tarkoituksettomuuden kokemista. Spleen on jatkuva ja pysyvä henkilökohtainen katastrofi, se on harmaa ja syvän sininen. Melkein musta, muttei kuitenkaan koskaan täysin.

Recover Laboratory – The Joy of Spleen on immersiivinen live-installaatio, rituaalinomainen performanssi. Se on saanut innoituksensa osittain Botticellin Venuksen syntymästä, sekä osittain Baudelairen melankolisesta spleen -runoudesta. Teos koostuu erilaisista reiteistä ja käytävistä, joissa on performansseja, taideteoksia, videoita, immersiivisiä installaatioita, valoa ja ääntä. Ne johdattavat osallistujaa labyrintin keskustaa kohden, jonka keskellä on jäljellä vain tyyneys.

Teoksen osana oleva vannemanipulaatioperformanssi rakentuu sirkusvälineen aiheuttamien odotusten varaan. Liike on yksinkertaista ja lähes katatonista. Se tuo teokseen spleen in perusajatuksen; olemisen sietämättömän keveyden.

Recover Laboratory esittelee ylpeänä Joy of Spleen -työryhmään kuuluvat vierailevat taiteilijat: sirkustaiteilija Hedda Liukkalan sekä muusikot Samuli Kivelän ja Aleksi Kinnusen, jotka tuovat teokseen livenä interaktiivisia äänimaailmoja. Tuotannossa vierailee myös Ruotsissa vaikuttava videotaiteilija Hinni Huttunen, jonka teos “Four Portraits: mother, grandmother, Heikki and father” esitetään osana Joy Of Spleen -kokonaisuutta.

Teos toteutetaan Tukholman Vårbergissa Kummelholmenissa, vanhassa teollisuuskiinteistössä ja nykyisessä taidetilassa, johon teos levittäytyy ulkotiloja myöten. Lisätietoa Stockholm Fringe -festivalin sivuilta.

Joy Of Spleenin lisäksi Recover Laboratoryn nimissä tapahtuu elokuussa myös Suomessa.

Recover Laboratoryn kuratoima Mattolaiturin Taiteiden yö valaisee elokuun illan torstaina 24.8. Ohjelmassa on luvassa muun muassa Recover Laboratoryn Sofi Häkkisen ohjaama performanssi Kajaanista Kuuhun, jossa esiintyvät sirkustaiteilija Miradonna Sirkka ja rumpali Aleksi Kinnunen.

“Sirkustaiteilijan ja rumpalin yhteinen matka tutusta tuntemattomaan. Matkan aikana leijutaan ja levätään. Kun sirkustaide ei yllä joka kolkkaan, musiikki ja rummut täyttävät nekin kolot ja sopukat, johon esittävä taide ei pääse. Rätinää ja sähköiskuja, koiranpentuja ja musta aukko. Painovoimattomuus ja kuunjäristys itsesensuurin tuolla puolen. Be here and there.”

Aiemmin päivällä nähdään myös demoja Joy of Spleen -teoksesta yhteistuotannossa InsideOut Escape Gamesin kanssa Jätkäsaaressa. Nettisivuilla ja Facebookissa päivitykset tapahtumista.

www.recoverlaboratory.com
www.facebook.com/recoverlaboratory

(Lähde: Recover Laboratoryn tiedote 4.8.2017)