Berlin Circus Festival suomalaisen nykysirkuksen areenana 25.8.–3.9.2017

  • Berlin Circus Festival järjestetään Tempelhofin kentällä. Kuva: Berlin Circus Festival
  • Sisus-ryhmän Mosh Split vierailee Berlin Circus Festivalilla 2017.
  • Race Horse Company: Motosikai
  • Clunker Circus: Ihanan paljon kaikkea. Kuva: Jenny Mansikkasalo
  • Fauna
  • Berlin Circus Festival

Berlin Circus Festival järjestetään 2017 kolmatta kertaa ja tänä vuonna teemamaa on Suomi. Suomalainen nykysirkus kattaa miltei puolet entisellä Tempelhofin lentokentällä nähtävästä festivaaliohjelmasta: mukana ovat Sisus Sirkus, Race Horse Company, Clunker Cirkus ja Fauna. Festivaalille odotetaan 5000 kävijää.

Sisus Sirkus on esillä Mosh Split‐teoksella, Race Horse Company esittää Motosikai‐ohjelman ja Clunker Circus näyttää Wonderfully much of everything ‐teoksen. Myös Adelaide Fringe Festivalin palkintoja saanut brittiläis‐ruotsalais‐suomalainen Fauna‐ryhmä sekä suomalainen residenssiryhmä esiintyvät.

”Suomalaista sirkustaidetta on toivottu ohjelmistoon jo festivaalin alkuvaiheesta lähtien. Suomalaiset taiteilijat ovat tehneet vaikutuksen omintakeisella lähestymistavalla sirkustaiteeseen, korkeatasoisella tyylillä ja myös ironisella huumorilla. Vierailimme sirkusfestivaalilla Lapissa, mikä lumosi meidät ja vahvisti päätöksen siitä, että vuoden 2017 keskipisteenä on Suomi”, sanoo festivaalin johtaja Johannes Hilliger.

Kiinnostus nykysirkusta kohtaan on kasvanut Saksassa, mutta siitä huolimatta sirkus ei edelleenkään ole tunnustettu taidemuoto. Tämä vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi esiintymis‐ ja rahoitusmahdollisuuksia, ja siksi sirkusalan avaintoimijat julkistivat hiljattain manifestin, jotta asiaan saataisiin viimein muutos. Saksankielisen Euroopan tarjoamiin mahdollisuuksiin tarttuu parhaillaan myös SZENEfrei, joka on Suomen Saksan‐instituutin, Sirkuksen tiedotuskeskuksen, Tanssin tiedotuskeskuksen ja Esitystaiteen keskuksen käynnistämä hanke. Hankkeen tarkoituksena on lisätä sirkustaiteen, tanssitaiteen ja esitystaiteen vapaan kentän näkyvyyttä sekä luoda pitkäkestoisia verkostoja ja työmahdollisuuksia. Kolmivuotisen hankkeen ohjelmaan kuuluu esitysvierailujen ohessa asiantuntijavierailuja ja verkostoitumistapahtumia.

BRLN CRCS FSTVL ‐festivaalin Suomi‐teemamaavuotta tukevat Suomen Saksan‐instituutin lisäksi mm. Sirkuksen tiedotuskeskus, Koneen Säätiö sekä Suomen suurlähetystö Berliinissä.

(Lähde: Suomen Saksan-instituutin tiedote 27.6.2017)