Hiljaisuus-festivaali tarjoaa ammattilaisille mahdollisuuksia taiteiden välisiin kohtaamisiin: seminaari, residenssejä ja työpajoja

  • MIRA RAVALD & LUIS SARTORI DO VALE: PORTMANTEAU. KUVA: LUIS SARTORI DO VALE
  • Lauri Sallinen: Solitude Photo by Katri Naukkarinen
  • William_Thomas: SoloS. Photo by Double Take Cinmatic Circus.

Kaukosen kylässä 7.-10.6.2017 kahdeksatta kertaa järjestettävä Hiljaisuus-festivaali kutsuu ammattilaisohjelmistossaan kohtaamisiin yli taiteen lajien välisten rajojen.

Festivaalin käynnistää keskiviikkona 7.6. esittävien taiteiden yhteistyötä pohjoisilla alueilla käsittelevä seminaari Regional collaboration and Northern Identity of Performing Arts. Seminaarin ohjelma koostuu pohjoisten alueiden esittäviä taiteita esittelevistä puheenvuoroista ja keskusteluista, alueellisen yhteistyön case-esimerkeistä, keskustelusta rahoitusmahdollisuuksista sekä tulevan yhteistyön visioinnista. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoja  ja ilmottautuminen 5.6. mennessä osoitteessa www.hiljaisuusfestivaali.fi/ohjelmisto.

Hiljaisuus-residenssi tukee monitaiteista luovaa työskentelyä uniikissa ympäristössä. Tänä vuonna Hiljaisuus-residenssissä työskentelee festivaalin aikana kolme työryhmää. Sirkustaiteilijat Mira Ravald ja Luis Sartori do Vale työstävät uutta teostaan Portmanteau ja Lauri Sallinen työskentelee työryhmänsä kanssa teoksen Solitude parissa. Näiden residenssitaiteilijoiden work-in-progress -esitykset nähdään festivaalilla osana avajaisohjelmaa 7.6.2017. Kolmas resirenssiryhmä ranskalainen sirkustaiteilija William Thomas ja Cie BAM Company työstävät uutta materiaalia, johon festivaaliyleisö pääsee tutustumaan perjantaina 9.6.

Ammattilaisille ja luovasta työskentelystä kiinnostuneelle yleisölle Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistossa on vuosittain myös työpajoja. Runous ja hiljainen tila -työpaja kutsuu tutkimaan tilallisuutta ja hiljaisuutta kirjoittamisen ja runouden keinoin sekä pohditaan tilan vaikutusta tekstiin runoilija Juha Raution opastuksella. Revontuli-Opiston kanssa yhteistyössä järjestettävä työpajaan voi ilmottautua osoittessa www.opistopalvelut.fi/revontuliopisto/course.php?l=fi&t=11239

Eri taiteen lajien välisten rajojen yli kurottuvan festivaaliohjelmiston ovat suunnitelleet Hiljaisuus-festivaalin taiteelliset johtajat sirkustaiteilija Henna Kaikula ja säveltäjä Outi Tarkiainen. Kesäkuussa 2017 ohjelmistossa nähdään kantaesityksiä ja kiinnostavia kansainvälisiä taiteilijoita. Ohjelmistossa on muun muassa ainutkertainen kantaesitys Kallo Collectiven ja Uusinta Ensemblen yhteistyönä syntynyt KWALK. Suomenlinnassa ensiesityksensä What The Cirk? -festivaalilla saanut Sivuhenkilöt sovitetaan Kaukosessa Ojanperän halliin. Perinteinen Särestöniemi-konsertti luo nykysirkusta ja klassista musiikkia yhdistävän konsertin Reidar Särestöniemen museoon. Kokonaisuudessaan festivaaliohjelmisto löytyy verkkosivuilta www.hiljaisuusfestivaali.fi.

Hiljaisuus-festivaalia ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja Musiikin edistämissäätiö sekä Madetojasäätiö. Pohjoismainen kulttuuripiste on tukenut pohjoisten alueiden yhteistyötä käsittelevän seminaarin järjestämistä. Hiljaisuus-festivaalin residenssitoimintaa on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

(Lähde: Hiljaisuus-festivaalin tiedote 2.5.2017)