Hiljaisuus-festivaalilla kantaesityksiä ja kohtaamisia

  • Kallo Collective: KWALK. Kuva: Gemma Tweedie
  • Sivuhenkilöt. Kuva: Heli Sorjonen
  • Mira Ravald & Luis Sartori do Vale: Portmanteau. Kuva: Luis Sartori do Vale

Hiljaisuus-festivaali tuo Kittilään kiinnostavia kantaesityksiä ja kansainvälisiä taiteilijoita 7.-10.6.2017. Festivaali kerää kesäkuun alussa Kaukosen kylään jo kahdeksannen kerran yleisöä ympäri Suomen. Festivaali herättää vuosi vuodelta kasvavaa kiinnostusta myös ulkomailla.

Hiljaisuus-festivaalin teemana on kohtaamiset. Kaukosen kylässä kohtaavat ihmiset, taide ja luonto. Kohtaamisia syntyy yleisön ja taiteilijoiden, festivaalivieraiden ja kyläläisten sekä eri taiteenlajien välille. Festivaalin ohjelmiston ydin on uuden säveltaiteen ja esittävien taiteiden välisessä yhteistyössä.

Festivaaliohjelmiston ovat suunnitelleet Hiljaisuus-festivaalin taiteelliset johtajat säveltäjä Outi Tarkiainen ja sirkustaiteilija Henna Kaikula. Ohjelmiston ydin koostuu konserteista ja nykysirkusesityksistä. Kaikki teokset kurottautuvat yli taiteenlajien välisten rajojen ja hakevat inspiraationsa paikallisuudesta ja erityisistä esityspaikoista.

Neljä päivää kantaesityksiä ja kohtaamisia

Nelipäiväinen Hiljaisuus-festivaali käynnistyy avajaisilla keskiviikkona 7.6.2017 klo 19. Avajaisohjelmassa esitellään festivaalin tämänvuotiset residenssitaiteilijat klarinetististi Lauri Sallinen, koreografi Mikko Hyvönen, säveltäjä Libero Mureddu, valotaiteilija Teo Lanerva sekä sirkustaiteilijat Luis Sartori do Vale ja Mira Ravald . Avajaisissa nähdään ensimmäistä kertaa kokonainen demoesitys Hiljaisuus-residenssissä työstettävästä teoksesta Solitude (Sallinen) ja maistiaisia teoksesta Portmanateau (Sartori do Vale ja Ravald).

Torstaina Kittilän kirkossa saksofonisti Jukka Perko ja gambisti Mikko Perkola luovat konsertillaan matkan halki vuosisatojen. Perjantai-iltana Työväentalossa nähdään Reino Niinirannan Kalevala-animaatiota (1975) Stringpurée Bandin säestyksellä Kalevala live -kokonaisuudessa.

Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistossa nähdään kaksi yli taiteenlajien välisten rajojen kurottuvaa nykysirkusteosta, joiden teemana on kohtaamiset. Kansainvälisesti tunnetun suomalaisen nykysirkusryhmän Kallo Collectiven uusi ensi-ilta KWALK käsittelee kohtaamisia ja kohtaamattomuutta. Teos on esityksellisiä elementtejä sisältävä konsertti, joka toteutetaan yhteistyössä uuden musiikin kollektiivin Uusinta Ensemblen kanssa. Helsingissä viime marraskuussa ihastusta herättänyt Alma Lehmuskallion ohjaama Sivuhenkilöt siirretään Suomenlinnan historiallisesta miljööstä Ojanperän halliin. Visuaalinen ja koskettava teos kuvaa vaille kosketusta jäämistä ja kohtaamisen haasteita.

Kittilässä Särestöniemi-museossa kohtaamiset voi nähdä läheltä. Osana Hiljaisuus-festivaalia toteutetaan jo perinteeksi muodostunut monitaiteinen konsertti, joka syntyy joka vuosi ainutkertaisena yhteistyönä festivaalin taiteellisten johtajien kutsumien  taiteilijoiden välillä. Muusikot ja sirkustaiteilijat luovat yhdessä konserttikokonaisuuden, joka täyttää Reidar Särestöniemen gallerian ja ateljeen musiikilla ja sirkustaiteella. Taiteilijat kohtaavat toisensa ensi kertaa aloittaessaan konsertin valmistelun. Osana konserttiohjelmaa kuullaan säveltäjä Minna Leinosen kantaesitys Kahdessa maailmassa eläjät.

Kaukonen on festivaalin sydän

Hiljaisuus-festivaalin sydän on Kaukosen kylässä. Kaukosen työväentalo muuntuu festivaalin ajaksi kulttuuritilaksi ja täyttyy festivaalivieraista ja kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden esityksiksistä. Iltaisin työväentalolla järjestetään festivaaliklubia. Monitaiteiset esitykset levittäytyvät ympäri Kaukosta hyödyntäen monipuolisesti erilaisia tiloja. Kaukosen lisäksi esityksiä nähdään Kittilän keskustassa ja Särestöniemi-museossa.

Hiljaisuus-festivaalia järjestää Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry. Festivaalijohtajana toimii Joonas Martikainen ja ohjelmiston kuratoinnista vastaavat taiteelliset johtajat Outi Tarkiainen (säveltaide) ja Henna Kaikula (esittävät taiteet). Hiljaisuus-festivaalia tehdään yhteistyössä Kaukosen kyläyhdistyksen, kyläläisten, Kittilän kunnan ja paikallisten yritysten kanssa.

Hiljaisuus-festivaalin ohjelmisto täydentyy kevään aikana. Lisätietoja Hiljaisuus-festivaalista ja vuoden 2017 ohjelmistosta
verkkosivuilla www.hiljaisuusfestivaali.fi ja Facebook-sivulla.

(Lähde: Hiljaisus-festivaalin tiedote 4.4.2017)