International Clown Festival – Klovnimaa – Clown Land 2017 2.–29.4.

  • International Clown Festival 2017: Clownland. Juliste: Radek Karkulowski

Cirko Criollo toteuttaa 2.–29.4.2017 kolmannen International Clown Festivalin Helsingin Pasilassa, Kulttuurikeskus Caisassa sekä samanaikaisesti eri puolilla Helsinkiä kumppaniensa tuottamien ”klovnisuurlähetystöjen” kautta.

Tapahtuman teemana on sosiaalinen klovni ja populaari klovni. Itä-Pasila on valittu keskeiseksi tapahtumapaikaksi, ja festivaali muuttaa alueen klovnimaaksi. Sieltä lähetetyt suurlähettiläät vievät klovnerian sanomaa kaikkialle. Festivaali kokoaa yhteen sosiaalisen sirkuksen ja klovnerian projekteja, jotka parantavat maailmaa. Klovnimaailmassa liikutaan naapurustossa, sairaaloissa ja kouluissa, leikitetään turvapaikanhakijoita ja ikääntyviä – ja vietetään juhlaa.

Festivaali alkaa Klovnien itsenäisyyspäivän vietolla Pasilan Rauhanasemalla 2.4.. Festivaalin päätösgaala 29.4. kokoaa yhteen festivaalin tekijät Kulttuurikeskus Caisassa, jonka aikana palkitaan myös vuoden Paras Klovni tai Klovniryhmä.

International Clown Festival – Klovnimaa 2017 toteuttajatahot ovat Cirko Criollo,  Kulttuurikeskus Caisa ja Klovnit ilman rajoja ry.

OHJELMA

Klovnifestivaalin avajaistapahtuma – Klovnien itsenäisyyspäivä!
Sunnuntai 2.4. klo 12.00 – 15.30 Pasilan Rauhanasema

Clown Land Näyttely
Sunnuntai 2.4. klo klo 12.30 -15.30 / Pasilan Rauhanasema
Näyttely tarjoaa tietoa ja kokemuksia erilaisista koomisista hahmoista ja klovnerian historiasta. Valokuvat: Alejandro Lorenzo

Monitaideyhdistys Piste Vauvasirkustyöpaja
Sunnuntai 2.4. klo 12.30 -13.15 / Pasilan Rauhanasema
Rovaniemeläinen Mette Ylikorva sukkuloi ympäri maailmaa esittämässä sirkustemppuja vauvoille.
Tuotanto: Monitaideyhdistys Piste.

Sirkus Magenta Workshop
Sunnuntai 2.4. klo 13.30–15.30 /Pasilan Rauhanasema
Sosiaalisen sirkuksen nonstop-työpajoja. Tuotanto: Sirkus Magenta

Family Cabaret
Sunnuntai 2.4. klo 13.30 -14.15/ Pasilan Rauhanasema
Family Cabaret (Espanja-Suomi) on ainutlaatuinen sekoitus sirkusta, kabareeta ja tarinankerrontaa. Marino Clown-ryhmä:  Pablo Alvarez, Bruno Alvarez Turkia, Elmo Alvarez Turkia and Lina Alvarez Turkia. Make up: Taija Turkia. Tuotanto: Kulttuurikeskus Caisa

Darren Le Man Show: Pour Femme
Sunnuntai 2.4. klo 14. 30 – 15.30/ Pasilan Rauhanasema
‘’Pour Femme’’ on hykerryttävä esitys, joka sopii kaikille. Sanaton esitys. Tuotanto: Kulttuurikeskus Caisa

Street Art Comedy Workshop – Dan Le Man (Australia)
Maanantai 3.4. klo 11–13.30/ Caisa
Työpaja perehdyttää osallistujat komediallisen katutaiteen eri tyyleihin, antaa rohkeutta ja intoa kadun hyödyntämiseen esiintymispaikkana. Opettajana Dan Le Man (Dan Renwick) (Australia-Englanti). Ikäsuositus +16 vuotta.

Sairaalaklovnit – Sjukhusclowner ry
4.–5.4., 11.–12.4., 18.–19.4., 25.–26.4. Lastenklinikka
Klovnitohtorit tekevät omia kierroksiaan Lastenklinikalla ilahduttaen pieniä potilaita ja heidän perheitään huhtikuussa. Viidennentoista juhlavuotensa kunniaksi Sairaalaklovnit ovat saaneet uudet hienot asut. Tuotanto: Sairaalaklovnit ry

Kirppusirkusshow
Torstai 6.4. klo 10.30 & 18.00, 5 € ovelta/ Caisa
Kirppusirkus vie katsojan pukuhuoneen intiimiin tilanteeseen, jossa klovnit valmistelevat rakkaita kirppujaan viimeiseen esitykseen. Sopii koko perheelle. Sanaton esitys. Konsepti ja esiintyjät/ Celso de la Molina (Chile) / Pablo Alvarez (Espanja). Kesto: 40 min. Tuotanto: Cirko Criollo

Sirkus Magentan sirkuskurssit 
Sunnuntai 9.4. / Pasila
klo 12:30–13:30 (5-9 vuotiaat)
klo 13:30–14:30 (3-5 vuotiaat)
klo 14:45–15:45 (erityislapset)
Sosiaalisen sirkuksen non-stop työpajat. Perhesirkuksessa tehdään kuperkeikkoja ja ihmispyramideja, jongleerataan, pelleillään, leikitään, tasapainoillaan, tehdään yhdessä sirkusesityksiä ja pidetään hauskaa! Sirkus sopii hyvin myös erityislapsille. Tuotanto: Sirkus Magenta.

Klovni-työpajat turvapaikanhakijaperheille
3.4. klo 14–16, 10.4. klo 12–14, 17.4. klo 12 -14, 24.4. klo 14–16, työpajat ovat täynnä
Klovnityöpajat tuovat pakolaisperheiden arkeen keveyttä, naurua ja iloa.
Työryhmä: Klovnit ilman rajoja ry, Ensi- ja turvakotien liitto ja Kohtaamiskahvila hanke.

Cirko Criollo: Opi kieltä sirkuksen avulla
Lauantai 15.4. klo 10–11 (perheet) & klo 11–12 (lapset)/ Circus Helsinki
Kielten opiskelu sirkuksen avulla on hauska, nopea ja kaikenikäisille sopiva tapa oppia uusi kieli. Opettajat: Enrique Salas ja Fornier Ortiz. Tuotanto: Circus Helsinki.

Cirko Criollon sirkuskurssit
Torstai 20.4. klo 17.15–19.30/ Pasila – MLL Pasila, Cirko Criollo
Perhesirkus on lapsen ja aikuisen yhteinen hauska harrastus, jonka aikana lapset pääsevät harjoittelemaan leikinomaisesti sirkustekniikan alkeita ja tutustumaan eri sirkusvälineisiin. Tuotanto: MLL Pasila

Sirkusmatka alkaa
Lauantai 22.4. klo 14.15, vapaa pääsy/ Taidetalo Toteemi
Pablo Alvarez eli Marino Clown johdattaa lapset mukaan hassulle matkalle, jossa sattuu ja tapahtuu. Valmistellaan yhdessä maailman pienin sirkusesitys. Lapset saavat pukea päälleen oikeat esiintymisasut. Tuotanto: Taidetalo Toteemi.

“Los Intereses Creados”
Sunnuntai 23.4. klo 20.00, 10/5€ / Balderin Sali
Komediateatteriryhmä Vis Cómica ja Cirko Criollo esittävät Nobel-palkitun Jacinto Benaventen näytelmän ”Los intereses creados”.  Ikäsuositus +7 vuotta. Tervetuloa juhlimaan Espanjan kielen päivää teatterikomedian parissa. Liput . Tuotanto: Viscomica ja Cirko Criollo.

Neilikka ja Kaneli
Torstai 27.4. klo 12, vapaa pääsy/ Caisa
Nukketeatteria lapsille ja ikäihmisille. Neilikka ja Kaneli on kertomus mm. yksinäisyydestä ja kohtaamisista. Tuotanto: Nukketeatteri Kulkijat, Cirko Criollo

Kalevala 2.0
Lauantai 29.4. klo 11.30/
Lönnroth on ollut 186 vuotta Karjalan metsässä keräämässä satuja ja tulee takaisin Helsinkiin. Hän on jo tajunnut että Suomi ja Helsinki on monikulttuurinen, siksi hän Haluaa tietää Suomen uudet tarinat ja hän aikoo tehdä uuden satukirjan. Tuotanto Ad Astra.

Dreams Gala & Paras Klovni 2017
Lauantai 29.4. klo 19, vapaa pääsy/Caisa
Festivaalin päätösgaala kokoaa yhteen festivaalin tekijät, klovniryhmät ja yleisöt Kulttuurikeskus Caisaan. Päätösjuhlan aikana palkitaan myös vuoden Paras Klovni tai Klovniryhmä.

2017 festivaalin tekijät

Cirko Criollo

Cirko Criollo on julkisten tilojen ja epäsovinnaisten paikkojen esitysten erikoisosaaja. Ryhmän esitykset ovat yhteisöllisiä, ammattilaisten ja harrastajien monitaiteellisia kohtaamispisteitä. Uusin hanke on nimeltään Perskeko. Siinä pohditaan klovneriaesitysten kautta Suomen identiteetin jännitteitä 2000-luvulla, sekä Suomen monimutkaista suhdetta globalisaatioon.

Marino Clown

Euroopan kansalainen Marino Clown, Homo Ludens, elää ja asuu Pasilassa. Espanjassa syntynyt ja Suomeen adoptoitu Marino Clown on International Clown Festivalin perustaja ja Cirko Criollon johtaja. www.cirkocriollo.com

Sirkus Magenta

Sirkus Magenta ry on 2011 perustettu helsinkiläinen voittoa tavoittelematon sosiaalisen sirkuksen yhdistys, jonka päämääränä on edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia sirkuksen avulla. Tuotamme sirkustoimintaa eri ikäisille erityistä tukea  tarvitseville ryhmille. Lisäksi tarjoamme sirkusesityksiä, työhyvinvointipäiviä sekä kaikille harrastajille avointa sirkusopetusta. Sosiaalisen sirkuksen toiminta tavoittaa viikoittain noin 200 osallistujaa ja muu harrastustoiminta 400 osallistujaa. Magentan 30 sirkusohjaajan joukko koostuu sirkustaiteilijoista ja pedagogeista. Vuonna 2016 Magentan kanssa sirkusteli yli 9000 lasta, nuorta ja aikuista. www.sirkusmagenta.fi

Monitaideyhdistys Piste ry

Piste on monitaiteinen taidealojen ammattilaisten yhteisö. Sen tavoitteena on edistää ja kehittää eri taidealojen toimintaa. Piste tuottaa esityksiä ja tapahtumia ja toteuttaa taidekasvatusta. Pisteen erityistä osaamista ovat lapsille suunnatut esitykset, työskentely erityisryhmien parissa sekä monitaiteinen työ. Yhdistyksen koti on Rovaniemellä, pohjoisessa, mutta esitykset kiertävät eri puolilla maata ja maailmaa. Monitaideyhdistys Piste on perustettu kesällä 2007. www.pistery.org

Sairaalaklovnit – Sjukhusclowner ry

Sairaalaklovnit ry on yhdistys, jonka kouluttamat artistit kiertävät lastenosastoilla viihdyttäen ja ilahduttaen pieniä potilaita ja heidän perheitään. Klovnitohtorit saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat luvan hyvälle mielelle, vapauttavalle naurulle ja hulluttelulle keskellä sairaalan arkipäivää.  Sairaalaklovnien toiminta on jatkuvaa ja säännöllistä. Toimintaa on tällä hetkellä kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa, yhteensä 10 päivää viikossa. Klovnit ovat taustaltaan ammattiesiintyjiä ja heidät on koulutettu toimimaan vaativassa sairaalaympäristössä. www.sairaalaklovnit.fi

Klovnit ilman rajoja ry

Klovnit ilman rajoja järjestää klovni- ja sirkusesityksiä sekä työpajoja lapsille ympäri maailmaa. Toimintamme perustuu vapaaehtoistyöhön ja haluun jakaa iloa ja lohtua ihmisille, joilla on niistä puutetta. Kotimaassa kerromme kohtaamisista ja kokemuksista eri maissa tuodaksemme ihmisiä maailman eri laidoilta lähemmäs toisiaan. Vuonna 2009 perustettu Klovnit ilman rajoja on ennättänyt iloita muun muassa virolaisten, beniniläisten ja nepalilaisten lasten kanssa. www.klovnitilmanrajoja.org

Festar -juhlavuosi: Lönnrot 2.0

2017 juhlavuoden Juhlitaan yhdessä -hanke tarjoaa koululaisille tilaisuuden perehtyä niin omiin, kuin vieraisiinkin perinteisiin viettämällä eri kulttuureihin liittyviä juhlia. www.festar-juhlavuosi.info

Mieletöntä valoa on Sosped säätiön hanke. Sosped säätiö toteuttaa toimintaa mielenterveyskuntoutujille, peliongelmaisille, kehitysvammaisille ja eri tavoin tukea tarvitseville. Toiminnan lähtökohtana on yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä pyrkimys tukea yksilöiden mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä. Monet toiminnot perustuvat vertaistukeen eri muodoissa. Pääasiallinen rahoittaja on Veikkaus.