Circus Incubator loi vuorovaikutusta

 • Aivan ensimmäisenä päivänä määriteltiin arvot - huomaa hummus :)
 • Tästä kaikki alkaa, katsekontaktista.
 • Montrealissa Jarkko Lehmus Cirkosta, oikealla Flow Productionsin Pirjo Yli-Maunula.
 • École National du Cirquessa mahtui treenaamaan, ilmassa kanadalainen Chloé Backflip.
 • Projektijohtaja Jean-Marc Broqua La Graineriesta esittelee projektia Montrealissa.
 • Uupumattoman sitoutuneet ohjaajat Albin ja Renato.
 • Lämmittelyä - tosin ulkolämpötila pysytteli 30 asteessa koko viikon.
 • Recife-session loppufiiliksiä.
 • Brassit Botkyrkassa: Vitor Lima, Joao Lucas Cavalcanti ja Jan Leca. Kuva Laurence Tremblay-Vu.
 • Pitchausta Subtopiassa
 • Ilma-akrobaatti Mélissa Roces Bulga (Ranska) ja tuottaja Lars Wassrin (Ruotsi). Kuva Jean-Marc Broqua.
 • Moderaattori Yohann Floch organisoi tuottajien ja taiteilijoiden speed-meetingin.
 • Ohjaajat Jeanne Mordoj ja Alain Francoeur. Kuva: Jarkko Lehmus
 • Kari Panska ja Hellen Smitterberg Montrealissa. Kuva: Jarkko Lehmus
 • Mira Ravald Kuva: Jarkko Lehmus
 • Saana Peura Kuva: Jarkko Lehmus
 • Salla Hakanpää Montrelaissa Kuva: Jarkko Lehmus

Keväällä 2016 startannut Circus Incubator – hanke päättyi helmikuussa. Yhteensä kaksi työpajakokonaisuutta – joissa kummassakin kaksi erillistä viikkoa – käsittävä Incubator eli ”hautomo” oli nuorille sirkustaiteilijoille suunnattu projekti, jonka tavoitteena oli kansainvälinen verkostoituminen ja oman taiteellisen prosessin kehittäminen projektin taiteellisten ohjaajien, toisten osallistujien ja kansainvälisten tuottajien kanssa. Suomesta projektin partnereina toimvat Sirkuksen tiedotuskeskus ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus.

Vuoden 2016 Cirko-festivaalin yhteydessä järjestetyssä ensimmäisessä osiossa oli mukana taiteilijoita Suomesta, Espanjasta, Brasiliasta ja Kanadasta. He työskentelivät projektiensa parissa Alain Francoeurin ja Jeanne Mordojn johdolla. Suomesta esimerkiksi Mira Ravald työsti Portmanteau-projektia, jonka nyt on edennyt jo pitkälle. Kuluvan vuoden tammikuussa Mira ja Luis Sartori do Vale esittelivät teostaan Cirkon demo-illassa.

Heinäkuussa taiteilijat matkustivat Montrealiin, jossa he jatkoivat työskentelyä yhdessä kansainvälisten festivaalituottajien kanssa, ryhmässä ja työpareina. Suomesta Flow Productionsin Pirjo Yli-Maunula oli paikalla tuottajan ominaisuudessa.

Montréal Completement Cirque -festivaalilla koko porukka näki runsaasti esityksiä ja jakoi yhdessä huomioitaan esityksistä, taiteilijana ja tuottajana työskentelystä sekä omien ideoiden pitchauksesta. Tuottajat kiittelivät vuolaasti tilaisuutta päästä tutustumaan taiteilijoiden työhön syvemmin ja varhaisemmassa vaiheessa kuin tavallisesti on mahdollista.

Circus Incubator -hankkeen tapaiset projektit koetaan hyvin tärkeiksi. Kyseessä on ilman muuta pitkän tähtäimen prosessi, mutta ”salamasuhteitakin” jo solmittiin: ruotsalainen tuottaja Hellen Smitterberg kutsui työparinsa, tsekkiläissyntyisen hulavanne-taiteilijan Katarzyna (Kari) Panskan heti elokuussa Västeråsiin esiintymään.

Toinen Incubator-kokonaisuus käynnistyi Brazilian Recifessä viime marraskuussa. Taiteelliset ohjaajat Albin Warette (Ranska) ja Renato Rocha (Brasilia) työskentelivät Ruotsista, Ranskasta, Brasiliasta ja Kanadasta tulevien nuorten sirkustaiteilijoiden kanssa.

Recifen lämpöön ulottui muistuma Helsingistäkin: ensimmäisessä Incubator-työpajassa mukana ollut brasilialainen Giulia Tateishi-Destro työsti Cirkossa Sobrevoltas-esitystä, ja Recifen työpajassa Jan Leca hioi omaa osuuttaan Sobrevoltasista. Giulian ja Janin ryhmä esitti teoksen work in progress -version Recifessä.

Helmikuussa taiteilijat saapuivat yllättävän vähälumiseen Subtopiaan eli Albyyn Tukholman lähellä. Festivaalituottajien joukossa oli myös Hiljaisuus-festivaalin Joonas Martikainen. Subtopiassa ei ollut Subcasea, mutta muutama pohjoismainen ryhmä oli kutsuttu pitchaamaan Circus Incubator-väelle ja isolle joukolle muita kansainvälisiä tuottajia.

Circus Incubatorin toinen ja viimeinen työpajakokonaisuus huipentui projektien esittelyyn. Tuottajat näkivät hienoja, eri vaiheissa olevia ja ehdottoman kiinnostavia Incubator-projekteja. Työpajan tuottaja-osallistujat aikovat seurata oman työparinsa ja muiden Incubator-taiteilijoiden projekteja tulevaisuudessa.

Incubator onnistui siis luomaan kansainvälisiä kontakteja uransa alussa olevien taiteilijoiden ja tuottajien välille. EU-rahoituksella toteutettua projektia aikovat partneriorganisaatiot jatkaa jossakin muodossa. Circus Incubatorin tapaisille syventäville, ruohonjuuritason verkostoitumista edistäville alustoille on kova tarve.

Circus Incubator – EuropeS-AmericaS strategy for young artists (2015–2017) -hankkeen takana oli seitsemän partneria:  Sirkuksen tiedotuskeskuksen ja Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen lisäksi Subtopia (Ruotsi), La Central del Circ (Espanja), La TOHU (Kanada), Luni Produçoes (Brasilia) sekä hankkeen koordinaattori La Grainerie (Ranska). Hanke sai tukea Euroopan unionin Erasmus+ ohjelmasta.

Teksti ja kuvat: Nina Jääskeläinen (ellei toisin mainita).

 


Tekijä

Circus Incubator -projektin evaluaattori, Sirkuksen tiedotuskeskuksen toimeksiannosta