PerformanceSirkus: Kaksikymmentä vuotta elämän taidetta

  • Vasiljev Vitellonin Kevätsirkus Kaapelitehdas 2016 Valokuvaaja: Kai Keränen
  • Vasiljev Vitellonin Minisirkus, Kotkan kaupunginteatteri 2010 Valokuvaaja: Kai Keränen
  • Sirkus Runo yhteistyössä päiväkoti Runon kanssa 2016 Kuvan piirros: Päiväkoti Runon eskarit Aura&Iivo

Kun teatteritaiteen maisteri Vesa-Petteri Asikainen perusti vuonna 1996 vapaan ammattiteatteriyhdistys PerformanceSirkuksen, hän teki loikan tuntemattomaan. Tuosta loikasta syntyi kotimaamme teatteri- ja sirkusmaailmaan jotakin ainutlaatuista: ensimmäisiä ammatillisesti toimivia sekä teatteriin että sirkukseen keskittyviä esiintyjäryhmiä Suomessa.

Vuosien aikana PerformanceSirkus on toteuttanut ainutlaatuista, fyysistä, monitaiteellista teatteritoimintaa; tanssiteatteri-, musiikkiteatteri-, draamateatteri-, sirkusteatteri-, lastenteatteri- ja sirkusesityksiä. Teatterilla on ollut myös vahva tutkimuksellinen kiinnostus näyttämöllisten ilmaisuvälineiden ja työmenetelmien kehittämiseen monitaiteellisen teatteritaiteen parissa.

Nyt, 20 vuotta myöhemmin, PerformanceSirkus jatkaa yhä valitsemallaan tiellä julistaen sirkus- ja teatteritaiteen monimuotoisuutta, ammattitaidon kehittymistä ja rakkautta taiteeseen. Vuosien varrella esityksiä ja ohjelmaa on toteutettu kulttuuritaloissa, festivaaleilla, kaupunkitapahtumissa ja erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Ohjelmaa on esitetty myös muun muassa päiväkodeissa, julkisissa kulkuneuvoissa, kaduilla ja ravintoloissa. PerformanceSirkuksen tavoitteena onkin ollut esiintyä kenelle vain, missä vain. Teatteriryhmän vahvuutena onkin sekä aikuisille että lapsille toteutettavat taiteelliset ohjelma- ja esityskokonaisuudet.

PerformanceSirkus koostuu sirkus- ja teatteritaiteen moniosaajista, näyttelijöistä, tanssijoista sekä ammattitaitoisista muusikoista. Kaikki ryhmän esiintyjät ovat kokeneita oman lajinsa ammattilaisia ja omistautuneita työlleen. Jokaisella esiintyjällä on ollut oma tärkeä osuutensa ryhmän menestykseen – ammattitaitoinen yhteisö on yhdessä muodostanut laajan ja värikkään ohjelmatarjonnan. Vuosien aikana PerformanceSirkus on tarjonnut ihmisille elämää suurempia elämyksiä: sisällöllisiä, yksilön ja yhteiskunnan problematiikkaa käsitteleviä monologeja, nukketeatteria, tulitaidetta, sirkustemppuja, tunnelmallista musiikkiteatteria, mielenkiintoisia miimikoita, jättiläishahmoja ja hämmästyttäviä akrobatiaesityksiä.

Ammattiteatteriryhmä on vuosien mittaan esiintynyt ulkomailla, muun muassa Norjassa, Ranskassa, Belgiassa, Unkarissa, Slovakiassa, Puolassa ja Venäjällä. Myös kotimaassa PerformanceSirkus on kiertänyt laajasti eri kaupungeissa kiertueilla. Teatterin omat tilat sijaitsevat Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Monitaiteellisen teatteritoiminnan lisäksi PerformanceSirkus on keskittynyt koko toimintansa aikana myös taidekasvatusprojekteihin. PerformanceSirkus on toteuttanut erilaisia työpajoja: nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä työpajoja, kehitysvammaisten ja vanhusten arjen elämänlaatua parantavia työpajoja sekä lasten ja nuorten ympäristövastuullisuutta sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia lisääviä työpajoja. PerformanceSirkus on ollut rakentamassa omalla taidekasvatuspanoksellaan myös Helsinki 2000-kulttuurikaupunkivuoden tapahtumaa sekä Turku 2011-kulttuuripääkaupunkivuotta.

Vuonna 2017 PerformanceSirkus osallistuu Päiväkoti Runon kanssa toteutettavalla taidekasvatusyhteistyöhankkeella Suomi100-hankkeen viralliseen ohjelmaan.

Tutustu toimintaamme sivuillamme.

(Lähde: PerformanceSirkus tiedote 11.1.2017)