Leikki-ikäinen Sirkus Magenta viisi vuotta

  • Sirkus Magentan Kohtaamisia-hanke. Kuva: Topi Hurtig
  • Zaatarin pakolaisleirin sirkuskoulun tyttöjen ryhmän ohjaajia syksyllä 2016. Kuva: Silja Kyytinen

Helsinkiläinen sosiaalisen sirkuksen yhdistys Sirkus Magenta viettää 5-vuotispäiväänsä. Aloitimme 2011 neljällä sosiaalisen sirkuksen ryhmällä. Tällä hetkellä sirkuksesta nauttii kanssamme vuosittain yli 9000 henkeä: erityistä tukea tarvitsevia lapsia, nuoria ja aikuisia, sirkusharrastajia, koululaisia, työyhteisöjä ja monenlaisten tapahtumien yleisöjä. Haluamme sosiaalisen sirkuksen avulla opettaa itsenäisyyttä, iloa ja elämänhallintataitoja, parantaa itseluottamusta, antaa työkaluja sosiaaliseen kanssakäymiseen ja murtaa ennakkoluuloja.

Syrjäytymisen ehkäisy on ollut alusta lähtien Magentan työssä merkittävä painopiste. Käynnistimme yhä pyörivän maksuttoman sirkuskerhon Vantaan Havukosken lähiössä jo Sosiaalinen sirkus -hankkeessa 2010. Olemme mukana  kahdessa monivuotisessa Lasten ja nuorten säätiön hankkeessa, joissa tuetaan nuoria taidelähtöisin menetelmin. Tenhossa opetamme sirkusta Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-toimintakeskuksen, Ohjaamo Helsingin ja Vantaan nuorisopalvelujen vailla työ- tai opiskelupaikkaa oleville nuorille. Taidot elämään -hankkeessa ohjaamme peruskoulun jälkeisen nivelvaiheen VALMA-koulutuksessa olevia nuoria eri puolilla Suomea.

Turvapaikanhakijoista on tullut meille kuluvana vuonna tärkeä kohderyhmä. Olemme Uudenmaan vastuullinen toimija valtakunnallisessa OKM:n tukemassa Taide in Action – sirkusta ja taidetoimintaa nuorille turvapaikanhakijoille 2016–2017 -hankkeessa. Opetamme sirkustaitoja turvapaikanhakijalapsille ja -nuorille mm. pääkaupunkiseudun kouluissa. Ryhmäytymisen edistämiseksi myös muut oppilaat voivat osallistua sirkusteluun. Vuoden aikana olemme järjestäneet useita Sirkusta ja musiikkia Oranssilla -iltoja  ja Maailman sirkuspäivänä hilpeän kulkueen. Tapahtumissa on ollut mahtava tunnelma ja kymmenittäin ihmisiä vastaanottokeskuksista taaperoista mummoihin.

Kohtaamisia-hankkeessa Magenta tuottaa yhteistä sirkustoimintaa vastaanottokeskusten ja palvelutalojen asukkaille viidellä paikkakunnalla. Vanhukset ja turvapaikanhakijat ovat leikkineet sirkuspajoissa ja jakaneet kokemuksiaan mm. sodan jaloista pakenemisesta. Palvelutalon työntekijöitä on koulutettu tasavertaiseen kohtaamiseen liittyen yhteistyössä ihmisoikeuskasvatusjärjestö Aina ry:n kanssa. Tavoitteena on, että turvapaikanhakijat löytävät mielekästä vapaaehtoistoimintaa palvelutaloissa sirkusviikon jälkeenkin. Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke jatkuu 2017.

Elokuussa Magentan ohjaajat tekivät tukivisiitin Jordaniaan Zaatarin pakolaisleirin sirkuskouluun, jonka perustimme 2013 yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Sirkuskoulua pyörittävät leirillä asuvat syyrialaisnuoret, ja oppilaita on pitkälle toista sataa. Oli ilo huomata, että sirkuksella menee hienosti. Ohjaajat ovat taitavia ja oppilaat innokkaita oppimaan uutta. Eräs ohjaajista tiivisti: ”Rakastan opettamista. Haluan saada oppilaat iloiseksi ja nauramaan.” Pakolaisleirin kokemuksiin pohjaa Magentan Zaatarin tarinat -sirkusesitys, joka kiertää kouluissa Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

www.sirkusmagenta.fi
www.facebook.com/SirkusMagenta
www.instagram.com/sirkusmagenta

(Lähde: Sirkus Magentan tiedote 11.12.2016)