Sirkustaiteen valtionpalkinnon 2016 saivat sirkustaiteilijat Rauli Kosonen, Kalle Lehto ja Petri Tuominen

  • Kalle Lehto, Petri Tuominen ja Rauli Kosonen 29.11.2016 Smolnassa Kuva: Lotta Vaulo

”Rauli Kososen, Kalle Lehdon ja Petri Tuomisen perustama nykysirkusryhmä Race Horse Company kirjoitti uusiksi suomalaisen nykysirkuksen kaanonin. Ryhmä on ollut luomassa äijäsirkuksen käsitettä tuomalla sirkusnäyttämölle poikain kaveruutta, hauskanpitoa, kilpailua ja pöljäilyä.

Fyysistä taituruutta ja kekseliäisyyttä sekä arkipäiväisiä elementtejä yhdistävä estetiikka on tuonut nykysirkuksen piiriin yhä uusia katsojia. Tuominen, Kosonen ja Lehto ovat haastaneet itsensä henkeäsalpaaviin temppuihin jopa omaa turvallisuuttaan uhmaten. Ei itseisarvoisesti, vaan samalla omaa taiteilijuuttaan kehittäen.

Tuominen, Kosonen ja Lehto ottivat myös henkilökohtaisia ja taloudellisia riskejä tehdessään yhä korkeatasoisempia ja monimuotoisempia esityksiä. Race Horse Company löysi nopeasti tiensä kansainvälisille estradeille ja se on ollut etunenässä rakentamassa suomalaisen sirkuksen voittokulkua maailmalla. Reissarit näyttivät esimerkillään, että unelmiin uskominen, tinkimättömyys ja riskien otto taiteen tekemisessä kannattaa.

Sirkustaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi valtionpalkinnot 29. marraskuuta Helsingissä. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa.”

Lue lisää muista esittävien taiteiden, elokuvan ja kirjallisuuden valtionpalkinnoista OKM:n tiedotteesta.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö 29.11.2016