Uusi minifestivaali What the Cirk? marraskuussa Helsingissä

  • What the Cirk! -ohjelmistoa: Salla Hakanpään Dive Kuva: Riku Pihlanto
  • Alma Lehmuskallio ja työryhmä: Sivuhenkilöt Kuva: Ainu Palmu
  • Svalbard Company: All Genius All Idiot Photo: Jakub Jelen

Cirko – Uuden sirkuksen keskus järjestää ensimmäistä kertaa uuden What the Cirk? -minifestivaalin 15.–19. marraskuuta. Festivaalilla nähdään kolme tuoretta nykysirkusteosta, jotka liikkuvat esittävän taiteen rajapinnoilla. Minifestivaali, ja sen esitykset, pyrkivät kyseenalaistamaan taiteiden välisiä jo totuttuja kategorisointeja.

Minifestivaalin kantaesityksenä nähdään Alma Lehmuskallio + työryhmän nykysirkusproduktio nimeltä Sivuhenkilöt. Teos käsittelee teatterin ja sirkuksen keinoin sitä, miltä tuntuu koskea ja jäädä vaille kosketusta. Sivuhenkilöt vie katsojan tilanteisiin, joissa isoäiti ei osaa käyttäytyä ruokapöydässä, naiselta putoaa jalka, mieheltä häviävät kasvot ja sängynpäädystä roikutaan pää alaspain. Sivuhenkilöt yhdistää tekstiä, lihallista ja kuvallista ilmaisua. Työryhmään kuuluu sekä teatteri-, tanssi- että sirkusalan ammattilaisia. Esitys tapahtuu Suomenlinnan Tenalji von Fersenin juhlasalissa.

Toinen kotimainen uutuus on Sirkuksen Lumo –palkinnolla palkitun ilma-akrobaatti Salla Hakanpään Dive. Uimahallissa esitettävä teos tarjoilee köysiakrobatiaa veden yllä ja alla, sukeltaen ajoittain toiseen todellisuuteen. Sooloteoksen ohjauksesta vastaa sirkustaiteilija Ville Walo. Esityksen on tuottanut WHS ja esityspaikkana on Helsinginkadun Urheilutalon uimahalli.

Festivaalin vierailevana tähtenä on ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä ruotsalainen Svalbard Company teoksellaan All Genius All Idiot. Uhkarohkea ja eriskummallinen esitys nautiskelee elämän hullunkurisuuksista. Ryhmän äärimmäisyyksiin viety sirkustaide näyttää, minkälainen ihminen voi olla eläimellisimmillään. Svalbard Company taivuttaa nykysirkuksen rajoja ja maustaa sitä teatterilla, fyysisellä komiikalla ja elävällä musiikilla. Lopputulos on ainutlaatuinen esitys, joka muistetaan surrealismistaan ja huikeista akrobatiataidoista. London International Mime -festivaalilla All Genius All Idiotin esitykset olivat loppuunmyydyt ja Adelaide Fringe –festivaalilla esitys sai Best circus and physical theatre Award 2016 palkinnon.

Nykysirkuksen ja teatterin väliverhoa raotetaan myös What the Cirk? -festivaalin ja Baltic Circle -festivaalin yhteisellä Love me in November -klubilla. Festivaalit kutsuvat katsojansa juhlimaan yhteiselle klubille, joka järjestetään Cirkossa 15.-19.11. Love me in November -klubille on vapaa pääsy. Kahden festivaalin kohtaamisella toivotaan ristiin katsomista ja kokemista sekä dialogia niin taiteilijoiden kuin katsojienkin keskuudessa.

Cirko – Uuden sirkuksen keskus ry on toiminut suomalaisen nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä jo vuodesta 2002.
(Lähde: Cirko, tiedote 20.9.2016)